Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Eldrivna Stilride 1 rullar inom kort

Inför lanseringen har Stilride presenterat en uppdaterad och slutgiltig specifikation för sin första produkt – den elekriska motorcykeln Stilride 1.

Skrivet av / 2023-07-16 - 12:00
Eldrivna Stilride 1 rullar inom kort

Stilride 1 blir namnet på den första modellen från svenska startupen Stilride, som grundades 2020. Den eldrivna, lätta motorcykeln kommer i steg ett släppas i en limiterad, numrerad och specialanpassad upplaga – ”Limited Founders Edition”.

Stilrides motorcykel, som haft projektnamnet Sport Utility Scooter One – SUS(1), har fått stor uppmärksamhet runtom i världen, inte minst på grund av sin design. De första motorcyklarna kommer att levereras under 2024 och tillverkas i den mikrofabrik som inom kort invigs i Nacka Strand, Stockholm.

– Det känns oerhört spännande när vi närmar oss lansering. Vi har jobbat hårt det senaste året på att finjustera och anpassa alla delar i motorcykeln för att den inte bara ska vara en unik upplevelse utseendemässigt, utan även få en kör- och användarupplevelse utöver det vanliga, säger Tue Beijer, medgrundare och CTO på Stilride.

Tue Beijer med sin första konceptmotorcykel ”farfar” – inspirationskälla till Stilride 1 – 1995. Foto: Stilride

30 års utveckling

Stilride meddelar att de är hedrade över intresset och stödet från sitt community, och berättar att i maj 2023 placerades den hundrade reservationen för Stilride 1 Limited Founders Edition. Företaget sätter nu ihop sitt ingenjörsteam och startar upp sina automatiserade vik- och formningsrobotar för att göra motorcyklarna redo för leverans hösten 2024.

Om än omedvetet, skapades den första visualiseringen av Stilride 1 redan 1993 när Tue Beijer satt i sitt barndomsrum och skissade, med huvudet fullt av idéer. Han hade föreställt sig den ultimata motorcykelsilhuetten, helst kapabel att inrymma en elmotor, sedan han var barn – och plötsligt fanns den där, när han tittade ner på sitt skrivbord.

– Två år senare hade jag designat min första konceptmotorcykel, inspirerad av den första designen jag ritade. Vi kallar den ”farfar”! Och genom åren har den silhuetten varit en inspirationskälla för att se om det är möjligt att tillverka och replikera den, säger Tue Beijer.

Läs också ConnectedRide smarta glasögon från BMW De som gillar HUD (head-up-display) i bilen kan nu få samma funktion när de kör motorcykel, i och med lanseringen av BMW Motorrad ConnectedRide – smarta glasögon med head-up-display inbyggt.

Om Stilride 1

Det lätta chassit har optimerats genom Stilrides origami-inspirerade tillverkningsteknik Stilfold, och tillverkas av återvunnet, svenskt stål. Bromssystemet har utvecklats tillsammans med ISR, och bromscylindrarna är integrerade i styret för att passa in sömnlöst i designen. Stilride 1 kommer även att utrustas med ABS från Continental.

En specialutvecklad programvara ger Stilride 1 funktioner som stöldskydd, positionering, servicediagnostik och kontroll över batteristatus. Mer information finns på Stilride.com.

– Vi har nu landat alla de viktigaste komponenterna för att kunna lansera. Det har inte bara handlat om att design och teknik ska mötas och smälta ihop, utan även om vårt löfte att minimera klimatavtryck och leverera något som ligger i framkant vad gäller hållbarhet, säger Jonas Nyvang, medgrundare och VD på Stilride.

Stilride-1 Stilride-2 Stilride-3 Stilride-4
<
>
Stilride 1. Foto: Stilride

Specifikationer

  • Typ: Elektrisk, lätt motorcykel (körkort A1)
  • Toppfart: 100 km/h
  • Räckvidd: 120 km (enligt WMTC – World Motorcycle test Cycle)
  • Batteri: 51 V / 5.1 kWh (laddtid 4h)
  • Max effekt: 8 kW (10.7 hästkrafter)
  • Vridmoment: 280 Nm
  • Vikt: 130 kg (inkl batteri)
  • Pris: 170 000 SEK (15 000 EUR)
  • Uppskattad leverans: hösten 2024
  • Läs också Nya elektriska tvåhjulingar från BMW Med nya BMW CE 02 - som lanseras i två varianter, som lätt motorcykel och som EU-moped - tar företaget ett steg in i ett nytt segment, där de vänder sig till yngre människor.

Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Folkmassa går lös på förarlös bil

Första elskotern snart här

Elektriska sparkcyklar för råa gamers

Porsche Taycan får mer kraft och räckvidd

Den här har många väntat på

Får fyrhjulsdrift och lägre pris

Nu kan du beställa Polestar 4

Apple Car år 2028?

Teslas " folkvagn" är på väg

Elektriska Porsche Macan lanserad

Jeep Wagoneer S lanseras i år

Tesla Model Y krossar allt i Europa

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen