Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 04Delta

Nyhet

BYD Seal får Dynaudio-anläggning som standard

Vid en officiell lanseringsfest presenterade det kinesiska företaget BYD två prisvärda elbilar för den skandinaviska publiken. BYD Seal blir den första bilen i världen att levereras med ljudsystem från danska Dynaudio.

Skrivet av / 2023-10-26 - 17:15
BYD Seal får Dynaudio-anläggning som standard

På onsdagskvällen presenterade den kinesiska elbilsjätten BYD två efterlängtade elbilar vid ett event på Den Blå Planet i Köpenhamn. Det var ett dramatiskt val av plats med en touch av farsartad humor att introducera bilmodellerna BYD Seal och BYD Dolphin i ett akvarium.

BYD Auto är fortfarande ett nytt varumärke i Skandinavien, men hemma i Kina har de knuffat ner VW från tronen som den största biltillverkaren på marknaden. De har totalt 600 000 anställda och har sålt över 5 miljoner bilar världen över.

På en marknad där alla behöver konkurrera med Tesla förutspås BYD Seal sedan bli en av de stora utmanarna.

Säkerhet och hästkrafter

Standardmodellen, Seal Design, har ett 82,5 kWh-batteri med 313 hk och en räckvidd på 570 WLTP, samt en otroligt lång lista med säkerhets- och underhållningsutrustning. Om du vill ha mer kan du välja Seal Excellence, som har fyrhjulsdrift, 530 hk och några extrafunktioner som head-up display, V2L-adapter och dragkapacitet på upp till 1500 kg. Som första bil i världen får du ett Dynaudio-system som standardutrustning i Seal. Båda bilarna kan snabbladdas med 150 kW och har ett bagageutrymme på 400 liter.

BYD Dolphin, å andra sidan, är en praktiskt inriktad halvkombi.Den har ett batteri på 60,48 kWh, vilket ger en WLTP-räckvidd på 427 kilometer. Standardutrustningen inkluderar intelligenta körsystem, nödbroms, 360-graders kamera och filhållningsassistent. Bilen har 430 liter bagageutrymme, 1310 liter med sätena nedfällda. Tyvärr är den inte tillgänglig med Dynaudio ljudsystem. I Sverige får vi den billigare modellen Dolphin ”Active”, som har ett 44,9 kWh-batteri och en räckvidd på 340 km WLTP. Den kostar 359 900 kronor.

BYD Seal och Dolphin har båda fått 5 stjärnor i Euro NCAP:s säkerhetstester, har 6 års fabriksgaranti och 8 års batterigaranti.

Inga exakta datum har ännu fastställts för Norge och Sverige, men bilarna finns i pipeline i Sverige och förväntas till Norge nästa år.

Dynaudio visade upp sig

Danska Dynaudio var också representerade vid evenemanget på Den Blå Planet och fokuserade på sin högtalarkvalitet och designfilosofi. De återanvänder inte befintliga högtalare eller förstärkare när de utrustar en bil. Så en bil med ett Dynaudio-anläggning är en bil med bara Dynaudio-enheter. I BYD Seals fall har detta resulterat i totalt 12 högtalare med en förstärkareffekt på 775W.

Företaget ägs sedan 2014 av det kinesiska företaget Goertek. Dynaudio har tidigare levererat system till bilar från Volvo och VW och återfinns i nya bilar från bland annat Xpeng, VOYAH och BYD.

Kort provkörning i BYD Seal

BYD erbjöd en 15-minuters testkörning i BYD Seal, vilket resulterade i några intressanta första intryck. De 570 hästarna var lätta att tygla i staden, och i det kolsvarta skandinaviska mörkret är en 360-graders ”fågelperspektiv”-kamera mycket uppskattad när man parkerar en lånad bil.

På den korta resan levererade systemet både techno- och countrymusik på ett transparent och engagerande sätt.

Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse har bland annat publicerats i Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler och Filmmagasinet Ekko. Lasse visade sig tyvärr vara en ganska usel akademiker, men å andra sidan väldigt bra på att formulera de universella sanningar som håller honom vaken om nätterna: som att elbilar ofta delar designfilosofi med gaming-utrustning och att filmen ”Erna i krig” har samma handling som ”Hitta Nemo”. Hans främsta besattheter är bilar, kaffe, teknik, design och film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Snart behöver du inte ladda din elbil

Tesla Cybertruck äntligen ute på vägarna

Mercedes redo med första snabbladdningsstationen i Europa

Se den elektriska hojen i Göteborg

Världens första i sitt slag

Elbil från... Xiaomi.

Blir väldigt billig

Ny Segway elsparkcykel

Här är Volkswagens första eldrivna kombi

Rivians "bus eller godis"

Honda, Lexus och Toyota visar upp framtidens elbilar

Dynaudio i prisvärd elbil

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen