Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa hörlurar och öronproppar 2020-2021

Av / 2020-10-29 - 12:00
Årets bästa hörlurar och öronproppar 2020-2021

Det finns hörlurar i alla priskategorier du kan tänka dig och vi har gjort vårt bästa för att återspegla marknaden. Men av de allra billigaste hörlurarna vi har testat så finns det ingen som har låtit tillräckligt bra i våra öron. Det är först runt tusenlappen som vi kan gå i god för kvaliteten.

Hörlurar med kabel

Den mest traditionella typen av lurar med en bygel över huvudet och antingen omslutande (over-ear) kåpor eller sådana som sitter på örat (on-ear). I det billigaste segmentet har folk nästan helt slutat köpa trådbundna hörlurar, de väljer trådlösa. I stället har de med kabel blivit valet för musikfantasten som inte kan eller vill spela högt på sin musikanläggning. I stället sitter man med fördel i fåtöljen och njuter, kanske med hörlurarna inkopplade i en hörlursförstärkare. Prisklass bland vinnarna är 5 000–40 000 kronor!

Trådlösa hörlurar

Vill man inte sitta bunden till en plats kan man med fördel skaffa trådlösa hörlurar. Det man vinner i mobilitet förlorar man dock ofta i ljudkvalitet då musiken oftast komprimeras för att kunna skickas trådlöst. Men praktiskt till mobilen.

Den avgjort mest populära kategorin bland trådlösa hörlurar är de som har aktiv brusreducering. Sådana så kallade ”noise cancelling”-lurar analyserar det omgivande bullret och genererar en motsatt ljudsignal som släcker ut oväsendet. Väldigt praktiskt när man är ute och reser! Bra lurar börjar på 2 0000 kronor, de bästa kostar över 3 000.

Öronproppar

Om du vill ha något som passar i fickan behöver du öronproppar. Här är kabel i princip helt ute, det är bara trådlöst som säljer. Och inte bara halv-trådlöst, där öronpropparna sitter ihop med kabel bakom nacken. Vi snackar helt trådlösa öronproppar. Priset på sådana har krupit under tusenlappen, de bästa vi har testat det senaste året börjar på strax över 1500 kronor. Även helt trådlösa proppar finns med aktiv brusreducering, om du behöver det. Men ännu mer praktiskt, tro det eller ej, är att ljud utifrån kan förstärkas i stället. Då hör man nämligen vad folk säger genom de annars så ljudtäta propparna.

Det finns även både hörlurar och öronproppar för träning, som tål regn och svett och sitter bättre fast. Sådana kostar 1 000–2 500 kronor.

 

Så får du bättre ljud i hörlurarna

1. Använd en förstärkare

Detta tips gäller bara hörlurar och öronproppar med kabel. Du får mycket bättre och starkare ljud om du kopplar in en hörlursförstärkare. Helst en med inbyggd DAC. Bra, bärbara förstärkare börjar på ungefär 1 000 kronor. Stationära brukar ligga på 2 000–5 000 kronor eller mer.

 

2. Använd EQ för bättre ljud

Gillar du inte hur öronpropparna eller hörlurarna låter från början så rekommenderar vi inte att du försöker fixa ljudet med EQ i en app. Du kan däremot få bra ljud att bli ännu bättre med subtila förändringar. Många hörlurar har en tillhörande app med inbyggd EQ. Tredjeparts-appar kan också användas, men då är du ofta låst att lyssna vid på musik genom appens gränssnitt.

 

3. Börja med källan

En dålig MP3-fil kan aldrig låta magiskt. Därför gillar redaktionen streamingtjänster med hifi-kvalitet, som Tidal, mer än komprimerade tjänster som Spotify och YouTube Music. Detta gäller mest om du har hörlurar med kabel, eftersom Bluetooth ändå komprimerar ljudet innan det skickas till hörlurarna.

4. Håll hörlurarna rena

Om man använder hörlurarna eller öronpropparna länge går det inte att undvika att smuts och damm kommer in i dem. Inte minst för att alla hörselgångar har öronvax! Gör därför ditt bästa för att hålla dem rena. Öronproppar kan till exempel rengöras med en tandpetare, medan hörlurarna kan få en omgång med en våtservett då och då om de är IP-certifierade (vattentåliga) eller en torr mikrofiberduk om de inte är det.

 

Nominerade till Årets bästa hörlurar och öronproppar

Vinnare av Årets bästa hörlurar och öronproppar 2020-2021

Årets bästa brusreducerande hörlurar

Sony WH-1000XM4

Den nya kungen av brusreducering

För den bästa aktiva brusreduceringen på marknaden har vi nu i två år sett till Sony. Specifikt WH-1000XM3, som ingen har varit i närheten av att besegra. Inga hörlurar på marknaden dämpar buller utifrån mer effektivt, vilket gör Sonys hörlurar till en dröm att använda på flygplan, på tåg eller någon miljö där du vill hålla oljudet borta. Självbrus i form av susande är också lägre än konkurrenternas (även om det är svagt närvarande). Kompromissen är ”sugkoppskänslan” du får i öronen från att använda Sonys, där till exempel Bose NCH 700 känns betydligt mer naturliga, trots att brusreduceringen är mindre effektiv.

Du är förlåten om du inte ser skillnad på de två modellerna vid första anblicken. Eller andra. De är praktiskt taget identiska, med undantag för modellnamnet på vardera sidan av huvudbandet, och att den lilla NFC-logotypen på vänstra öronkåpan nu har samma färg som bakgrunden. Det, och att en knapp har bytt namn från NC/AMBIENT till CUSTOM. Eftersom knappen nu också kan användas för att anropa röstassistenten. Det kan den på sin föregångare också, för ordningens skull.

Med WH-1000XM4 har Sony tagit en utmärkt hörlursmodell och gjort den ännu bättre. Den har några fler funktioner, och äntligen kan du ansluta hörlurarna till två enheter samtidigt. Som nästan alla konkurrenter idag. Några fiffiga funktioner har tillkommit som kan förbättra upplevelsen.

Men det viktigaste är att världens bästa brusreducering har blivit ännu lite bättre – om än bara marginellt. Ljudkvaliteten på musik är också bättre än på föregångaren.

Jämfört med sin föregångare handlar det om en helt normal utveckling snarare än en banbrytande revolution. Men eftersom inga konkurrenter har kunnat mäta sig med Sonys brusreducering, fick det bli Sony själva som tog den till en ny nivå. Om än med små marginaler. Så vad mer kan vi säga än ”spring och köp”?

 

Årets bästa hörlurar, premium

Hifiman Sundara

Det bästa köpet

De flesta hörlurar har dynamiska element, men de finns tillverkare som bygger sina egna element med en annan driftsprincip. Hifiman Sundara är en av dem, och här är membranytan också större än normalt. Sundara använder sig av planmagnetiska element i öppna öronkåpor, vilket har sina fördelar – men också en del nackdelar.

Med låg impedans och låg känslighet går Sundara relativt fint att driva med en Audioquest Cobalt kopplad till mobilen, även om hörlurarnas omfångsrika fysik inte är särskilt lämplig för bärbart bruk. De passar bättre hemma i favoritfåtöljen, inpluggade till hörlursuttaget på en Hegel H190 eller den prisvärda hörlursförstärkaren Shiit Magni 3+.

Den planmagnetiska konstruktionen i Sundara har lägre rörlig massa. Ett så kallat Neo Supernano-membran som är mellan 1 och 2 mikron tunt är lättare än ett dynamiskt membran, och i teorin ska det ge mer en precis och snabbare transientrespons.

Det fungerar som bara den i Sundara! Förutom en gnistrande dynamisk respons har de faktiskt en mycket övertygande basåtergivning. Stram och potent på samma gång, och basen driver rytmen i musiken på ett föredömligt sätt. Inte heller här går den särskilt djupt, men det märks inte så tydligt eftersom den är superdefinierad och inte alls rädd för att trycka till.

Men det är med upplösning, transientrespons och detaljåtergivning som Sundara verkligen sticker ut. Röståtergivningen är neutral, öppen och proppfull av klangfärger. Stråkar låter mer trovärdigt här än i någon annan öppen hörlur i den här klassen, och pianoljudet får den överlägset mest klangrika återgivningen av Sundara.

Hifiman Sundara är det bästa hifi-köpet i den här klassen. Ljudet är mer raffinerat, luftigt och dynamiskt än hos konkurrenterna. Diskanten är silkeslen, basen är potent och mellanregistret är kristallklart och neutralt. Ljudbilden uppfattas som stor och öppen och hörlurarna trivs lika bra med Brockhampton som Beethoven. Sundara är helt enkelt ett fynd och perfekt för hemmabruk.

Årets bästa hörlurar, highend

HiFiMAN HE-1000se

Ren galenskap – men oj så härligt!

”När jag vaknade jag ropade att drömma igen.” Orden skrev William Shakespeare i Stormen, men de kan också användas för att beskriva den känsla jag får varje gång jag tar av mig HiFiMAN HE-1000se. Ett par beroendeframkallande hörlurar, som mer tilltalar känslorna än förnuftet. Det gäller även det ekonomiska förnuftet, som måste ta baksätet när dessa hörlurar visas på radarn…

Om folk tycker att det är dumt att spendera mycket pengar på en hifi-anläggning, prova att berätta för dem att du har bränt 40 000 kronor på ett par hörlurar! Om du har tur skakar de bara på huvudet. I värsta fall riskerar du att utskälld av dina närmaste vänner för att ha ”slösat bort pengarna på dumheter.” Dyra hörlurar är nämligen inte så mycket en statussymbol som en ansökan om inläggning på den psykiatriska avdelningen.

Å andra sidan är det skönt att veta att du gör ett helt ärligt val, bara för dig själv. Man kan mycket väl hävda att musik har dokumenterat smärtstillande effekt och kan även behandla depression. Men vem försöker vi lura? Här talar vi om att sätta en hifi-skott rätt i öronen, i jakten på att stilla hungern efter ljudupplevelser. För när du har väl har smakat på riktig high-end finns det ingen återvändo.

Med dessa hörlurar kommer du att bli sittande timmar i sträck, fascinerad av nya detaljer som du inte har hört förr. Ljudbilden är enorm, kristallklar och med en snabbhet som du bara får med planmagneter eller elektrostater. Ljudmagin är ett faktum.

Det finns mer luft och detaljer än med andra planmagnetiska vi har hört, inklusive de två andra HE-1000 versionerna. Och SE är mer förlåtande mot förstärkaren, även om dessa inte är helt okritiska heller.

Detta är helt enkelt något av det mest beroendeframkallande du kan ha på huvudet. Och även om vissa konkurrenter är bättre på vissa saker, är det övergripande intrycket nära på perfekt.

Då förlåter vi dem för lite knarrande och gnisslande i metallgångjärnen.

Årets bästa trådlösa öronproppar

Sennheiser Momentum True Wireless 2

Vår nya favorit

Det finns inte många trådlösa öronproppar på marknaden som når upp till Momentum True Wireless när det gäller ljudkvalitet. Kanske ingen alls, för om jag skulle köpa ett par öronproppar enbart för ljudkvaliteten på musik så skulle jag ha köpt dem direkt.

Men ett par nackdelar har de. Att propparna saknar aktiv brusreducering är inte så viktigt för mig, även om både Sony med WF-1000XM3 och Apple med AirPods Pro har visat att det är praktiskt att ha.

Den största anledningen till att inte köpa Sennheiser Momentum True Wireless är batteritiden. Den är specad till 4 timmar i själva hörlurarna, men jag tycker att de alltid får slut på ström, mycket oftare än andra öronproppar med liknande specifikationer. Och de extra 8 timmarna i fodralet är en annan sak. Lägger man fodralet i en byrålåda i ett par dagar så märker man att batteriet har tappat en del.

Det är därför väldigt uppskattat att Sennheiser nu har ökat batterikapaciteten till 7 timmar i själva lurarna och ytterligare 21 timmar i fodralet. Sammanlagt 28 timmars speltid mer än fördubblar föregångarens totala kapacitet.

Trots mindre storlek har Sennheiser alltså fått plats med aktiv brusreducering på insidan, vilket kräver fler mikrofoner än tidigare. Detta tjänar även talkvaliteten på när man är i miljöer med mycket oväsen. Till exempel caféer.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 är precis lika bra som sina föregångare när det gäller ljudet, och även passformen. Båda är strålande, så vi förstår mycket väl varför Sennheiser inte har ändrat på ett vinnande recept!

Om du har 1:an sedan tidigare bör du bara byta till 2:an om du stör dig på den korta batteritiden. För alla andra är det väl värt att använda de extra hundralapparna på True Wireless 2, i stället för att köpa 1:an på rea!

Det här är vår nya referens, som konkurrenterna måste slå i framtiden!

Årets bästa sport-öronproppar

Jabra Elite Active 75t

Är du helt svettig?

Elite Active 75t är dessutom behandlade med en speciell gummiyta som tillsammans med en tät passform håller dem kvar i örat under löpning och träning.

Precis som Elite 75t har Elite Active 75t tre olika EarGels, så att man kan anpassa dem efter alla öron. Då sluter öronpropparna nämligen så tätt att de stänger ute allt ljud.

Tidigare hade Jabra Elite 75t inte inbyggd aktiv brusreducering, men via en gratis uppdatering, baserad på en vidareutveckling av propparnas inbyggda ljudprocessor från Qualcomm, har både nuvarande och framtida produkter fått ANC till både tal och musiklyssning. En nästan perfekt produkt har alltså blivit ännu bättre.

Den tillhörande appen har en equalizer-funktion där du kan fintrimma ljudet så att den övergripande ljudbilden blir stark och harmonisk, med massor av bas, kraftfullt mellanregister och gott om luft i toppen.

Med rätt ljudinställningar kan öronpropparna faktiskt bli så bastunga att det känns som att gå runt med en subwoofer i öronen.

Talkvaliteten är för övrigt helt perfekt. Och det gäller både för dig själv och samtalspartnern.

En liten utmaning är styrningen. Man kan naturligtvis använda den självförklarande appen, men alla funktioner går också att styra med två knappar på vänster respektive höger propp.

Ljudkvaliteten är utmärkt och IP57-klassningen gör propparna helt vattentäta, plus att den nästa perfekta passformen gör att Jabra Elite Active 75t också är mer lämpade för deras verkliga syfte, nämligen att lyssna på musik eller prata när man tränar.

Årets bästa gaming-hörlurar

HyperX Cloud Orbit S

Cloud Orbit S är HyperX dyraste headset för spel hittills. Det är annorlunda på en annan punkt också. Allt innanmäte är nämligen levererat av Audeze. I själva verket är Cloud Orbit S en Mobius i förklädnad – fast till ett behagligare pris.

I stället för konventionella dynamiska element, som egentligen är vanliga högtalarelement i miniatyrversion, används så kallade planmagnetiska element där talspolen ligger ingjuten som trådar i hela membranytan, som är spänd framför en magnet. Det ger en återgivning som kommer nära elektrostathögtalare.

En annan funktion är surroundtekniken Waves NX, som inte bara ger virtuellt 7.1-surroundljud utan också placerar ljudet på en fast punkt framför lyssnaren. Så att stereobilden stannar kvar även om man vrider på huvudet!

Med det i åtanke är det inte konstigt att ljudet mer än bara påminner om det i Audeze Mobius. Samma precision när det gäller de små detaljerna. Samma öppenhet och lätthet. Och samma kraft när de 10 cm ovala membranen spelar bas. Och samma förundran över att mina sinnen luras när ljudet kommer framifrån på skärmen, som om det spelas av högtalare.

Med kombinationen av Audezes planmagnetiska element, Waves NX surroundteknik och HyperX pris, är Cloud Orbit S en vinnare som är omöjlig att slå. Även om alla headset i testet har bra ljud – vissa till och med riktigt bra – är det ingen som kommer upp på den här nivån. Och det artificiella stereoperspektivet från Waves NX är verkligen väldigt meningsfullt för spel, eftersom det betyder att ljudbilden alltid stämmer med vad som visas på skärmen.

Årets bästa trådlösa öronproppar, basic

Supra Nero-TX

Ett vansinnigt bra köp

Supra Nero-TX har den längsta batteritiden vi har hört talas om i ett par helt trådlösa öronproppar. Ja, alltså inte om man tittar på själva propparna – som har 5 timmar – utan laddfodralet som har ytterligare 75 timmars kapacitet! Det betyder att du kan ta med propparna och fodralet på semestern och inte behöva tänka på laddkabel förrän du kommer hem igen. Laddningen sker via Mikro-USB och inte USB-C. Det hade varit spännande att se hur fort man kunnat ladda upp fodralet och den fantastiska batterikapaciteten om laddkontakten var optimerad för snabbladdning.

Själva passformen är bra, propparna är så små och lätta att man knappt märker att man har dem i öronen. Men det ingår bara tre par toppar, varav två är för små för mina öron. Det tredje paret glider ut lite för lätt, så för testandets skull slutade det med att jag fuskade lite och använde mina egna toppar som passar perfekt i mina öron. Jag provade också med ett par Comply-toppar i minnesskum för att bekräfta ljudet.

Supra Nitro-TX är de mest välljudande helt trådlösa öronpropparna vi har hört för under tusenlappen. Och när de dessutom har 5 timmars speltid – och svindlande 75 timmar extra i laddfodralet – så börjar det verkligen bli imponerande! I en perfekt värld saknar vi lite luft i toppen och hade gärna haft fler detaljer i det övre mellanregistret. Men med tanke på priset får du ändå löjligt mycket för pengarna. Det kan dock hända att du får köpa egna toppar som passar.

Årets bästa brusreducerande hörlurar, basic

Sony WH-XB900N

Bra brusreducering har blivit billigt

XB900N inte bara påminner om 1000XM3, de skulle kunna vara gjutna i samma form. De kan fås i samma svarta färg, men alternativet är blått istället för silver. Kåporna kan både fällas platta och vikas ihop. Därmed kan man själv välja på vilken ledd de passar bäst i packningen. Kvalitetskänslan är utmärkt och eftersom Sony lånat konstruktionen från lyxmodellen känner vi oss trygga med hållbarheten.

XB i namnet står för Xtra Bas, och det är ingen underdrift. Älskar man pumpande bas är det en fördel, men för oss andra bör man dra ned på den. Då får man nämligen en alldeles utmärkt ljudkvalitet. Även brusreduceringen är bättre än väntat i klassen. Den når naturligtvis inte samma nivåer som storebror, men XB900N har helt klart lånat teknik och erfarenheter.

Om Sonys lyxmodell är kungen inom brusreducering så är WH-XB900N den upproriske prinsen. Tack vare samma form så sitter de bekvämt även längre stunder, batteritiden är utmärkt och hanteringen förvånansvärt bra trots touchkontroller. Appen innehåller fler finesser än man visste att man behövde, men framför allt kan man justera ned basen. Den är nämligen det enda vi har att anmärka på när det gäller ljudet. Även brusreduceringen är klart bättre än genomsnittet.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nyhet

Dessa artiklar var de mest lästa under 2023

Läsarnas favoriter: Allt om Yellowstone, stora TV-apparater och retroljud!
Läs mer
Ljud & Bild
Rulla till toppen