SUPERERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

Årets bästa hörlurar och öronproppar 2020-2021

Så här väljer du rätt lurar i den enorma djungeln.

årets beste hodetelefoner

Bäst hörlurar för dig

Det finns hörlurar i alla priskategorier du kan tänka dig och vi har gjort vårt bästa för att återspegla marknaden. Men av de allra billigaste hörlurarna vi har testat så finns det ingen som har låtit tillräckligt bra i våra öron. Det är först runt tusenlappen som vi kan gå i god för kvaliteten.

Hörlurar med kabel

Den mest traditionella typen av lurar med en bygel över huvudet och antingen omslutande (over-ear) kåpor eller sådana som sitter på örat (on-ear). I det billigaste segmentet har folk nästan helt slutat köpa trådbundna hörlurar, de väljer trådlösa. I stället har de med kabel blivit valet för musikfantasten som inte kan eller vill spela högt på sin musikanläggning. I stället sitter man med fördel i fåtöljen och njuter, kanske med hörlurarna inkopplade i en hörlursförstärkare. Prisklass bland vinnarna är 5 000–40 000 kronor!

Trådlösa hörlurar

Vill man inte sitta bunden till en plats kan man med fördel skaffa trådlösa hörlurar. Det man vinner i mobilitet förlorar man dock ofta i ljudkvalitet då musiken oftast komprimeras för att kunna skickas trådlöst. Men praktiskt till mobilen.

Den avgjort mest populära kategorin bland trådlösa hörlurar är de som har aktiv brusreducering. Sådana så kallade ”noise cancelling”-lurar analyserar det omgivande bullret och genererar en motsatt ljudsignal som släcker ut oväsendet. Väldigt praktiskt när man är ute och reser! Bra lurar börjar på 2 0000 kronor, de bästa kostar över 3 000.

Öronproppar

Om du vill ha något som passar i fickan behöver du öronproppar. Här är kabel i princip helt ute, det är bara trådlöst som säljer. Och inte bara halv-trådlöst, där öronpropparna sitter ihop med kabel bakom nacken. Vi snackar helt trådlösa öronproppar. Priset på sådana har krupit under tusenlappen, de bästa vi har testat det senaste året börjar på strax över 1500 kronor. Även helt trådlösa proppar finns med aktiv brusreducering, om du behöver det. Men ännu mer praktiskt, tro det eller ej, är att ljud utifrån kan förstärkas i stället. Då hör man nämligen vad folk säger genom de annars så ljudtäta propparna.

Det finns även både hörlurar och öronproppar för träning, som tål regn och svett och sitter bättre fast. Sådana kostar 1 000–2 500 kronor.

 

Så får du bättre ljud i hörlurarna

1. Använd en förstärkare

Detta tips gäller bara hörlurar och öronproppar med kabel. Du får mycket bättre och starkare ljud om du kopplar in en hörlursförstärkare. Helst en med inbyggd DAC. Bra, bärbara förstärkare börjar på ungefär 1 000 kronor. Stationära brukar ligga på 2 000–5 000 kronor eller mer.

 

2. Använd EQ för bättre ljud

Gillar du inte hur öronpropparna eller hörlurarna låter från början så rekommenderar vi inte att du försöker fixa ljudet med EQ i en app. Du kan däremot få bra ljud att bli ännu bättre med subtila förändringar. Många hörlurar har en tillhörande app med inbyggd EQ. Tredjeparts-appar kan också användas, men då är du ofta låst att lyssna vid på musik genom appens gränssnitt.

 

3. Börja med källan

En dålig MP3-fil kan aldrig låta magiskt. Därför gillar redaktionen streamingtjänster med hifi-kvalitet, som Tidal, mer än komprimerade tjänster som Spotify och YouTube Music. Detta gäller mest om du har hörlurar med kabel, eftersom Bluetooth ändå komprimerar ljudet innan det skickas till hörlurarna.

4. Håll hörlurarna rena

Om man använder hörlurarna eller öronpropparna länge går det inte att undvika att smuts och damm kommer in i dem. Inte minst för att alla hörselgångar har öronvax! Gör därför ditt bästa för att hålla dem rena. Öronproppar kan till exempel rengöras med en tandpetare, medan hörlurarna kan få en omgång med en våtservett då och då om de är IP-certifierade (vattentåliga) eller en torr mikrofiberduk om de inte är det.

 

VINNARNA AV Årets bästa hörlurar och öronproppar 2020-2021
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

    Läs också

    Aktuella erbjudanden

    Annons
    Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.