TEST : Ikko OH10 Obsidian

Analytiska öronsmycken

Specialversionen av Ikkos öronproppar ger dig monitorljud rakt in i hörselgången – utan att tömma plånboken.

Ikko OH10 Obsidian

Ljud & Bild tycker

Ultraläckra öronproppar till fyndpris. Diskanten är så upplöst att det närmar sig highend.
Mellanregistret är inte helt homogent, basen är lite tung. Men för de här pengarna finns det inget bättre.
 • Princip: 2-vägs
 • Element: 10 mm dynamiskt + Knowles 33518 balanserad armatur
 • Frekvensområde: 20 Hz – 40 kHz
 • Känslighet: 106 dB (1 kHz, 1mW)
 • Impedans: 18 ohm
 • Kabel: 1,2 m
 • Vikt: 32 g (utan kabel)
 • Webb: huvud-grej.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2400 kr

Kinesiska Ikko hoppade in direkt på vår favoritlista när vi testade in-ear-modellen Ikko OH1 i fjol. Nu har de kommit med uppgraderad specialversion, även om priset fortfarande ligger i den mer överkomliga änden.

Ikko OH10 är urfräst i koppar och belagd med pianosvart titan. Det är våldsamt läckert! (Foto: Ikko Audio)

Ikko OH10 Obsidian ser på pricken ut som sin lillebror, fast i ett snyggare utförande. I stället för blå anodiserad aluminium är OH10 urfräst i koppar, som sedan belagts med titan vilket ger kapslarna en läcker pianosvart yta som ska vara extra tålig mot repor. Det ingår sex par örontoppar, tre i silikon och tre i gummi.

Topptrimmad läckerhetsfaktor

På det stora hela har läckerhetsfaktorn skruvats upp ett snäpp. De löstagbara, flätade kablarna är mjuka och tråden i dem är av OFC-koppar (99,999 procent ren), pläterad med silver. Allt levereras i ett svart ”smyckeskrin” i flera våningar, där varje del har sitt eget utrymme. Etuiet är inrullat i ett stycke läder, där alla tekniska data är tryckta. Sådant är kul.

 

Ikko OH10 levereras i ett litet ”smyckesskrin”.

Ikko har månat om detaljerna på ett sätt som påminner om den galet luxuösa AKG N5005. Fast lite mindre genomarbetat, den svarta sammeten är lite dammig och den välkända doften av kinesisk maskinolja möter näsborrarna när man öppnar lådan.

OH10 Obsidian tillverkas som sagt i Kina, och om man söker efter information på tillverkarens webbplats är huvudspråket kinesiska, med klumpig engelska som andraval. Och manga-stilen på både webben och förpackningarna tilltalar förmodligen hemmapubliken mest. Lyckligtvis har det ingen inverkan på ljudet.

Ingen trådlöshet

Till skillnad från de flesta in-ear-hörlurar vi testar är Ikko OH10 Obsidian passiva och har kabel. Så det behövs ingen krånglig installation. Sätt i kontakten och lyssna. Om du har mobiltelefon med hörlursuttag, alltså. Annars behöver du en extern hörlursförstärkare med inbyggd DAC till USB- eller Lightning-anslutning.

Precis som OH1 är OH10 Obsidian en tvåvägskonstruktion. Basen hanteras av ett 10 mm dynamiskt element. Diskantregistret återges av en balanserad Knowles 33518-armatur, som även sitter i mycket dyrare in-ear-hörlurar, till exempel från FiiO.

Ljudkvalitet

När man har med in-ear-hörlurar att göra så är det viktigt för basåtergivningen att öronpropparna sitter helt tätt i hörselgången. Det sex topparna av varierande storlek och material underlättar för det.

När man väl har tryckt in öronpropparna ordentligt i öronen får man en varm och ganska gedigen bas. Särskilt de djupaste bastonerna är förvånansvärt nyanserade. Det är lätt att höra skillnad på en kontrabas och en elbas. Och bastrummorna i ”Right Hand Man” från Hamilton känns ända in i ryggraden.

 

De mjuka, flätade sladdarna är gjorda av silverpläterad OFC-koppar. (Foto: Ikko Audio)

Tyvärr är den övre basen inte lika välkontrollerad och kan bli dominerande. Men det är en skönhetsfläck på en produkt som låter mycket bättre än sin prislapp. Och en fläck som många kommer att uppfatta som charm.

Toppen tas om hand av den balanserade armaturen och här får man detaljer för alla pengarna – och mer än så. OH1 klarade sig utmärkt i det registret, och det verkar som om Ikko har få fram ännu mer gnistrande diskant ur OH10-modellen. De sköna, krispiga guzheng-strängarna i ”Fishing Junks at Sunset” från Concerts in China är spröda som rispapper. Utsökt!

Läs också AKG N5005 Highend-ljud som får plats i en tändsticksask.

Mittemellan ytterområdena hittar man mellanregistret. Det nedre mellanregistret är en smula tillbakadraget och drar inte till sig samma uppmärksamhet som den tunga basen och den spröda knasiga diskanten. Balanserade armaturer täcker ett rätt så smalt frekvensområde, och det är ganska tydligt att armaturen i OH10 tar över först vid cirka 2 kHz, och att det dynamiska elementet har svårt att hänga med ända upp till övergångsfrekvensen. Det ger röster en lite torr klang, detaljerna framhävs men kan sakna kropp.

Det här kan verka kritiskt, men som alltid ska saker och ting ses i förhållande till prislappen. Och här ger Ikko OH10 Obsidian rejäl valuta för pengarna. När de är som bäst närmar de sig AKG 5005, fast man får ändå inte highend-monitorljud i hela tonregistret för det här priset.

 

Så här mycket ligger i lådan. Kvalitetskänslan är imponerande. (Foto: Ikko Audio)

Slutsats

Ikko OH10 Obsidian är en skön in-ear-hörlur som kostar lite mer än sin lillebror, men prisskillnaden motiveras mer än väl av bättre ljud. Och det var inte dåligt innan heller. Med undantag för just Ikko OH1 är balanserade armaturer något som man i normala fall måste gå upp till högre prisklasser för att hitta.

Från de obsidiansvarta kapslarna till den läckert tvinnade kabeln och den snygga förpackningen liknar det här är en dyrare produkt. Enda nackdelen är att du vid det här laget får leta länge efter en mobiltelefon med analog ljudutgång för att driva hörluren. Fast det går att lösa med en liten bärbar DAC – vilket Ikko också kan leverera.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.