Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 09Delta

TEST: Ikko OH10 Obsidian

Analytiska öronsmycken

Specialversionen av Ikkos öronproppar ger dig monitorljud rakt in i hörselgången – utan att tömma plånboken.

Skrivet av / 2020-03-22 - 00:00
Ikko OH10 Obsidian
John Hvidlykke

Kinesiska Ikko hoppade in direkt på vår favoritlista när vi testade in-ear-modellen Ikko OH1 i fjol. Nu har de kommit med uppgraderad specialversion, även om priset fortfarande ligger i den mer överkomliga änden.

Ikko OH10 är urfräst i koppar och belagd med pianosvart titan. Det är våldsamt läckert! (Foto: Ikko Audio)

Ikko OH10 Obsidian ser på pricken ut som sin lillebror, fast i ett snyggare utförande. I stället för blå anodiserad aluminium är OH10 urfräst i koppar, som sedan belagts med titan vilket ger kapslarna en läcker pianosvart yta som ska vara extra tålig mot repor. Det ingår sex par örontoppar, tre i silikon och tre i gummi.

Topptrimmad läckerhetsfaktor

På det stora hela har läckerhetsfaktorn skruvats upp ett snäpp. De löstagbara, flätade kablarna är mjuka och tråden i dem är av OFC-koppar (99,999 procent ren), pläterad med silver. Allt levereras i ett svart ”smyckeskrin” i flera våningar, där varje del har sitt eget utrymme. Etuiet är inrullat i ett stycke läder, där alla tekniska data är tryckta. Sådant är kul.

 

Ikko OH10 levereras i ett litet ”smyckesskrin”.

Ikko har månat om detaljerna på ett sätt som påminner om den galet luxuösa AKG N5005. Fast lite mindre genomarbetat, den svarta sammeten är lite dammig och den välkända doften av kinesisk maskinolja möter näsborrarna när man öppnar lådan.

OH10 Obsidian tillverkas som sagt i Kina, och om man söker efter information på tillverkarens webbplats är huvudspråket kinesiska, med klumpig engelska som andraval. Och manga-stilen på både webben och förpackningarna tilltalar förmodligen hemmapubliken mest. Lyckligtvis har det ingen inverkan på ljudet.

Ingen trådlöshet

Till skillnad från de flesta in-ear-hörlurar vi testar är Ikko OH10 Obsidian passiva och har kabel. Så det behövs ingen krånglig installation. Sätt i kontakten och lyssna. Om du har mobiltelefon med hörlursuttag, alltså. Annars behöver du en extern hörlursförstärkare med inbyggd DAC till USB- eller Lightning-anslutning.

Precis som OH1 är OH10 Obsidian en tvåvägskonstruktion. Basen hanteras av ett 10 mm dynamiskt element. Diskantregistret återges av en balanserad Knowles 33518-armatur, som även sitter i mycket dyrare in-ear-hörlurar, till exempel från FiiO.

Ljudkvalitet

När man har med in-ear-hörlurar att göra så är det viktigt för basåtergivningen att öronpropparna sitter helt tätt i hörselgången. Det sex topparna av varierande storlek och material underlättar för det.

När man väl har tryckt in öronpropparna ordentligt i öronen får man en varm och ganska gedigen bas. Särskilt de djupaste bastonerna är förvånansvärt nyanserade. Det är lätt att höra skillnad på en kontrabas och en elbas. Och bastrummorna i ”Right Hand Man” från Hamilton känns ända in i ryggraden.

 

De mjuka, flätade sladdarna är gjorda av silverpläterad OFC-koppar. (Foto: Ikko Audio)

Tyvärr är den övre basen inte lika välkontrollerad och kan bli dominerande. Men det är en skönhetsfläck på en produkt som låter mycket bättre än sin prislapp. Och en fläck som många kommer att uppfatta som charm.

Toppen tas om hand av den balanserade armaturen och här får man detaljer för alla pengarna – och mer än så. OH1 klarade sig utmärkt i det registret, och det verkar som om Ikko har få fram ännu mer gnistrande diskant ur OH10-modellen. De sköna, krispiga guzheng-strängarna i ”Fishing Junks at Sunset” från Concerts in China är spröda som rispapper. Utsökt!

Läs också AKG N5005 Highend-ljud som får plats i en tändsticksask.

Mittemellan ytterområdena hittar man mellanregistret. Det nedre mellanregistret är en smula tillbakadraget och drar inte till sig samma uppmärksamhet som den tunga basen och den spröda knasiga diskanten. Balanserade armaturer täcker ett rätt så smalt frekvensområde, och det är ganska tydligt att armaturen i OH10 tar över först vid cirka 2 kHz, och att det dynamiska elementet har svårt att hänga med ända upp till övergångsfrekvensen. Det ger röster en lite torr klang, detaljerna framhävs men kan sakna kropp.

Det här kan verka kritiskt, men som alltid ska saker och ting ses i förhållande till prislappen. Och här ger Ikko OH10 Obsidian rejäl valuta för pengarna. När de är som bäst närmar de sig AKG 5005, fast man får ändå inte highend-monitorljud i hela tonregistret för det här priset.

 

Så här mycket ligger i lådan. Kvalitetskänslan är imponerande. (Foto: Ikko Audio)

Slutsats

Ikko OH10 Obsidian är en skön in-ear-hörlur som kostar lite mer än sin lillebror, men prisskillnaden motiveras mer än väl av bättre ljud. Och det var inte dåligt innan heller. Med undantag för just Ikko OH1 är balanserade armaturer något som man i normala fall måste gå upp till högre prisklasser för att hitta.

Från de obsidiansvarta kapslarna till den läckert tvinnade kabeln och den snygga förpackningen liknar det här är en dyrare produkt. Enda nackdelen är att du vid det här laget får leta länge efter en mobiltelefon med analog ljudutgång för att driva hörluren. Fast det går att lösa med en liten bärbar DAC – vilket Ikko också kan leverera.

Karakter
Ikko OH10 Obsidian
Premium

Ljud & Bild tycker

Ultraläckra öronproppar till fyndpris. Diskanten är så upplöst att det närmar sig highend. Mellanregistret är inte helt homogent, basen är lite tung. Men för de här pengarna finns det inget bättre.

1 reaktion på ”Ikko OH10 Obsidian”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

JBL främjar musiken och sänker bruset

Yamahas allra bästa hörlurar – och de kostar skjortan

8 trådlösa öronproppar för tunna plånböcker

Musik låter sällan mer inbjudande

Storm i ett vattenglas

Ljud & Bild
Rulla till toppen