Search
Generic filters

TEST : AKG N700NCM2

Ett utmärkt alternativ

AKG N700NCM2 är en positiv överraskning med läcker design och karaktäristiskt ljud.

AKG N700NCM2

Ljud & Bild tycker

Karaktäristiskt, exakt ljud och effektiv brusreducering som inte är påträngande. Snygg design och snygga material, användarvänlig skötsel och app.
Stöder inte aptX, sitter lite för tight på huvudet.
 • Typ: Trådlösa hörlurar med brusreducering
 • Element: Ingen uppgift
 • Frekvensomfång: 10–20 000 Hz
 • Kodek: Samsung Scalable, SBC, AAC
 • Aktiv brusreducering: Ja
 • Mikrofon: Ja
 • App: AKG Headphone
 • Anslutning: 3,5 mm, USB-C, Bluetooth 4.2
 • Vikt: 278 g
 • Batteri: 3,7 volt 800 mAh, 23 timmar
 • Webb: samsung.com/se/
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3000 kr

På sätt och vis är det lite synd om AKG. Det en gång österrikiska företaget, som sedan 90-talet är en del av Harman, var under många år synonymt med framför allt professionellt ljud av mycket hög kvalitet. 2010 vann de till och med en teknisk Grammy för sitt mångåriga arbete med att fullända studioljud.

Men sedan 2017, när Samsung tog över Harman och därmed även AKG, har vi inte hört så våldsamt mycket nytt från det prisbelönta märket. Särskilt inte när det gäller produkter för vanliga konsumenter. För ett par år sedan testade vi de slutna hörlurarna AKG K550 MKIII, men annars har det rått total radiotystnad från AKG, bortsett från ett par kostsamma produkter i den absoluta highend-klassen. Och under tiden har AKG:s huvudkontor i Wien stängt och flyttat till Kalifornien.

Nu är Samsung-ägda AKG äntligen tillbaka på banan med ett par hörlurar för vanligt folk. Det handlar om trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering, i samma prisklass som referensmodellen Sony WH-1000XM3 och naturligtvis Noise-Cancelling Headphones 700 från Bose, den förra kungen av brusreducering. AKG:s – och därmed Samsungs – utmaning är naturligtvis just Sonys och Boses modeller, men även konkurrenter från andra märken som Apple-ägda Beats och danska B&O, som kundkretsen redan känner så väl till.

Framför allt Sony WH-1000XM3, som enligt vår åsikt fortfarande är marknadens bästa brusreducerande trådlösa hörlurar, även om de har några år på nacken vid det här laget.

2010 vann AKG en teknisk Grammy för deras arbete med att fullända studioljud och skivinspelning. (Foto: AKG)

Sticker ut

Men redan vid första anblicken är det uppenbart att Samsung och AKG har ett par bra idéer som sticker ut på N700NCM2, vilket är beteckningen på deras nya brusreducerande trådlösa hörlurar. Designen är tunn och elegant och de svarta lurarna är gjorda av aluminium och hårdplast, vilket ger en riktigt fin känsla av hållbarhet. Bygeln är ändå flexibel (fast utan att den knarrar när man rör på den) och öronkuddarna är relativt smala. De täcker öronen fint, men man får ingen känsla av att öronen sväljs helt.

Med i paketet finns en kabel, så att man inte är tvungen att använda hörlurarna med Bluetooth, plus en flygplansadapter så att N700NCM2 även går att använda för att lyssna på musik och titta på film på flygplanens egna inflight-underhållningssystem när man är ute och reser. En fin liten detalj.

De svarta hörlurarna är gjorda av aluminium och hårdplast, vilket ger en riktigt fin byggkvalitet och gör att de känns tåliga. (Foto: AKG)

Inga krusiduller

Om man inte använder den medföljande kabeln (duh!) kopplas hörlurarna smidigt och enkelt till mobiltelefonen, surfplattan eller datorn via Bluetooth, och man kan ladda ner AKG:s egen Headphone-app för att finjustera lyssnandet. Appen är skönt befriad från krusiduller. Den har en EQ så att man kan anpassa ljudet efter sina egna preferenser samt sätta på och stänga av Ambient Aware- och Talk Thru-inställningarna som gör att användaren hör vad som händer runtomkring och kan prata med andra utan att ta av sig hörlurarna. Den aktiva brusreduceringen kan också slås på och av via appen, men det går inte att fintrimma vare sig graden av brusreducering eller hur mycket ljud från omgivningen som ska släppas in när Ambient Aware eller Talk Thru är aktiverat.

annons

Om man är van vid Sony WH-1000XM3 och Sonys Headphone-app, som har en hel uppsjö inställningar, så tycker man kanske att AKG:s app har sina begränsningar, men vi tycker att det är bra och väldigt underlättande för användarvänligheten att AKG har valt att fokusera på ett fåtal väsentliga funktioner.

annons

Mindre påträngande, mer reserverat

Störst fokus har naturligtvis ljudet, och även på detta område skiljer sig N700NCM2 från mängden. Låt det vara sagt med en gång att Sony WH-1000XM3 rent ljudmässigt är de brusreducerande hörlurar vi föredrar, om man är sugen på en lite annorlunda upplevelse är N700NCM2 ett utmärkt alternativ.

Vi har lyssnat på en mängd låtar i olika musikstilar samt tittat på film och pratat i telefon. Alltihop med AKG:s hörlurar på öronen. Musikurvalet har varit brett för att utmana hörlurarna så mycket som möjligt, vi har gått igenom både heavy metal med Korn och Rammstein, industrirock och alternativ rock med A Perfect Circle, Gary Numan och Nine Inch Nails, pop och blues med Feya Ridings och Leonard Cohen, och jazz från soundtracket till TV-serien Babylon Berlin med Moka Efti Orchestra.

Hörlurarna sätts på och stängs av på den högra öronkåpan. Där sitter också knappen som aktiverar Ambient Aware och Talk Thru. (Foto: AKG)

Helhetsintrycket är mer än positivt. AKG:s hörlurar levererar ett ljud som är lite mer torrt och reserverat än vad vi är vana vid från Sony WH-1000XM3. Ljudbilden tar lite mindre plats i huvudet, men är just därför väldigt lättillgänglig. Basen är djup, men ändå diskret och klar. Det ger utrymme för både mellanregister och diskant, vilket bland annat gör låtar utan många instrument har en mycket bra närvaro eftersom rösten får stå i centrum. Det är extra tydligt och nästan rörande när man lyssnar på Leonard Cohens You Want It Darker och låten Crocodile Blues med Moka Efti Orchestra, som är ett långt samspel mellan akustisk bas, trumpet och en hes mansröst.

Brusreduceringen är effektiv, men inte så påträngande att man får en känsla av att gå omkring med huvudet i en ostkupa, vilket också bidrar till samtalskvaliteten när man använder N700NCM2 som headset när mobiltelefonen ringer.

annons

Ingen aptX

Men lite smolk i glädjebägaren kan vi inte undvika. För även om AKG:s hörlurar lätt kan konkurrera med de bästa brusreducerande konkurrenterna på marknaden så stöder de inte aptX-kodeken, vilket kan göra dem mindre intressanta för Android-användare (iPhone stöder inte aptX alls) som helst vill strömma musik i absolut högsta upplösningen från sin mobil. I stället för aptX använder AKG:s hörlurar däremot Samsungs egen Samsung Scalable-kodek, som vi också har sett i Samsung Galaxy Buds. Det är dock högst tveksamt om andra Android-telefoner än Samsungs modeller kan leverera högupplöst ljud till AKG N700NCM2.

En annan olägenhet är att bygeln klämmer mot huvudet. Frågan är därför om man orkar sitta med hörlurarna på öronen under en längre tid, till exempel på en lång flygning till Asien eller USA. Det har vi inte kunnat prova i praktiken. Och passformen beror naturligtvis på hur stort huvud man har. Vi rekommenderar helt enkelt att man provar dem på sitt eget huvud innan man köper.

 

På vänster öronkåpa sitter knapparna som höjer och sänker volymen samt hoppar till nästa eller föregående låt. (Foto: AKG)

Slutsats

N700NCM2 är ett fint alternativ till de ledande brusreducerande hörlurarna från Sony och Bose. Ljudbilden är mer reserverad och behärskad, brusreduceringen mindre påträngande, ändå är ljudkvaliteten helt klart på samma nivå som vad de bästa konkurrenterna kan erbjuda.

Vissa användare kommer att sakna möjligheten att göra finjustering i den medföljande appen, andra kommer att sakna aptX. Man bör också undersöka om hörlurarna sitter bekvämt på huvudet.

Men för de flesta är AKG N700NCM2 en rekommendabel bra produkt, som vi till exempel inte tvekar att föredra framför Bose Noise Cancelling Headphones 700.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.
  Bose Frames håller UV-strålarna borta på sammagång som de skickar in luftiga, musikaliska toner rakt in i dina öron. Är det här sommarens coolaste pryl?
  Vanmoof S3 och X3 är de två senaste elcykel-modellerna från den holländska firman som tror att deras smarta och internetanslutna cyklar är framtidens transportmedel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HiFiMAN HE-1000se

  Riktpris: 40000 kr Det är ren galenskap - men oj så härlig!

  Timekettle M2

  Riktpris: 1200 kr Din egen tolk rätt i örat

  Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport

  Riktpris: 3750 kr Svettas och spring sladdfritt med B&O

  JBL Live 300TWS

  Riktpris: 1500 kr Proppa in hifi i örat
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.