TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST JBL Live 300TWS

Proppa in hifi i örat

Även om de pyttesmå och priset är lätt överkomligt så är så är JBL:s helt trådlösa öronproppar mogna uppgiften.

forfatter
Publicerad 2020-06-28 - 00:00
Karakter
JBL Live 300TWS
L&B tycker
Transparent och öppen ljudbild, behagligt befriade från betoningar. Sitter bra i hörselgången.
Känsliga för mekaniskt brus. Ingen röststyrning med Siri. Styrningen kräver tillvänjning.
Specifikationer
  • Typ: In-ear, helt trådlös
  • Element: 5,6 mm
  • Frekvensomfång: 20–22 000 Hz
  • Aktiv brusreducering: Nej
  • Batteritid: 6 timmar (14 timmar med laddfodral)
  • Röststyrning: Google Assistant, Alexa
  • App: JBL My Headphones
  • Anslutning: Bluetooth 5.0 (A2DP 1.3)
  • Vikt: 67,3 gram
  • Webb: jbl.com

True wireless – alltså helt trådlösa – öronproppar är en av de mest populära kategorierna hörlurar. Som bara matchas av brusreducerande hörlurar och gaming-hörlurar. Den helt trådlösa kategorin fanns inte ens för bara ett par år sedan, men framför allt det senaste året har de flesta märken presenterat sina varianter på självständiga öronproppar. Ett av dem är JBL.

JBL Live 300TWS är ett par sladdlösa öronproppar i mellanprisklassen. JBL har hälften så dyra alternativ som vi också har testat, men här är vi upp på riktiga, ljudtäta proppar som både kan förväntas sitta säkert i örat och spela bas.

Läs också Vilka helt trådlösa öronproppar är bäst? På jakt efter nya öronproppar? Dags att hoppa över sladden! Vi har testat 11 par helt trådlösa.

Det finns inte mycket plats för design på de små kapslarna, men helheten har blivit distingerad och ganska harmonisk att titta på: en cylindrisk enhet, till häften av plast och hälften av metall. En ”pip” pekar in i hörselgången. Det ingår gummitoppar i tre storlekar och stabiliseringsringar i fyra storlekar som ser till att hörlurarna sitter ordentligt fast i örat. JBL Live 300TWS finns i fyra matta nyanser av grått, rött, blått och vitt.

Som vanligt för helt trådlösa öronproppar görs laddningen i transportfodralet som har ett inbyggt batteri. Själva propparna har sex timmars batteritid och fodralet lägger till ytterligare fjorton timmar. De kan alltså laddas upp lite mer än två gånger när man är på språng. Fodralet laddas med USB-C-kabel.

Förutom att skydda hörlurarna under transport ger fodralet 14 timmars extra batteritid (Foto: JBL)

Instruktionerna förklarar att JBL-loggan på öronkapslarna ska vara vågräta när de sitter rätt i örat. Jag är inte van vid att behöva använda en spegel för att testa elektronik – men det fungerar. Och när pluggarna är på plats sitter de faktiskt fast utmärkt i hörselgången. De är ännu lättare att få på plats än många andra in-ear-lurar, som nästan måste skruvas in – samtidigt som man oroar sig för om trumhinnorna håller för till tryckökningen. Även om tätheten är mindre så var det inga problem med basåtergivningen.

Styrs med touch eller tal

På en yta stor som en fingernagel finns det inget utrymme för styrknappar på JBL Live 300TWS. Därför styrs låtval, volym och annat med touch-kommandon. Alltså genom att fippla febrilt runtom på kapslarna samtidigt som låtarna startar och stoppar mer eller mindre slumpmässigt. Lyckligtvis kan man i appen JBL My Headphones definiera själv vilka kommandon som ska styra de olika funktionerna.

Live 300TWS har röststyrning, och med så lite utrymme för fysisk styrning är det extra sunt förnuft. Konstigt nog stöds bara Google Assistant och Amazon Alexa, Apple-användare ropar förgäves på Siri.

Tål dusch och svett

Helt trådlösa hörlurar är populära för träning där löst hängande kablar kan vara allt från störande till direkt farliga. Live 300TWS är inte dedikerade träningsproppar, men svett- och regntåliga (IPX5).

Appen är densamma som används med exempelvis JBL Club 950nc, men som tur är finns inte de ljudförstörande DJ-profilerna till Live 300TWS. Det gör däremot den användarvänliga equalizer-funktionen. Men använd den bara om du föredrar ett ljud som inte är neutralt.

Även om JBL Live 300TWS inte har aktiv brusreducering så stänger förseglande proppar ute oväsen ganska så bra (jag skulle ha missat ett bud som ringde på dörren om han inte hade ringt på mobilen när jag inte svarade). För att undvika sådana problem finns funktionerna TalkThru och Ambient Aware, som gör i stort sett samma sak, fast i varierande grad. Gemensamt är att ljud från omgivningen skickas in i öronen med hjälp av mikrofonerna. Även om mikrofonerna av praktiska skäl sitter långt från munnen så är talförståelsen utmärkt.

 

JBL Live 300TWS är enkelheten själv. All styrning görs med touch eller rösten. (Foto: JBL)

Ljudkvalitet

Efter att ha hört de sorgliga JBL Club 950NC var förväntningarna låga. Framför allt eftersom priset på Live 300TWS är en tredjedel lägre. Lyckligtvis blev jag positivt överraskad.

Mellanregistret är inte bara bra med tanke på prislappen, utan riktigt bra. Jag har hört åtskilliga fullvuxna hörlurar för dubbla priset som återger röster mindre naturligt. Även om ljudet naturligtvis befinner sig inne i huvudet, och det inte finns något stereoperspektiv som sådant, så finns det gott om luft i återgivningen. Piano och slagverk låter dynamiskt och fritt.

Den vid det här laget väl beprövade ”Right Hand Man” från Hamilton avklaras utan problem. Även om den tunga elektroniska basgången tappar lite kontroll. Men det är inga problem med basnivån, även om öronpropparna inte sluter lika klaustrofobiskt tätt som flera andra jag har provat.

Även toppen återges snyggt. Det finns ingen antydan till skärpa eller otydlighet. Och övertonerna klingar naturligt. Naturligtvis kan det göras ännu bättre. Ikko Obsidian har bättre detaljåtergivning. Men den är dyrare också, och är varken trådlös eller aktiv. Och JBL:erna är roligare att lyssna på.

Det enda jag kan klaga på i ljudet är rent mekaniskt. Vibrationer och rörelser fortplantar sig nämligen mycket lätt från kapslarna till hörselkanalerna. Minsta käkrörelse ger ifrån sig ett knastrande ljud och om man tuggar blir det värre.

Slutsats

Live 300TWS är ett par riktigt lyckade true wireless-hörlurar med ett bra förhållande mellan utmärkt kvalitet och behaglig prislapp. Ljudmässigt kan vi inte klaga på JBL:erna och man får i stort sett allt man kan önska sig – bortsett från mer hifi-vänliga kodekar och automatisk brusreducering. Och sådant skulle höja priset med flera hundralappar. iPhone-ägare kommer förmodligen inte att sakna aptX, som inte stöds av Apples mobiler, men avsaknaden av röststyrning med Siri är mer allvarligt.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vi ser fram emot dessa! Flaggskeppet PX7 ska till sist bytas ut! Nya Px7 S2 har ännu bättre ljud, bättre komfort – och bättre brusreducering.
Inzone är Sonys nya gamingmärke Sony debuterar med speltillbehör under namnet Inzone. Inledningsvis med tre headset och två bildskärmar.
Flera nya öronproppar från JBL JBL har tryckt in mer teknik i sina öronproppar och utvecklat sin egen för spel, med extremt låg latens.
Högteknologiska pluggar för spel Svenska Urbanista har gjort en par helt trådlösa öronsnäckor som är speciellt lämpliga för spel via Bluetooth.
Stax trådlösa hörlurar kostar inte en förmögenhet De trådlösa Stax Spirit S3 från Edifier använder speciella element. Men inte sådana du kanske tror.
Momentum 4: Sennheiser förnyar designen Sennheiser Momentum 4 Wireless får en helt ny design. Vi förväntar oss också en uppgradering av samtalskvaliteten, men hur är det med musiken?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend