Trådlösa öronsnäckor helt utan kablar är oerhört populära. Två små proppar i öronen är allt man behöver för att lyssna på musik när man är på väg till jobbet, bara kopplar av eller tränar.
De kostar mer än trådbundna öronproppar och batteritiden är relativt begränsad, till fyra-fem timmar. Och om de inte sitter ordentligt i öronen så riskerar man att de trillar ur. Det är sällan något problem när man sitter still på bussen eller slappar i soffan, men det sista man vill råka ut för när man joggar genom parken är att man tappar en av öronsnäckorna.
Då är kanske trådbundna, trådlösa öronproppar ett bättre val.
Till exempel den fjärde generationen Apple Powerbeats. Det är i princip en trådbunden, trådlös version av Powerbeats Pro, där man får samma ljud för en tusenlapp mindre.
Fjärde generationens Powerbeats har allt inbyggt i ett minimalt hölje och en kabel som binder ihop höger och vänster öra.
Det har flera fördelar. Kabeln håller fast öronpropparna, batteritiden är mycket bättre – upp till 15 timmar – och man behöver inte ha med sig fodralet för att ladda. Powerbeats laddas med en vanlig USB-till-Lightning-kabel, och bara fem minuters laddning ger en timmes speltid.
Allt detta utan att vikten gåt upp väsentligt. Powerbeats väger bara fyra gram mer än Powerbeats Pro.
Passform och användning
Öronpropparna levereras med extra silikontoppar i tre storlekar och det ingår både laddkabel och en liten tygpåse att rulla in propparna i när de inte används. Anpassningen efter örat görs på samma sätt som med Pro-utgåvan. När man har hittat en storlek av silikontopparna som passar trycker man propparna lätt mot hörselgången samtidigt som man vrider dem lite bakåt. Sedan klämmer man fast bågen intill ytterörat och då sitter de troligtvis som gjutna.
Det gjorde de åtminstone på mig.
Inga knappar på sladden
Den nya versionen av Powerbeats har alla knappar på öronsnäckorna. Det finns inga kontakter eller omkopplare på sladden, så som det var på förra generationen. Strömbrytaren sitter på vänstra proppen medan volym, musik och samtal styrs på den högra. Där sitter också mikrofonen – och Lightning-kontakten som ersätter mikro-USB-kontakten på föregångaren.
För iPhone-ägare är parkopplingen med mobilen barnsligt enkel. Powerbeats är nämligen utrustade med Apples H1-chip. Lägg hörlurarna intill telefonen så kopplas de ihop på ett par sekunder.
Räckvidden brukar vara otroligt bra i Beats trådlösa öronproppar och hörlurar, med de här kan man nästan springa från mobilen utan att musiken stannar. Utomhus når de lätt 50 meter.
Det finns en Beats-app för Android-användare som man använder om man behöver uppdatera hörlurarna.
Ljudkvalitet
Om man är van vid hörlurarna som ingick till mobilen, eller har ett par Apple AirPods, så är ljudet från Powerbeats rena uppenbarelsen. De låter glasklart och öppet jämfört med de vanliga AirPodarna och det finns gott om bas utan att den är påträngande.
Pianoklangen och kontrabasen i Bye Bye Blackbird med Keith Jarrett låter häpnadsväckande fokuserad och fyllig. Ljudbilden är större och varmare än med ett par RHA M750 Wireless, och trumsolot i samma låt låter nästan explosivt dynamiskt med Powerbeats.
Drakes Toosie Slide är inspelad med en överdrivet generös bas, den både hörs och känns, vilket inte är särskilt vanligt för ett par öronproppar i den här prisklassen. Det finns inte mycket att klaga på ljudet längre upp i frekvens heller. Diskanten kan låta lite grov när hörlurarna är helt nya. De mjukar lite med tiden.
Gitarrerna och körerna i The Shins New Slang framträder fint i ljudbilden. Det finns en antydan till lite otydliga s-ljud och sibilanter i en del inspelningar, och detta är en av dem. Mezzosopranen Cecilia Bartolis varma klang är inte lika glödande och organisk som i mina referensproppar från Ultimate Ears, men jag befarade att det skulle låta mycket värre. Bryn Terfels glödande baryton klarar sig också bra.
När jag jämför med den förra versionen av Powerbeats lägger jag märke till två saker. Ljudet i den nya 2020-modellen är mycket bättre, de känns också mer gediget byggda och sladden på de nya stör inte lyssnaren lika mycket med skrapande mikrofoni.
Slutsats
På samma sätt som de helt trådlösa Powerbeats Pro är de bästa öronpropparna för träning och rekreation – för de som inte behöver brusreducering – är Powerbeats det bästa alternativet om man föredrar kabel. Man får samma prisbelönta ljud, säkerheten som en kabel mellan propparna ger aktiva användare, och sparar samtidigt pengar. Det är tre uppfyllda önskningar på en gång.
1 reaktion på ”Powerbeats 4”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Dessa går inte att använda i kyla! Köpte efter att ha läst den fina recensionen, men blev rejält besviken redan första skidpasset då de slog av efter en kvart. Testade flera tillfällen och reklamerade tillsist då jag trodde det var fel på dem. Men nästa par var precis lika, funkade bra inne men dog efter en kvart ute i kyla, trots att jag hade dem under mössa, för att funka fint igen när man kom in.
Inget för dig som vill kunna träna ute på vintern!