Jag har ett ambivalent förhållande till ljudprodukter som är gjorda för träning. Å ena sidan är det väldigt praktiskt med prylar tål lite stryk och inte går sönder av lite svett. Å andra sidan är det irriterande att någon har bestämt sig för att när jag motionerar (om jag som soffliggare nu kan sägas göra det) så är det väldigt viktigt med massor av – dålig – bas. Och helst ska det låta så instängt att sångröster låter som om de blir kvävda av en sur trasa av ludd.
Så ursäkta mig om jag inte dansade på bordet av entusiasm när jag såg att redaktören hade lagt en låda med Adidas-hörlurar på mitt skrivbord.
Men uppenbarligen är det fortfarande fullt möjligt att bli överraskad, vilket vi snart ska återkomma till.
Adidas RPT-01, som de heter, är egentligen tillverkade av Zound Industries, som har sitt huvudkontor i Sverige. Företaget tillverkar även Marshall- och Urbanears-hörlurar, så det är inget fel på kompetensen.
Gråbein testar Adidas RPT-01…
Passform och anslutning
De flesta hörlurar för träning är av typen öronproppar. Men personligen tycker jag att utbudet av kompakta on-ear-hörlurar hade kunnat vara större. Det är helt enkelt mycket enklare att sätta på sig ett par öronkåpor än att fippla med öronproppar. Naturligtvis under förutsättning att kåporna är tillräckligt små och lätta för att inte bli besvärliga. Och att de inte glider runt på öronen när de blir svettiga, utan tvärtom andas och sitter bra.
Adidas RPT-01 tillhör kategori små och lätta (drygt 200 gram) och är av typen on-ear. De vilar alltså utanpå öronen i stället för att omsluta dem. Annars hade de varit tvungna att vara större, så det här är ett förnuftigt val.
För att sätta på dem håller man inne den fyrkantiga knappen på höger kåpa, som även är en spak för manövrering mellan låtar och justering av ljudnivån. En baston hörs, sedan hittar man dem i Bluetooth-listan på mobilen. Bara att börja spela!
Flexibel huvudbygel
Bygeln är böjlig och kan vridas runt utan att gå sönder. Den är dessutom klädd med avtagbart tyg och har en avtagbar och tvättbar gummistropp mellan sig och hårbottnen. Den inre, tygklädda delen av öronkåporna kan också tas loss genom att den vrids ett hack åt vänster. En varsam handtvätt bör funka fint.
Blir inte svettiga fort
Kåporna sitter som gjutna på öronen. De trillar aldrig av när man springer och tyget gör att de inte glider runt om man börjar svettas. Tyget förhindrar också att man blir svettig om öronen på samma sätt som med konstläder. Den avsvalkande effekten är dock fortfarande begränsad, för det tar inte lång tid förrän mina öron börjar kännas småvarma. Men jag kan ändå lyssna länge utan att det blir alltför fuktigt. Här kan dock Adidas/Zound Industries lära sig ett och annat av Philips, som har kyl-gel i öronkuddarna i sina mycket billigare TASH402BK.
Användning
Med Adidas Headphones-appen kan du välja vilka funktioner som knappen på vänstra luren ska ha. Grundinställningen är att du väcker röstassistenten med en tryckning, och två tryckningar sätter på en träningsspellista på Spotify, som nog är lite för ”ungdomlig” för min smak. En trippeltryckning ska starta en hit-spellista, men det lyckades jag aldrig med.
I appen kan du också välja ljudinställning (EQ), men här föredrar jag den som heter Adidas, som är den mest linjära. Pop ger för lite bas och för mycket mellanregister, Rock låter platt och på det stora hela är det ingen av inställningarna som funkar. Använd bara Adidas-läget.
Ljudfördröjning
Hörlurarna har en liten fördröjning av ljudet, vilket gör att ljudet i bil- och skjutaspel hänger lite efter bilden. Smått irriterande, även om det nog bara handlar om ungefär 200 millisekunder. Många video-appar på mobilen synkroniseras numera automatiskt med ljudet via Bluetooth, så där är det inga problem. Jag tycker inte att det är några problem med läppsynk med varken YouTube eller Netflix.
Ljudet i RPT-01
Som jag nämnde inledningsvis början lyckades Adidas-hörlurarna överraska mig positivt när det gäller ljudkvaliteten. Tvärtemot mina fördomar är musiken både klar, rapp och fast. Basen är inte alls överdimensionerad, men inte tunn heller. I stället slår bastrumman både hårt och fast, på samma gång som det alltid är fokus på röster, oavsett om det är en mörk mansröst eller en ljusare kvinnostämma.
Basgitarren i Pearl Jams Dance of the Clairvoyants har bra groove och virveltrumman smäller skönt i öronen. Gitarrerna är krispiga och tuffa. Mycket bättre än förväntat.
Bättre än väntat är också den helt nya låten Safe and Sound med The Sounds. Jag hade nästan glömt hur det var att lyssna på festmusik man kan dansa till! Men nu har jag party i mitt eget huvud, när jag springer uppför kullarna i grannskapet. Det är faktiskt inga problem att lyssna på akustisk musik – inklusive klassiskt. Så länge man kan leva med att flygeln påminner lite om ett elpiano. Men ändå mycket bättre än annan sportutrustning jag har hört.
Alternativ till Adidas
Ovan nämnda Philips-modell, till exempel, är mycket svulstigare i basen och låter mer instängt. Även Beats Solo3, som har samma formfaktor men som inte är klassad att tåla vatten och svett, har en väsentligt luddigare klang än Adidas.
När det gäller min erfarenhet av hörlurar för träning måste jag hänvisa till öronproppar, där ljudet är lika instängt och bastungt med Jaybird Vista, och även om Kygo E7/900 var mer imponerande och dessutom kunde skryta med AAC-ljud via Bluetooth, så är Adidas-lurarna mer balanserade. Kanske att de kunde ha höjt basen en smula i de lägre frekvenserna, men attacken och energin uppväger för det.
Slutsats
Det är ingen poäng att smöra på med bas när man tränar – rytmen i musiken du tränar till hörs förmodligen bra som den gör. I stället bör det låta bra, och här är Adidas RPT-01 i sitt esse.
De flesta andra sporthörlurar låter på ett sätt som jag aldrig skulle vilja ha till något annat än träning (de har för mycket och för luddig bas) men Adidas RPT-01 är tillräckligt balanserade och dynamiska för att kunna användas till många olika saker. De låter friskt, men har en fint avstämd bas i förhållande till resten av ljudbilden. Vilket gör att sångröster och instrument kommer fram tydligt.
Passformen är fast, så RPT-01 trillar aldrig av när man springer. De kan klämma lite, men håller sig precis innanför gränsen för vad jag skulle kalla behagligt. Och så har de fin kvalitetskänsla.
De kunde ha låtit ännu luftigare och mer upplöst om de hade haft stöd för AAC och aptX för bättre ljud med Bluetooth. Då hade de knappast kunnat skryta med över 40 timmars batteritid, fast vem behöver egentligen mer än 20?
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser