annons

TEST:
Jaybird Vista

Sportproppar med tryck i basen

Jaybird Vista är stabila och har massor av basenergi! Men Jaybird har gjort ett par udda val också.

Jaybird Vista
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Vista är Jaybirds tredje försök med helt trådlösa öronproppar för aktiva människor, de två första hette Run och Run XT.

På de förra öronpropparna kunde man byta ut både vingar och toppar för att få optimal passform, men på Vista sitter vingarna fast. I praktiken kan man alltså välja mellan tre passformer: mellanstora toppar utan vingar, mellanstora toppar med mellanstora vingar och stora toppar med stora vingar. Mina öron borde kanske ha mellanstora toppar med stora vingar, men den största storleken satt ändå bra, utan att något lossnade under användning.

Kan anpassas av användaren

Den stora fördelen med Vista, bortsett från att de är IPX7-klassade – vilket betyder helt vattentäta ner till 1 meter – är att de kan anpassas med appen. På varje propp finns nämligen en knapp, och med en tryckning kan man besvara och avsluta samtal samt starta och pausa musiken. Två tryckningar hoppar framåt till nästa låt eller avvisar ett inkommande samtal, medan en lång tryckning stänger av propparna. Om man inte gillar funktionerna så kan man gå in i appen och till exempel aktivera röstkommandon via Siri eller Assistant. Men av någon anledning kan man inte få knapparna att hoppa tillbaka till föregående låt. Grrr!

Bluetooth-anslutning görs enkelt genom att hålla inne knappen på laddfodralet när propparna ligger inuti. Efter parkopplingen är det bara att stoppa in dem i öronen.

50 meter

annons

Jaybird har angett räckvidden till 10 meter, men utomhus uppmätte jag drygt 50 meter innan ljudet droppade ut. Det är väldigt bra, men också helt typiskt för den senaste 5.0-versionen av Bluetooth, vilket är vad som används här.

annons
Öronpropparna är beröringskänsliga och du kan i viss utsträckning bestämma hur touch-funktionen ska fungera. Foto: Jaybird

Medelmåttigt ljud

Direkt ur kartongen har ljudet en mörk klangbalans. Det finns en förhöjning i basen och dessutom ett stort fokus på mellanregister. Det är ont om detaljer och luft i toppen, vilket gör att akustisk musik inte direkt är någon favorit. Kacey Musgraves röst är för vass i countryballaden Slow Burn och gitarren klingar ganska hårt.

För träning vill nog de flesta ändå lyssna på musik med tydliga, elektroniska rytmer, och för detta ändamål fungerar Vista riktigt bra. Rytmerna i Sam Feldts Post Malone framträder fint, med rappt avlevererade rytmer som gör det enkelt att hålla jämna steg i takten när man är ute och springer.

annons

EQ-inställningar

Det bör påpekas att dagens elektrohits har väldigt platt ljud och då kan det till exempel vara lockande att välja Signature-ljudinställningen som har en ännu fylligare bas och som även drar upp diskanten lite. Men med det mesta annat i musikväg ger den här EQ-inställningen för mycket och för slapp bas.

Jag föredrog i stället att göra min egen inställning, där jag drog ner lite i mellanregistret (ungefär 1,2 kHz) och dessutom en hel del vid 9 kHz. Sedan körde jag upp hela diskanten igen, vilket gjorde ljudet luftigare men samtidigt mindre skarpt. Basen lät jag vara, eftersom den för det mesta är mer än tillräcklig. Plötsligt kunde jag lyssna på musik längre åt gången utan att det kändes hårt och jobbigt. Observera att det är svårt att ställa in exakt rätt frekvens på mobilskärmen. Axeln går från 20 Hz till 20 kHz, men bara 20, 110 och 630 Hz är markerat, samt 3,5 och 20 kHz. Alla värden mellan dessa blir ungefärliga.

I appen kan man välja mellan olika förinställda EQ-inställningar, eller göra sina egna. Här har vi försökt kompensera för Vistas mörka klangkaraktär och åstadkomma något som närmar sig en neutral upplevelse. Foto: skärmdump

Livlöst

miniDSP EARS är en billig mätrigg som förmodligen inte är tillräckligt exakt för att tas helt bokstavligt. Men den ger ändå en bra bild av klangsignaturen i olika hörlurar och öronproppar. Till exempel Jaybird Vista, som visas här. Foto: Geir Gråbein Nordby

Även med EQ-inställningar så som jag gillar dem är ljudet lite platt och oengagerande. Det saknar upplösning och dynamik, och efter att ha läst igenom specifikationerna visar det sig att de här öronpropparna varken stöder aptX eller AAC, som båda skulle ha underlättat för ljudkvaliteten. I stället används bara Sub Band Codec, som är den sämsta ljudkodeken man kan använda för att överföra ljud via Bluetooth. Och jag måste säga att inte förstår att Jaybird har valt detta i ett par hörlurar för nästan 2 000 kronor.

Kygo E7/900 går att köpa för mindre än hälften och de ger ett bättre ljud med AAC-kodeken, har samma trådlösa räckvidd och IPX7-klassning som Vista. Enda nackdelen med Kygo jämfört med Jaybird är batteritiden, som är begränsad till 3 timmar (9 extra från fordralet).

Om du letar efter helt trådlösa öronproppar för att verkligen njuta av musiken och inte är beroende av träningsfunktionen så spelar exempelvis Sennheiser Momentum True Wireless i en helt annan liga.

Om du tycker att 6 timmars batteritid är för lite så får ytterligare 10 timmar från laddfodralet. Foto: Jaybird

Slutsats

Jaybird Vista är ett par mycket pålitliga, helt trådlösa öronproppar för träning. Först och främst sitter de bra, har väldigt bra batteritid och tål allt du skvätta ner dem med i form av vatten och svett. Den trådlösa anslutningen är stabil, utomhus kan du röra dig långt bort från mobiltelefonen och ändå höra musiken.

Frekvensmätning av Jaybird Vista, den blå kurvan är en genomsnittsmätning för vänster kanal, den röda för höger. Svart är genomsnittet av båda. Dippen vid 50 Hz beror förmodligen på strömförsörjningen till någon elektronik som hade kontakt med bordet som mätriggen stod på. Klangkaraktären är mörk, med överdriven energi under 1 kHz. Därefter kommer en kraftig förstärkning vid 8 kHz för att få fram detaljerna i övertonerna. Men det blir lite vasst. Detta kan åtgärdas i appens EQ-inställning. Illustration: Skärmdump från Room EQ Wizard.

Vistas svaghet är ljudkvaliteten. Trots häftig bas och tuffa rytmer lider propparna av att det saknas luft och öppenhet, och bitvis låter det vasst. Detta kan delvis fixas i appen, men att ljudet är en smula grovt är svårare att göra någonting åt. Det funkar för träning men det finns andra sportproppar som låter minst lika bra till lägre pris. Ska du dessutom lyssna på musik i andra miljöer så hade vi kanske valt någonting annat.

 • Element: 6 mm
 • Bluetooth: 5.0
 • Frekvensomfång: 20–20 000 Hz
 • Batteritid: 6 h (+10 h i fodral)
 • Fjärr/mikrofon: Ja/ja
 • Tålighet: IPX7
 • Vikt: 12 gram
 • Färg: Svart, vit eller mineralblå
 • Webb: jaybirdsport.com
Pris: 1900 kr
PlusDen trådlösa anslutningen är oerhört stabil, ute i det fria kunde vi gå mer än 50 meter bort från mobilen innan vi började tappa signal. Användaren kan anpassa både ljud och funktioner.
MinusLjudet är en smula mörkt, med väl mycket bas och med ett ganska så skarpt mellanregister. Bara Sub Band Codec (SBC) vilket begränsar ljudkvaliteten.
Jaybird Vista produktsida
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  6 gaming-headsets i highend-klassen

  6 gaming-headsets i highend-klassen

  Spelljud i lyxklassen
  Vad får man om man lägger en tusenlapp extra eller två på ett par gaming-hörlurar? Först och främst bättre ljud.
  Astro A50

  Astro A50

  3 500
  Behaglig att använda, jobbiga att få igång
  Astros toppmodell är en fröjd att ha på dig och en fröjd att lyssna på. Men man måste kämpa för att komma så långt.
  Asus ROG Theta 7.1

  Asus ROG Theta 7.1

  3 000
  Äkta surroundljud på huvudet
  Glöm virtuellt surroundljud. Asus sätter en hel 7.1-anläggning på ditt huvud!
  Audio-Technica ATH-G1WL

  Audio-Technica ATH-G1WL

  2 700
  Minimalistiskt headset för vuxna spelare
  Audio-Technica talar till medelålders hifi-nördar som även gillar att spela.
  Bowers & Wilkins PX7

  Bowers & Wilkins PX7

  4 100
  Hörlurar med lyxkänsla
  Bowers & Wilkins slarvar inte med byggkvaliteten när de introducerar sin nya trådlösa toppmodell PX7. Med brusreducering.
  Huawei Freebuds 3

  Huawei Freebuds 3

  1 990
  Huaweis AirPods-kopior är lika bra (och dåliga)
  Huawei Freebuds 3 tar upp kampen med Apples AirPods. De låter bra men har ett par allvarliga brister.
  Logitech G pro

  Logitech G pro

  1 099
  Sobert dödsredskap
  Logitechs professionella headset är skönt avskalat, utan någon form av prålighet eller lull-lull.
  Vi testar 10 gaming-headsets

  Vi testar 10 gaming-headsets

  10 på huvudet
  Det behöver inte kosta en förmögenhet att fylla öronen med ljudet av hårda strider och explosioner. Vi har testet tio par gaming-hörlurar med rimliga prislappar.
  Svive Kerberos

  Svive Kerberos

  750
  All vår början bliver svår
  Svive kostar inte så mycket. Men när man provat dem så känns priset ändå högt.
  Trust GXT 414 Zamak

  Trust GXT 414 Zamak

  750
  För gäster och hobbyspelare
  Om ekonomin har sista ordet så hittar du inget billigare.
  SteelSeries Arctis 1 Wireless

  SteelSeries Arctis 1 Wireless

  1 249
  Lækkert begynder-headset
  Om du vill ha ett riktigt bra huvudverktyg som inte länsar budgeten så är Arctis 1 ett bra alternativ.
  Audio Technica ATH-G1

  Audio Technica ATH-G1

  1 890
  Trogen sitt hifi-arv
  Det är inte för inte som Audio-Technica är kända för sina hifi-hörlurar.
  HP Omen Mindframe Prime

  HP Omen Mindframe Prime

  1 990
  Håll huvudet kallt
  Om du svettas över spelen har HP:s lyx-headset ett inbyggt kylskåp!
  Corsair Virtuoso RGB Wireless SE

  Corsair Virtuoso RGB Wireless SE

  1 999
  Hifi-ljud i lyxförpackning
  Corsairs vuxenmodell är utsökt och elegant som en lyxbil.
  HyperX Cloud Alpha S

  HyperX Cloud Alpha S

  1 389
  Headset med valfri bas
  HyperX är mästare på att välja viktiga funktioner – och sälja dem till ett konkurrenskraftigt pris.
  Razer Kraken Ultimate

  Razer Kraken Ultimate

  1 599
  Spel för galleriet
  Razer har gjort ett headset som är en riktig bamse, som deras trogna fans kommer att älska.