annonse
annonse
annonse

Nintendo Switch

Varken fågel eller fisk

Nintendo Switch är inte som andra spelkonsoler. Den är helt unik!

Som alltid är Nintendo innovativa och tänker i andra banor. Switch är ett gediget stycket ingenjörskonst med stor potential.
Det saknas spel vid lanseringen. I handhållet läge är batteritiden en aning kort och vi saknar trådlös anslutning av hörlurar.
annonse

Vi kan lika gärna säga som det är: Nintendos Wii U var en flopp. Lyckligtvis är japanerna tillbaka i sadeln och klara med en splitter ny maskin, som fått ett helt eget namn – utan koppling till det förflutna. Nintendo Switch är inte någon traditionell spelmaskin och kan därför inte jämföras direkt med Xbox One eller PlayStation 4. Den är varken fågel eller fisk.

I stället för en stor plastlåda som kopplas direkt till TV:n och styrs med en trist handkontroll är Switch en handhållen enhet som även kan bete sig som en klassisk konsol. Det är udda tänkt, men fungerar förvånansvärt bra. Frågan är bara om Nintendo har kompromissat för mycket med innanmätet för att få en liten och bärbar formfaktor?

Mer surfplatta än konsol

Själva spelkonsolen består av en surfplatta med en tryckkänslig skärm på 6,2 tum. På båda kortsidorna går det att sätta fast styrenheter så att den påminner mer om ett handhållet spel à la PlayStation Vita. Skärmen har 720p-upplösning. Det låter kanske inte som så mycket om man jämför med moderna smartmobiler, men räcker gott. Bilden är skarp, med fina färger och bra kontrastnivå. Skärmen klarar sig dock bäst inomhus eller i skuggan. Vill man spela på en större skärm så sätter man ner konsolen i den medföljande dockan, som kopplas till TV:n. Tack vare lite extra hårdvara kan konsolen då ge ifrån sig en upplösning på 1080p. Tyvärr är det inte särskilt enkelt att se skillnad på de två upplösningarna. Växlingen går däremot både snabbt och smärtfritt. Det tar bara ett par sekunder för bilden att byta från surfplattan till den stora skärmen – och vice versa. Riktigt imponerande.

Ett tredje sätt att använda Switch på är att fälla ut en liten fot på baksidan av skärmen, så att den kan stå på ett bord. Det fungerar inte lika bra. Foten är helt enkelt för tunn och vinglig så man är rädd att den ska gå av direkt. Det är också konstigt att Nintendo inte har funderat på att sätta fast ett par gummifötter på skärmen så att den inte glider runt på underlaget om man till exempel spelar på planet eller tåget, som i reklamfilmerna. Det behövs inte mycket turbulens för att Switch ska rasa ner på golvet.

Joy-Cons

Vanan trogen har Nintendo hittat på ett nytt namn på styrenheterna till den nya konsolen. Nintendo Wii hade Wii-motes och Switch har fått Joy-Cons. Dessa går antingen att använda trådlöst – då håller man en i varje hand, antingen lodrätt eller vågrätt – eller som nämnts tidigare, fastmonterade på skärmens kortsidor. Det första man tänker på när man håller dem i handen är hur små de är. Man får inte ha för stora händer, då glider de mellan fingrarna. Knapparna är dessutom ohyggligt små, och framför allt när man håller Joy-Cons vågrätt riskerar man att trycka fel. Det är lite oroande. Det ingår naturligtvis remmar som man kan ha runt handleden så att de inte flyger iväg när man fäktar med armarna. Se bara till att skenorna de fästs med sätts fast på rätt sätt på Joy-Con-kontrollerna, annars fastnar de och sitter helt orubbligt. Vi var tvungna att titta på instruktionsvideor på YouTube för att sära på en kontroll.

Alternativ hållare

Om du inte vill hålla de små Joy-Con-kontrollerna i var sin hand kan du sätta fast dem i hållaren som ingår. Då påminner de mer om en traditionell spelkontroll, även om problemet med för små knappar fortfarande gäller. Som tur är har Nintendo även en spelkontroll i normal storlek som går att köpa till separat. Det är naturligtvis en smaksak, men vi föredrog denna när vi satt i soffan och spelade på TV-skärmen. Kommunikationen mellan Switch och Joy-Cons gör via Bluetooth. Då skulle man kunna tro att man även kunde använda anslutningen för att koppla in ett trådlöst headset, men det går inte – och det finns inte heller någon inbyggd minijack-kontakt i kontrollerna, som det gör till Xbox och PlayStation.

När kommer de bra spelen?

Ett ständigt återkommande problem vid lansering av konsoler är spelen. I slutändan är det ju de som ska sälja konsolen och här måste vi tyvärr säga att Nintendo är dåligt med från start. Ynka fem fysiska spel finns klara i butikerna, varav det enda riktiga dragplåstret, Zelda: Breath of the Wild, är ett spel som är överfört från förra generationen, Wii U. Det helt enkelt inte tillräckligt bra och vi saknar verkligen ett Mario-spel. Trots detta är de trogna fansen förtjusta. Zelda får toppbetyg rakt igenom och kvaliteten är dessutom lysande. Det räcker bara inte riktigt. Lyckligtvis finns det lite fler spel som är klara via nedladdning.

Switch har 32 GB inbyggt minne, varav en mindre del går till själva operativsystemet. Tar platsen slut går det att utöka med microSD-kort upp till 2 TB. Det är trevligt att Nintendo inte gjort som PlayStation Vita och utvecklat ett eget format till överpriser.

Inte direkt en konkurrent

Rent grafiskt kan Switch inte mäta sig med moderna bjässar som PlayStation 4 och Xbox Ome. I stället för teraflops, gigabyte, megapixlar och megahertz har Nintendo precis som tidigare satsat på innovativ design och styrning. Och det är trevligt att kunna konstatera att Switch sticker ut positivt från konkurrenterna och inte bara är ännu en konsol i raden. Om man tittar på enhetens fysiska mått måste man också berömma Nintendo. Med tanke på den ringa storleken är det oerhört imponerande vad den spottar ur sig. Av samma skäl vore det inte rättvist att jämföra Switch direkt med Sonys och Microsofts spel. Switch är något helt nytt och annorlunda – en frisk fläkt.

Slutsats

Nintendo Switch är en trevlig bekantskap som skiljer sig markant från allt annat på marknaden. Den är varken fågel eller fisk utan något mittemellan. Nintendo ska ha beröm för att de har tänkt utanför boxen och gjort en konsol som både kan användas hemma och på resa. Somliga tycker kanske att Nintendo har kompromissat för mycket och därför gjort en maskin som är för svag, medan andra är alldeles nöjda och uppskattar allsidigheten. Under alla omständigheter är Switch en hit. Vi hoppas dock att Nintendo snart släpper några av deras säkra speltitlar så att vi får fler skäl att sätta igång Switch.

picture1 picture2 picture3
<
>
Bestäm själv om du vill ha en Joy-Con i varje hand eller sätta fast dem i greppet som ingår.

Bästa pris på Nintendo Switch
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Nintendo Switch
6,2-tums multitouch-skärm (720p)
Switch-dockningsstation
Höger och vänster Joy-Con (grå)
Två Joy-Con-handledsremmar
Joy-Con-grepp
HDMI, 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, USB-C-port för laddning, 3,5-mm minijack, wifi, Bluetooth 4.1, accelerometer/gyroskop/ljusssensor
32 GB minne, 4 GB RAM, MicroSD
Batteritid: Upp till 6 timmar
Mått/vikt: 102 x 239 x 14 mm/398 g
Webb: nintendo.se

Pris: 3700,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.