TEST AV Philips Fidelio X2HR

Silkeslen njutning

Philips lyx-öronvÀrmare slÀpper lös musiken.

Ljud & Bild tycker:
Ljudet Àr öppet och detaljerat, designen Àr sober. Och komforten Àr pÄ topp.
Inte lika superexklusiv kÀnsla som hos vissa andra. Aningen dÀmpad diskant.

De flesta hörlurarna vi testar Ă€r av sluten typ. Helt enkelt för att det finns flest av dem. Slutna hörlurar har nĂ€mligen flera fördelar. För det första slipper man bli störd av – eller störa – omgivningen. För det andra Ă€r det lĂ€ttare att Ă„stadkomma en djup och kraftfull basĂ„tergivning i slutna kĂ„por. Nackdelen kan ibland vara lite burkigt eller instĂ€ngt ljud.
Fidelio X2HR sticker ut bland mÀngden genom att vara öppen. Ett metallgaller pÄ sidan av de mycket stora öronkÄporna ge fri luftning av elementet.
Förutom storleken, som i normala fall bara Äterfinns i DJ-modeller, har Fidelio X2HR en iögonfallande dÀmpad design som Àr svart med svarta detaljer. KÄpor av plast, byglar av metall, huvudbygel av plast och öronkuddar av sammet. Allt utom det guldröda gallret Àr mattsvart.
Allt detta Àr för övrigt vÀlbekant för trogna lÀsare av Ljud & Bild eftersom Fidelio X2HR Àr förvillande lik sina föregÄngare Fidelio X1 och Fidelio X2.

High Resolution
BokstĂ€verna ”HR” i modellbeteckningen stĂ„r för High Resolution – och hörlurarna har fĂ„tt den gyllene ”Hi-Res Audio”-loggan pĂ„ kartongen som visar att de stöder högupplöst ljud. För digitala produkter Ă€r kravet för Hi-Res Audio 24 bit/96 kHz-upplösning. För analoga ljudĂ„tergivare som högtalare och hörlurar Ă€r normen aningen mer elastisk, men Fidelio X2HR anges ha ett frekvensomfĂ„ng frĂ„n 5 Hz till 50 kHz. AlltsĂ„ lĂ„ngt bortom det mĂ€nskliga örats förmĂ„ga. Förutom att vara till glĂ€dje för fladdermöss ska det utstrĂ€ckta frekvensomrĂ„det bidra till att garantera en ren Ă„tergivning av det hörbara registret.

Fidelio X2HR har en iögonfallande dÀmpad design som Àr svart med svarta detaljer. KÄpor av plast, byglar av metall, huvudbygel av plast och öronkuddar av sammet. Foto: Philips
Fidelio X2HR har en iögonfallande dÀmpad design som Àr svart med svarta detaljer. KÄpor av plast, byglar av metall, huvudbygel av plast och öronkuddar av sammet. Foto: Philips

För hemmabruk
Kabeln pÄ Fidelio X2HR Àr tygklÀdd och tre meter lÄng. 3,5-mm minijack-kontakten innebÀr att man kan anvÀnda hörlurarna med en mobiltelefon, men lyckligtvis ingÄr det Àven en guldplÀterad 6,3-mm jack-adapter för anvÀndning med hemmaförstÀrkaren. För det Àr hemma som Fidelio X2HR trivs bÀst. Den Àr visserligen tillrÀckligt enkel att driva för de flesta mobiltelefoner, men de öppna kÄporna skÀrmar inte av ovÀsen frÄn omgivningen och den tygklÀdda kabeln verkar lite vÀl ömtÄlig för svenskt vÀder.

Ljudet av Fidelio X2HR
Efter testet av de tvÄ föregÄngarna, som bÄda fick toppbetyg, var förvÀntningarna stora pÄ X2HR. Och jag kan börja med att konstatera att de infriades.
Öppna hörlurar har ofta problem i basen eftersom elementen inte har nĂ„gon kammare att arbeta i. Det problemet har inte X2HR. Basen Ă€r precis lika kraftfull som i de flesta slutna hörlurar. Fast inte pĂ„ samma sĂ€tt. Ska vi jĂ€mföra med högtalare sĂ„ liknar basen mer den som man hör frĂ„n elektrostatiska dipolhögtalare, snarare Ă€n traditionella kabinetthögtalare. Basen Ă€r snustorr och har inga antydningar till resonanser eller lĂ„dljud. Det kan verka lite underligt med elektroniska rytmer, dĂ€r man Ă€r van vid muller frĂ„n djupet, men det passar akustiska instrument och framför allt sĂ„ngröster. Det Ă€r lĂ€tt att urskilja de djupa mansrösterna frĂ„n orgelpiporna i Philip Glass ”Koyaanisqatsi”.

Komforten Àr pÄ topp. Hörlurarna Àr sköna att ha pÄ sig och kuddarna Àr mjuka. Foto: Philips
Komforten Àr pÄ topp. Hörlurarna Àr sköna att ha pÄ sig och kuddarna Àr mjuka. Foto: Philips

Med en sÄdan utökad frekvensrespons Àr det ingen brist pÄ fina detaljer. Hi-hat och cymbaler klingar lika sprött som de ska. Men Fidelio X2HR inte Àr avsedd för monitorbruk. Helhetsintrycket Àr behagligt och varmt snarare Àn kallt analytiskt. Vi har att göra med hörlurar som Àr skapta för mysiga stunder dÀr man slappar med favoritmusiken i soffan.

För sÄngÀlskare
Men dĂ€r Fidelio X2HR verkligen utmĂ€rker sig Ă€r i mellanregistret. Det Ă€r ovanligt att höra en sĂ„ ren och ofĂ€rgad Ă„tergivning av sĂ„ngröster i den hĂ€r prisklassen. HĂ€r kommer den öppna konstruktionen till sin rĂ€tt, med en frigjord och luftig Ă„tergivning dĂ€r man kan gĂ„ vilse bland detaljerna. FrĂ„n en smal, tĂ„rögd Sinead O’Connor i ”Scarlet Ribbons” till en snustorr och cynisk Lin-Manuel Miranda i ”Right Hand Man” frĂ„n Hamilton, dĂ€r sĂ„ngarna stĂ„r i kontrast med det tunga basdĂ„net. Utan att allt faller isĂ€r.
Det Àr svÄrt att hitta nÄgra direkta konkurrenter till Fidelio X2HR. Denon AH-D7200 har ett Ànnu lÀckrare utförande och Àr ocksÄ gjord för mysiga stunder hemma. Men den slutna konstruktionen ger ett helt annat ljud. Det Àr faktiskt Philips sjÀlva som Àr deras egen vÀrsta fiende eftersom föregÄngaren Fidelio X2 delar mÄnga av egenskaperna, fast till ett lÀgre pris. DÀr fÄr man dock nöja sig med ett frekvensregister som nÄr till 40 kHz.

Slutsats
Om du letar efter ett par riktigt bra hörlurar för musikspisning i favoritfĂ„töljen hemma sĂ„ bör Philips Fidelio X2HR stĂ„ högt pĂ„ checklistan. De Ă€r nĂ„gra av de mest bekvĂ€ma jag kan minnas att jag provat att ha pĂ„ huvudet. Och det Ă€r ren och skĂ€r avkoppling att lyssna pĂ„ dem. Du kan hitta bĂ€ttre monitor-egenskaper – Ă€ven om det kostar – men framför allt de som dyrkar akustisk musik och körsĂ„ng kommer att Ă€lska det öppna, frigjorda ljudet. Fidelio X2HR gĂ„r att anvĂ€nda med mobilen, men storleken och avsaknaden av mikrofon och fjĂ€rrkontroll gör det irrelevant. Som det stĂ„r pĂ„ kartongen: ”Over-ear indoor headphones.”

Om du letar efter ett par riktigt bra hörlurar för musikspisning i favoritfÄtöljen hemma sÄ bör Philips Fidelio X2HR stÄ högt pÄ checklistan. Foto: Philips
Om du letar efter ett par riktigt bra hörlurar för musikspisning i favoritfÄtöljen hemma sÄ bör Philips Fidelio X2HR stÄ högt pÄ checklistan. Foto: Philips
Fakta & Betyg:
 • Philips Fidelio X2HR
  Öppna Over-ear-hörlurar
  Element: 50 mm
  FrekvensomfĂ„ng: 5–40 000 Hz
  KĂ€nslighet: 100 dB
  Impedans: 30 ohm
  Vikt: 380 g

  Pris: 3,500,-
  Les ogsÄ
  TEST: Pioneer U-05

  Gör allvar av hörlurarna

  Pioneer U-05 Àr en mycket habil hörlursförstÀrkare. Den gör allt rÀtt och funkar fint som DAC och förförstÀrkare ocksÄ.

  TEST: Kygo A6/500

  Stort ljud i litet format

  Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

  TEST: Sennheiser HD4.50 BTNC

  Kvalitet till budgetpris

  Sennheiser har bantat rÀtt saker och behÄller mÄnga fördelar frÄn sina dyrare lurar.

  TEST: Urbanista New York

  PrisvÀrda och praktiska

  LÀttanvÀnda lurar med bra ljudkvalitet, men brusreduceringen Àr en kompromiss.

  TEST: JVC HA-S90BN

  Billiga men medelmÄttiga

  Trots ett lÄgt pris finns det bÀttre alternativ dÄ nackdelarna Àr fler Àn fördelarna.

  TEST: JBL E65BTNC

  Diskreta och vÀlljudande

  JBL börjar bra och levererar ett par trevliga lurar med bra ljud och utan större brister.

  TEST: Denon AH-GC20

  Solida och kraftfulla

  Med kraftiga aluminiumbÄgar och kompetent brusreducering Àr Denon en pÄlitlig reskamrat.

  TEST: Audio-Technica ATH-ANC70

  En omodern besvikelse

  Trots lÄg prislapp kan denna Àldre modell inte stÄ sig mot de nya konkurrenterna.

  TEST: 6 prisvÀrda brusreducerande hörlurar

  Brusreducering i ekonomiklass

  Med dessa budgetvÀnligare lurar kan Àven den som reser mer sÀllan slippa flygplanets dÄnande.

  TEST: Beoplay H9i

  Tight och klart ljud frÄn B&O Play

  BÀttre design, ljud och brusreducering, hÀvdar B&O. Men Àr verkligen H9i bÀttre Àn sin föregÄngare?

  TEST: Kingston HyperX Cloud Flight

  Kabellös minimalism

  HyperX första trĂ„dlösa hörlur gör bara det viktigaste – men helt perfekt!
  TEST: Panasonic RP-HTX80B

  Retroljud pÄ öronen

  De ser ut som om de kunde vara frÄn 1970-talet. Men de har modern trÄdlös teknik.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×