Panasonic Lumix DMC-G6

Trådlös systemkamera för alla

Avancerade kameror kan vara komplicerade att använda. Men det finns undantag, som Panasonics nya Lumix G6. Mitt i prick för ambitiösa amatörfotografer!

Plus
Skarpa bilder Fina färger Bra sökare, skärm och wifi Väldigt lättskött
Minus
Medelmåttig batteritid Funktionsomkopplaren … Plastig känsla

Isamarbete med Olympus skapade Panasonic det mest spännande kamerasegmentet sedan Oskar Barnack uppfann småbildskameran. De kompakta systemkamerorna – som också kallas hybridkameror – växer våldsamt i popularitet. Skälen är utmärkt bildkvalitet som ryms i en mindre och lättare kamera än den traditionella spegelreflexen.

Hybriderna är ofta innovativa. Elektroniska sökare, pekskärmar och wifi gör dem till små datorer. Och precis som datorer har de en felfri användarvänlighet. Ta till exempel wifi, en praktisk funktion som Lumix G6 också har, men som fram tills nu har varit en pina att få att fungera. Ändlöst knapptryckande och tappade signaler har snarare varit regel än undantag.

Panasonic har löst problemet med hjälp av NFC, närfältskommunikation. Det behövs en surfplatta eller mobiltelefon som också har NFC för att tekniken ska fungera. Man aktiverar NFC på båda enheterna, sedan tar mottagaren, alltså mobilen, automatiskt reda på all information som behövs. Och så vips! får man trådlös överföring och styrning från mobilen.

Wifi och pekskärm
Wifi gör det nämligen möjligt att överföra bilder trådlöst från kameran till mobilen eller surfplattan. Och med hjälp av en app kan man fjärrstyra kameran från mobilen. Om man har en iPhone, som inte har NFC-teknik, måste man knappa in kamerans lösenord för hand. Man kan också titta på bilder på en smart-TV via wifi, antingen direkt eller via ett trådlöst hemnätverk.

Den vridbara pekskärmen ger tillgång till alla inställningar som de flesta av oss kan tänkas behöva. Här är det bara inställningsmenyn som måste aktiveras med menyknappen. Alla andra inställningar nås enkelt från det överskådliga kamerahuset. Fem av knapparna är märkta ”Fn” och kan programmeras så att de aktiverar funktionerna man vill nå smidigast.

Panasonic_DMC-G6k_back_LCD

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Användarvänligheten går inte att klaga på. Erfarna fotografer lär hitta vad de behöver och oerfarna kan förlita sig på kamerans intelligenta autoexponering. Den tar hand om allting, inklusive väljer ett passande motivprogram så att kameran till exempel växlar automatiskt mellan makro- och landskapsfotografering. En inställningsratt på baksidan kan användas till bländare eller slutartid. Och en omkopplare bakom utlösaren går att använda till exponeringskompensation eller zoom om man har ett objektiv med elektronisk zoom. Men omkopplaren kan inte kopplas ur och är tyvärr alldeles för lätt att komma åt av misstag.

Medaljens framsida är massor av fina lösningar. Den stora sökaren med 1,44 megapixlars OLED-skärm är trots en lägre upplösning inte sämre än motsvarande skärmar på Sony NEX-7 eller Fujifilm X100S. Bildsensorn har 16 megapixlar och är en ny variant av den vi testade i Lumix GH3, ljuskänsligheten är utökad till ISO 25 600 (föregångaren G5 nådde till ISO 12 800) och kameran kan fyra av bildserier med 7 bilder i sekunden, eller 5 bilder med kontinuerlig autofokus.

Skarpa detaljer och mästerliga färger 
Lumix G5 har stora möjligheter att justera bildparametrarna. Till exempel färg, kontrast, skärpa och mängden brusreducering i +/–5 steg. En annan funktion kallas Clear Retouch och ger fotografen en möjlighet att ta bort oönskade föremål i bilden efter den tagits. Resultatet påverkas väldigt av hur motivet ser ut. Ibland fungerar allt fint, men oftast gör det inte det. Man måste använda pekfingret för att sudda ut området som ska tas bort. Men det brukar bli kvar ”rester” av föremålet. Om det ens försvinner över huvud taget.

Lyckligtvis finns det inte mycket negativt att säga om bildkvaliteten. Lumix G6 rättar in sig i ledet av moderna systemkameror som har strålande tekniska kvaliteter. Här är det den optiska, och inte den elektroniska, kvaliteten som avgör hur bra bilderna blir.

ISO 25600 är bara att glömma. Då drunknar detaljer i brus. Grovt färgbrus och stora grynigheter gör en smörja utan dess like. Vid ISO 12800 är det bättre, där dyker detaljer upp i bilderna, och vid ISO 6400 är brusreduceringen faktiskt så pass bra att bilderna är användbara. ISO 3200 är väldigt bra, och från 1600 och under är bildbehandlingen supermjuk och detaljåtergivningen felfri. Lumix är med andra ord fullt i klass med Sony NEX-6, Olympus OMD och Nikon D5200 när det gäller bruskontroll.

Panasonic_DMC-G6k_top_H_FS014042

Den är faktiskt bättre, tack vare jämnare färgbalans och ytterst fin färgmättnad. Faktiskt den bästa jag har sett i någon Lumix-kamera hittills. Oavsett om man tar porträttbilder eller landskap. Tillsammans med enastående detaljskärpa och mycket god bilddynamik innebär det att det inte finns mycket att klaga på i G6.

Videokvaliteten är genomgående skarp och brusfri. De två mikrofonerna fungerar utmärkt och plockar inte upp för mycket sus, men eftersom kameran har en mikrofoningång skulle jag råda alla som gillar att filma att köpa en separat videomikrofon. Gärna en med variabel känslighet och hörlursuttag.

Lockande för alla
Lumix G6 får alla spegelreflexer att verka gammaldags. Ett brett urval av funktioner och inställningar innebär att Panasonic-kameran passar fotografer i alla åldrar och på olika kunskapsnivåer. Nybörjare får en kamera som är enkel att komma igång med och som växer med i takt med färdigheterna. Erfarna fotografer hittar få brister av väsentlig art, och ingen av dem kommer att hitta mycket negativt att säga om bildkvaliteten. Lägg därtill ett brett urval av tillbehör till Lumix-systemet – bland annat fler än 50 objektiv – så inser man lätt att Lumix G6 för 6 500 kronor är en av de mest attraktiva och moderna systemkamerorna som finns på marknaden i dag.

Bästa pris på Panasonic Lumix DMC-G6
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Systemkamera med 16,1 Mp mFT-sensor
  • Optik: 14–42 mm/f3,5–5,6 (motsv. 28–84 mm)
  • Skärm: 3-tums LCD med 1 030 000 pixlar
  • Höjdpunkter: Trådlös wifi och NFC, 1,44 Mp OLED-sökare, 7 bilder/s, retuschering
  • Pris: 6 500 kr
Pris: 6500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.