Optoma HD33

Kvalitet till lågpris

Optoma HD33 målar upp en skarp bild med fin kontrast och ljusstyrka. Och 3D-känslan är väldigt bra.

Plus
Bra bild i 2D och 3D. Tyst. Sköna 3D-glasögon.
Minus
Ingen linsjustering. Inte särskilt effektiv zoom. 3D-glasögon ingår ej.

HD33 är enkel att sköta. Den är tystgående i energisparläget, den lilla fjärrkontrollen gör vad den ska och har direktknappar för kontrast och ljusstyrka. Inställningsmöjligheterna är godkända men någon ISF-kalibrering finns inte. Det bör också påpekas att 3D-glasögon och RF-sändare inte ingår utan måste köpas till för ungefär 1 200 kronor. Extra glasögon utan sändare kostar en tusenlapp. En negativ egenskap är hur litet zoomförhållande Optoma-projektorn har. Ska du ha en bild på 100 tum måste HD33 stå 3,3 till 4 meter från duken. Det är inte mycket man har att gå på och kan innebära en liten utmaning att hitta rätt plats för projektorn. Linsen går inte heller att vinklas, vilket krånglar till det för vertikal placering. Du kan vinkla projektorn uppåt och nedåt och kompensera för det med digital keystone, men det påverkar bildens pixelupplösning och är inte att rekommendera.

Bildkvalitet
Färgläget ”Reference” verkar mest neutralt, strax före ”Cinema”. Projektorn har 120 Hz rörelsekompensation som gör panoreringar och svepande rörelser mycket jämnare, men den funktionen är avstängd i ”Reference”-läget. Jag föredrar därför ”Cinema”. Färgerna har fin mättnad utan att vara överdrivna. I mörkare scener drar hudtoner mot rött, men sammantaget är det en väldigt bra bild som presenteras. Kanske att den i övrigt så nedtonade filmen ”Terminator 4” är lite väl rik på färger, men den tappar inte i trovärdighet bara därför. Jag gillar vad jag ser. Svärtan är neutralt mörkgrå. Inte lika bra som i de bästa HD-projektorerna i prisklasen, till exempel referensen Mitsubishi HC4000. Fast 3D-tekniken stjäl en del av budgeten, så det är inte konstigt att en 3D-projektor för de här pengarna är lite mindre påkostad. Dessutom är HD33 mer ljusstark, så att den totala kontrasten mellan ljust och mörkt ändå är mycket bra. Bilden är skarp och har massor av detaljer. Och inte lägger jag märke till några regnbågsartefakter heller. I 3D syns ett rött skär, fast det tar inte lång tid att vänja sig vid, och djupet är mycket bra. Jag lägger bara märke till crosstalk bitvis, på det stora hela finns det oerhört lite att klaga på när det gäller 3D-perspektiv. Det underlättar förstås att Optomas 3D-glasögon är bekväma och lätta, de ser nästan ut som passiva glasögon och sitter skönt på näsan.

HD33 är enkel att sköta. Den är tystgående i energisparläget, den lilla fjärrkontrollen gör vad den ska och har direktknappar för kontrast och ljusstyrka. Inställningsmöjligheterna är godkända men någon ISF-kalibrering finns inte. Det bör också påpekas att 3D-glasögon och RF-sändare inte ingår utan måste köpas till för ungefär 1 200 kronor. Extra glasögon utan sändare kostar en tusenlapp. En negativ egenskap är hur litet zoomförhållande Optoma-projektorn har. Ska du ha en bild på 100 tum måste HD33 stå 3,3 till 4 meter från duken. Det är inte mycket man har att gå på och kan innebära en liten utmaning att hitta rätt plats för projektorn. Linsen går inte heller att vinklas, vilket krånglar till det för vertikal placering. Du kan vinkla projektorn uppåt och nedåt och kompensera för det med digital keystone, men det påverkar bildens pixelupplösning och är inte att rekommendera. Bildkvalitet Färgläget ”Reference” verkar mest neutralt, strax före ”Cinema”. Projektorn har 120 Hz rörelsekompensation som gör panoreringar och svepande rörelser mycket jämnare, men den funktionen är avstängd i ”Reference”-läget. Jag föredrar därför ”Cinema”. Färgerna har fin mättnad utan att vara överdrivna. I mörkare scener drar hudtoner mot rött, men sammantaget är det en väldigt bra bild som presenteras. Kanske att den i övrigt så nedtonade filmen ”Terminator 4” är lite väl rik på färger, men den tappar inte i trovärdighet bara därför. Jag gillar vad jag ser. Svärtan är neutralt mörkgrå. Inte lika bra som i de bästa HD-projektorerna i prisklasen, till exempel referensen Mitsubishi HC4000. Fast 3D-tekniken stjäl en del av budgeten, så det är inte konstigt att en 3D-projektor för de här pengarna är lite mindre påkostad. Dessutom är HD33 mer ljusstark, så att den totala kontrasten mellan ljust och mörkt ändå är mycket bra. Bilden är skarp och har massor av detaljer. Och inte lägger jag märke till några regnbågsartefakter heller. I 3D syns ett rött skär, fast det tar inte lång tid att vänja sig vid, och djupet är mycket bra. Jag lägger bara märke till crosstalk bitvis, på det stora hela finns det oerhört lite att klaga på när det gäller 3D-perspektiv. Det underlättar förstås att Optomas 3D-glasögon är bekväma och lätta, de ser nästan ut som passiva glasögon och sitter skönt på näsan.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Optoma HD33
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
  • DLP-projektor
  • 1080p 3D
  • 1 800 Lumen, 4 000:1
  • 2 x HDMI 1.4
  • Avstånd/dukstorlek 1,5–1,8:1
  • 27 dB fläktljud (eco)
  • Pris: 14 000 kr (utan 3D-glasögon)
Pris: 14000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.