annonse
annonse

Test av: Pioneer SE-Monitor5

När varje detalj räknas

Pioneers SE-Monitor5-hörlurar gräver fram musikaliska detaljer på atomnivå.

Ljud & Bild tycker

Superdetaljerat ljud med sagolik dynamik, bara växer med uppgiften. Komforten är i en klass för sig.
Högt pris, hörlurarna får konkurrens av billigare alternativ. Vi hade föredragit ett något varmare ljud.
annonse

Hur ofta har du inte läst om stereokomponenter för tiotusentals kronor och tänkt att det ljudet skulle du haft – om du bara haft råd! Det händer utan tvekan något magiskt när man passerar 100 000 kronor för ett par högtalare, men tyvärr får de flesta av oss aldrig uppleva det.

Fast det kan du, om du bara tänker lite annorlunda. För i stället för att offra bilen för ett par högtalare kan du tänka mer självisk och spela musik bara för dig själv. Då kommer du nämligen långt med ett par hörlurar, och plötsligt kan budgeten skalas av med nästan 90 procent utan att du tappar i ljudkvalitet! Så länge du inte har någonting emot att orkestern sitter inuti ditt huvud och spelar i stället för att stå framför dig, vill säga.

 

Läs också: Test av Focal Utopia – De yppersta bland hörlurar

 

SE-Monitor5 är ett par hörlurar som ligger i det här segmentet. Med ett pris på 10 000 kronor strävar de efter att förvandla din musikaliska vardag till ren magi. Pioneer har utnyttjat allt de lärde sig när de utvecklade de dubbelt så dyrt dyra – och handbyggda – SE-Master1 och stoppat in det i ett par hörlurar som förutom att ha ett mer överkomligt pris är trevligare för omgivningen eftersom de är slutna i stället för öppna.

 

Akustisk isolering

Det innebär att de har bra akustisk isolering, så att folk runt dig slipper lyssna på din musik, och dessutom kan du använda dem på mer högljudda platser eftersom de stänger ute en del oväsen. På tåget kan du till exempel bara glömma att lyssna i ett par öppna hörlurar. Men det går med SE-Monitor5. Undertecknad har faktiskt provat och även om hörlurar med aktiv brusreducering blockerar mer oväsen så går det utmärkt att använda SE-Monitor5 utan att behöva ratta upp volymen på vansinniga nivåer.

Läs också: Test av Sony WH-1000XM2 – Trådlösa hörlurar med fulländad brusreducering

 

När elementen är 50 mm blir kåporna stora. Foto: Pioneer

När elementen är 50 mm blir kåporna stora. Foto: Pioneer

Pioneer har lyckats kombinera akustisk ljuddämpning med en ventilerad kammare, en basreflex, som förhindrar över- och undertryck och återger basen mer utsträckt och mindre komprimerad än man annars kan förvänta sig av ett par slutna hörlurar. I kombination med ett par 50 millimeter stora element är detta en bra förutsättning för en stor och massiv basåtergivning. Det bör nämnas att membranen är av träfiber (cellulosa-nanofiber), vilket sägs ge en mer naturlig klang.

 

Kan användas med mycket utrustning

Pioneer SE Monitor5 har en helt okej elektrisk impedans på 40 ohm vilket i kombination med en ganska så hög känslighet på 99 dB bör innebära att de kan drivas med de flesta spelare, till och med en vanlig mobiltelefon om det krisar. Även om de naturligtvis förtjänar det bästa, till exempel Pioneers eget stationära hörlursförstärkare U-05 eller en bärbar förstärkare av hög kvalitet som Chord Mojo eller RHA Dacamp L1.

En balanserad och två obalanserade kablar följer med i kartongen, de senare i längderna 1,6 och 3 meter. Den balanserade har 2,5 mm-kontakt som passar till bärbara musikspelare. Till exempel Pioneer egen XDP-30R. Jag hade föredragit att det ingick diverse adapterpluggar, till exempel stor och liten XLR samt 6,3-millimeters jack-kontakt, så att hörlurarna passat fler typer av balanserade enheter. Sådana får man köpa själv i stället. Lyckligtvis har kablarna två 3,5 mm-kontakter in i själva lurarna, vilket är ganska så standard, så man slipper köpa kablar som passar ens egen utrustning.

Högtalarelement i cellulosa-nanofiber ska ge ett mer musikaliskt ljud. Foto: Pioneer

Högtalarelement i cellulosa-nanofiber ska ge ett mer musikaliskt ljud. Foto: Pioneer

Som standard har lurarna bekväma öronkuddar i velour, men det ingår också ett par kuddar i samma konstläder som toppmodellen SE-Master1 har. De ger lite bättre isolering och tätare passform, men velourkuddarna andas mer vilket görs på bekostnad av en lite basfyllighet och att brus utifrån hörs mer.

 

Passform och komfort

Hörlurarna är nästan ett halvt kilo tunga, men även om man känner av vikten är det inte plågsamt. De sitter väldigt skönt på huvudet. Med slutna skinnkuddar blir man gärna svettig om öronen efter ett tag, men det är inga problem att ha på sig dem i en timme i sträck. Det verkar som om basreflexportarna släpper in precis lagom med luft för att öronen ska kunna andas. Velourkuddarna är ännu skönare att ha på sig länge, men personligen föredrar jag den mer intima känslan man får med konstläder.

 

Kabeln har en 3,5 mm minijack-kontakt till hörluren, som gör det relativt enkelt att hitta kablar från andra tillverkare om man vill. Foto: Pioneer

Kabeln har en 3,5 mm minijack-kontakt till hörluren, som gör det relativt enkelt att hitta kablar från andra tillverkare om man vill. Foto: Pioneer

 

Så låter 10 000 kronor på öronen

Fakta & Betyg:
 • Pioneer SE-Monitor5
  Sluten, over-ear
  Hopfällbar: Nej
  Mikrofon/fjärr: Nej/nej
  Kablar: Balanserad (2,5 mm) och obalanserad (3,5+6,3 mm)
  Element: 50 mm cellulosa nanofiber
  Impedans/känslighet: 40 ohm/99 dB
  Vikt: 480 gram (utan kabel)
  Färg: Svart

  Tillverkare:
  Pioneer
  Pris:
  10.000,-
  Importör:

  Läs också:

  Verktyg för studion

  Shures referenslurar har inget musikernamn. Å andra sidan kan de användas i professionella ljudstudior.

  Komfort och stora drag

  Runt och behagligt ljud för avslappnad lyssning, framför allt från mobiltelefonen.

  Luftiga på alla sätt

  Audio-Tehnica imponerar med fysisk och ljudmässig luftighet.

  Överraskande exakt

  AKG har konstruerat en stor och läcker hörlur som visar dig nya detaljer utan att tömma plånboken.

  Stort charmtroll

  Det är brasmys och värme för hela slanten i Mezes trälurar.

  Nostalgitripp i första klass

  Grados Prestige-lurar levererar hög ljudkvalitet på resan till barndomens minnen.

  Njut av musiken i fred

  Hörlurar är inte bara till för bärbar musik. De är också hifi för ostörda, sköna stunder i favoritfåtöljen.

  Anpassar sig efter hörseln

  Nuraphone justerar ljudet efter just dina öron. Och de trycker till med sjuka mängder bas tack vare inbyggd subwoofer.

  Fjäderlätt superljud

  Audio-Technicas toppmodell är en av världens bästa hörlurar – och mycket lättare än sina rivaler.

  Skräddarsytt ljud

  Formgjutna highend-proppar av silikon ger mycket bättre ljud från dina favoritlurar.

  Stor bas i liten förpackning

  För basfantasten är de ett klipp, men de passar mindre bra för en varierad musiksmak.

  Utmärkt alternativ till AirPods

  Jabra spelar Apple av banan och sitter dessutom bra fast.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts