TEST AV Lima Ultra

Lima snubblar pÄ upploppet

Tanken Àr god, men i praktiken haltar Lima.

Ljud & Bild tycker:
Det Àr enkelt att komma igÄng och överföra filer till den externa hÄrddisken. Du sparar mÄnatliga avgifter till Apple, Dropbox, etc.
Det gÄr bara att komma Ät hÄrddisken via Limas egna appar. Du förlorar dina data om hÄrddisken gÄr sönder. HÄrddisk mÄste köpas separat.

Varför betala pengar varje mÄnad för att lagring ute i molnet med Google, Apple, Microsoft eller Dropbox om du i stÀllet kan spara och sÀkerhetskopiera dina data sÀkert hemma?
Har du tÀnkt i de hÀr banorna förut sÄ har du sÀkert ocksÄ funderat pÄ en NAS-disk (Network Attached Storage), som Àr det vanligaste sÀttet att lösa problemet pÄ. Koppla in en liten lÄda med inbyggd dator och hÄrddisk direkt till nÀtverket och lÄt familjen komma Ät den frÄn husets enheter. Det lÄter simpelt, men Àr tyvÀrr inte alltid det. Gemensamt för de flesta sÄdana NAS-diskar Àr att de kan vara krÄngliga att komma igÄng med och krÀver lite kunskap om den bakomliggande tekniken. Personligen har jag anvÀnt mig av NAS de senaste 10 Ären och vet vad jag pratar om. Jag har fÄtt mÄnga grÄa hÄr nÀr jag försökt fÄ den lilla lÄdan att fungera perfekt. Just dÀrför blev jag mer Àn nyfiken nÀr jag hörde talas om Lima och deras syn pÄ molnlagring hemma. Ja, det lÄter motsÀgelsefullt, men det Àr det inte.

Pytteliten NAS
Precis som en traditionell NAS bestÄr Lima av en liten lÄda som kopplas in pÄ ditt nÀtverk. Till skillnad frÄn en vanlig NAS Àr den dock rent bokstavlig liten och pÄminner mer om en Raspberry Pi-minidator. Det finns ingen plats för intern hÄrddisk, sÄ du behöver inte tÀnka pÄ saker som RAID och RPM. Det Àr bÄde bra och dÄligt, sÀrskilt om du betraktar Lima som en ren ersÀttning för en NAS, eftersom just avsaknaden av RAID-funktion gör dina data mycket mer sÄrbara för hÄrddiskfel och -krascher. Men visst, man kan inte fÄ allt pÄ en gÄng.

Den lilla lÄdan ser inte mycket ut för vÀrlden. Foto: Lima
Den lilla lÄdan ser inte mycket ut för vÀrlden. Foto: Lima

Lima fokuserar i stÀllet pÄ enkelheten med att lagra och komma Ät filerna, var du Àn befinner dig.
För dem som har hört talas om Lima förut kan vi berÀtta att det hÀr Àr den andra upplagan av Lima Ultra, som ska vara upp till 16 gÄnger snabbare pÄ att överföra data till och frÄn, vilket Àr en tÀmligen essentiell egenskap för en nÀtverkshÄrddisk. Mobila enheter samarbetar med Lima och du kommer Ät alla data frÄn alla dina enheter. Smart, men ocksÄ ambitiöst.

Ren plug-and-play
FrÄn det att du plockar ut Lima ur kartongen sÄ Àr det uppenbart att installationen gÄr snabbt. Anslut nÀtverkskabeln till den lilla vita lÄdan och till routern, sedan strömkabeln och till sist en USB-hÄrddisk i den andra Ànden. Lima hÀvdar att det tar 10 minuter att komma igÄng, men vi tyckte att det gick Ànnu fortare. Installera sedan programmet pÄ antingen PC:n eller Macen och upprÀtta ett konto, sÄ hittar programmet Lima i nÀtverket och registrerar samtidigt hur mycket utrymme som finns tillgÀngligt pÄ den externa hÄrddisken. Vill du komma Ät Lima frÄn mobiltelefonen sÄ installerar du bara iOS- eller Android-appen, sÄ Àr den anslutningen klar ocksÄ.

PĂ„ insidan finns en liten dator. Foto: Lima
PĂ„ insidan finns en liten dator. Foto: Lima

Varierande resultat
TyvĂ€rr gick det utför dĂ€rifrĂ„n, och Ă€ven om hastigheten naturligtvis avgörs utifrĂ„n och beror pĂ„ flera faktorer sĂ„ var vi inte hejdlöst imponerade. Videoklipp inspelade med iPhone 7 i 1080p gick att spela upp pĂ„ bĂ„de bĂ€rbara datorer och telefoner, men hackade framför allt pĂ„ de senare, trots att de var anslutna till samma nĂ€tverk. Åtkomst via en 4G-anslutning utanför hemmet fungerade visserligen, men det tog lĂ„ng tid att ladda in varje klipp i minnet. Inte heller bilder dök upp pĂ„ skĂ€rmen som vi hade hoppats och vi mĂ€rkte snabbt att Lima skalar ner upplösningen nĂ€r bilder strömmas till mobila enheter. Varför inte bara ge oss tillgĂ„ng till rĂ„filerna? Flera gĂ„nger rĂ„kade vi ocksĂ„ ut för att bĂ„de video och bildfiler inte kunde lĂ€sas i appen alls utan bara gav oss ett obegriplig felmeddelande, vilket tyder pĂ„ instabilitet och generellt felaktig programvara. Och det blir inte direkt bĂ€ttre nĂ€r man inser att det BARA Ă€r med Lima-appen som man kommer Ă„t filerna pĂ„ den anslutna hĂ„rddisken, sĂ„ att appen alltsĂ„ mĂ„ste köras i bakgrunden. Detta gĂ€ller för övrigt bĂ„de om du vill lĂ€sa frĂ„n eller skriva till hĂ„rddisken, vilket Ă€r extra dumt om man skulle komma pĂ„ tanken att fylla en extern hĂ„rddisk med film, musik och bilder och trodde att man enkelt skulle kunna komma Ă„t dem via nĂ€tverket. Men nej, Lima krypterar alla data du överför och det gĂ„r inte att lĂ€sa data pĂ„ hĂ„rddisken utan Limas appar. Av samma anledning Ă€r det jĂ€ttetrassligt att sĂ€kerhetskopiera data du lĂ€gger över via nĂ€tverket eftersom du inte kan koppla hĂ„rddisken direkt till en dator. Det duger helt enkelt inte.

Slutsats
PÄ papperet Àr Lima Ultra en riktigt intressant produkt som skulle kunna vara ett enkelt alternativ för att lagra och dela filer. Men tyvÀrr Àr Lima i slutÀndan lite för begrÀnsad och krÄnglig att anvÀnda för att det ska blir riktigt kul, plus att du skulle kunna förlora alla dina data om den inkopplade hÄrddisken gÄr sönder. Vi gillar tanken med appar, men hade föredragit att ocksÄ kunna komma Ät hÄrddisken direkt, vilket inte Àr möjligt i dagslÀget. Stabilitet och hastighetsproblem var problematiskt under testet, vilket ocksÄ dÀmpade vÄr glÀdje. Letar du efter en enhet som har NAS-liknande funktionalitet Àr inte Lima svaret. Som ett alternativ till molnet kan Lima övervÀgas, trots att priset Àr vÀl saltat.

Fakta & Betyg:
 • Lima Ultra
  1,5 GHz quadcore-processor
  Gigabit Ethernet-port
  512 MB RAM
  Windows, OSX, Linux, Android, iOS
  Kompatibel med extern hÄrddisk upp till 7 TB
  MĂ„tt/vikt: 2 x 4 x 9,9 cm/152 gram
  Webb: meetlima.com

  Pris: 1,100,-
  Les ogsÄ
  TEST: Roccat Kone AIMO

  Tysk precision

  Tuffare Àn sÄ hÀr kan inte en mus se ut!

  TEST: Kingston HyperX Pulsefire FPS

  Sann minimalism

  HyperX har hoppat över det mesta, hÀr Àr mus som inte Àr skrytsamt prÄlig.

  TEST: Mionix Castor Ice Cream

  Gaming för gottegrisar

  Allting behöver inte vara svart. Mionix Àr lika cool som pepparmintsglass.

  TEST: HP Omen Mouse 600

  Snabb pÄ avtryckaren

  HP:s spelmus Àr snabb i eldstrider men har inte mycket annat att erbjuda.

  TEST: Razer Lancehead Tournament Edition

  Racer-Razer med grepp

  Razers turneringsversion ger dig ett litet försprÄng.

  TEST: Logitech G903 Wireless

  Sci-fi-extravagans

  Logitechs mÀstarmus kan i stort sett allt, men den kostar.

  TEST: SteelSeries Rival 310

  Prosaisk handredskap

  No-nonsense-verktyg för spelare som inte vill lÀgga extra pÄ funktioner som inte vinner spelen.

  TEST: Asus ROG Gladius II

  Tivoli pÄ musmattan

  Gaming handlar om att ha kul, och Asus gÄr hela vÀgen med en lyckad mus.

  TEST: 8 gaming-möss

  Handvapen för spelare

  Vi har lagt vantarna pÄ Ätta av de bÀsta mössen som Àr speciellt gjorda för gaming.

  TEST: Huawei MateBook X 53019308

  LÀcker rese-bÀrbar

  Huaweis första resvÀnliga laptop Àr inte dum!

  TEST: MSi Trident 3 VR7RC-241EU

  Konsol-dödaren

  Den tar inte mer plats Ă€n en konsol pĂ„ TV-bĂ€nken – men har helt andra möjligheter och muskler.

  TEST: Asus Gr8 TO222

  Valuta för pengarna

  Blygsam budget behöver inte betyda lÄngsamma, hackande spel.

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×