annonse
annonse
annonse

Lima Ultra

Lima snubblar på upploppet

Tanken är god, men i praktiken haltar Lima.

Plus
Det är enkelt att komma igång och överföra filer till den externa hårddisken. Du sparar månatliga avgifter till Apple, Dropbox, etc.
Minus
Det går bara att komma åt hårddisken via Limas egna appar. Du förlorar dina data om hårddisken går sönder. Hårddisk måste köpas separat.

Varför betala pengar varje månad för att lagring ute i molnet med Google, Apple, Microsoft eller Dropbox om du i stället kan spara och säkerhetskopiera dina data säkert hemma?
Har du tänkt i de här banorna förut så har du säkert också funderat på en NAS-disk (Network Attached Storage), som är det vanligaste sättet att lösa problemet på. Koppla in en liten låda med inbyggd dator och hårddisk direkt till nätverket och låt familjen komma åt den från husets enheter. Det låter simpelt, men är tyvärr inte alltid det. Gemensamt för de flesta sådana NAS-diskar är att de kan vara krångliga att komma igång med och kräver lite kunskap om den bakomliggande tekniken. Personligen har jag använt mig av NAS de senaste 10 åren och vet vad jag pratar om. Jag har fått många gråa hår när jag försökt få den lilla lådan att fungera perfekt. Just därför blev jag mer än nyfiken när jag hörde talas om Lima och deras syn på molnlagring hemma. Ja, det låter motsägelsefullt, men det är det inte.

Pytteliten NAS
Precis som en traditionell NAS består Lima av en liten låda som kopplas in på ditt nätverk. Till skillnad från en vanlig NAS är den dock rent bokstavlig liten och påminner mer om en Raspberry Pi-minidator. Det finns ingen plats för intern hårddisk, så du behöver inte tänka på saker som RAID och RPM. Det är både bra och dåligt, särskilt om du betraktar Lima som en ren ersättning för en NAS, eftersom just avsaknaden av RAID-funktion gör dina data mycket mer sårbara för hårddiskfel och -krascher. Men visst, man kan inte få allt på en gång.

Den lilla lådan ser inte mycket ut för världen. Foto: Lima
Den lilla lådan ser inte mycket ut för världen. Foto: Lima

Lima fokuserar i stället på enkelheten med att lagra och komma åt filerna, var du än befinner dig.
För dem som har hört talas om Lima förut kan vi berätta att det här är den andra upplagan av Lima Ultra, som ska vara upp till 16 gånger snabbare på att överföra data till och från, vilket är en tämligen essentiell egenskap för en nätverkshårddisk. Mobila enheter samarbetar med Lima och du kommer åt alla data från alla dina enheter. Smart, men också ambitiöst.

Ren plug-and-play
Från det att du plockar ut Lima ur kartongen så är det uppenbart att installationen går snabbt. Anslut nätverkskabeln till den lilla vita lådan och till routern, sedan strömkabeln och till sist en USB-hårddisk i den andra änden. Lima hävdar att det tar 10 minuter att komma igång, men vi tyckte att det gick ännu fortare. Installera sedan programmet på antingen PC:n eller Macen och upprätta ett konto, så hittar programmet Lima i nätverket och registrerar samtidigt hur mycket utrymme som finns tillgängligt på den externa hårddisken. Vill du komma åt Lima från mobiltelefonen så installerar du bara iOS- eller Android-appen, så är den anslutningen klar också.

På insidan finns en liten dator. Foto: Lima
På insidan finns en liten dator. Foto: Lima

Varierande resultat
Tyvärr gick det utför därifrån, och även om hastigheten naturligtvis avgörs utifrån och beror på flera faktorer så var vi inte hejdlöst imponerade. Videoklipp inspelade med iPhone 7 i 1080p gick att spela upp på både bärbara datorer och telefoner, men hackade framför allt på de senare, trots att de var anslutna till samma nätverk. Åtkomst via en 4G-anslutning utanför hemmet fungerade visserligen, men det tog lång tid att ladda in varje klipp i minnet. Inte heller bilder dök upp på skärmen som vi hade hoppats och vi märkte snabbt att Lima skalar ner upplösningen när bilder strömmas till mobila enheter. Varför inte bara ge oss tillgång till råfilerna? Flera gånger råkade vi också ut för att både video och bildfiler inte kunde läsas i appen alls utan bara gav oss ett obegriplig felmeddelande, vilket tyder på instabilitet och generellt felaktig programvara. Och det blir inte direkt bättre när man inser att det BARA är med Lima-appen som man kommer åt filerna på den anslutna hårddisken, så att appen alltså måste köras i bakgrunden. Detta gäller för övrigt både om du vill läsa från eller skriva till hårddisken, vilket är extra dumt om man skulle komma på tanken att fylla en extern hårddisk med film, musik och bilder och trodde att man enkelt skulle kunna komma åt dem via nätverket. Men nej, Lima krypterar alla data du överför och det går inte att läsa data på hårddisken utan Limas appar. Av samma anledning är det jättetrassligt att säkerhetskopiera data du lägger över via nätverket eftersom du inte kan koppla hårddisken direkt till en dator. Det duger helt enkelt inte.

Slutsats
På papperet är Lima Ultra en riktigt intressant produkt som skulle kunna vara ett enkelt alternativ för att lagra och dela filer. Men tyvärr är Lima i slutändan lite för begränsad och krånglig att använda för att det ska blir riktigt kul, plus att du skulle kunna förlora alla dina data om den inkopplade hårddisken går sönder. Vi gillar tanken med appar, men hade föredragit att också kunna komma åt hårddisken direkt, vilket inte är möjligt i dagsläget. Stabilitet och hastighetsproblem var problematiskt under testet, vilket också dämpade vår glädje. Letar du efter en enhet som har NAS-liknande funktionalitet är inte Lima svaret. Som ett alternativ till molnet kan Lima övervägas, trots att priset är väl saltat.

Annons: Artikeln fortsätter nedan
Bästa pris på Lima Ultra
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Lima Ultra
1,5 GHz quadcore-processor
Gigabit Ethernet-port
512 MB RAM
Windows, OSX, Linux, Android, iOS
Kompatibel med extern hårddisk upp till 7 TB
Mått/vikt: 2 x 4 x 9,9 cm/152 gram
Webb: meetlima.com

Pris: 1100,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.