annons
annons

3 billiga hemmabioprojektorer

3 billiga bioprojektorer

Det blir aldrig någon ordentlig hemmabio utan stor bild. Då behöver du en riktig projektor, vilket lyckligtvis har blivit mycket billigare och bättre med åren.

Om din TV börjar bli lite till åren eller känns i minsta laget är chansen stor för att du funderar på att köpa en ny och större. Priset på de stora TV-apparaterna har sjunkit betydligt och nu går det att köpa en 65-tummare för en överkomlig summa pengar.

Problemet inträffar när man vill ha en riktigt stor bild. Som så många har upptäckt när de ska bygga sig en egen hemmabio bör man helst upp till 80–90 tum eller ännu mer (beroende på rumsstorlek och tittavstånd) för att få den rätta biokänslan. Och en sådan TV är tyvärr vare sig lätt eller billig att få tag på. En av de mest populära storskärmarna, Samsungs 78-tummare 78HU8505, kostar lite drygt 60 000 kronor …

Däremot finns det gott om hemmabioprojektorer som är skräddarsydda för uppgiften, och de har fått mycket överkomligare prislappar – och högre kvalitet – de senaste åren. För samma summa som en 65-tums TV kan du skaffa dig bild på 100 tum eller ännu mer, och bilden är bättre än du tror.

Billiga HD-projektorer
Projektorn har alltid funnits som ett alternativ till en stor TV, men har alltid präglats av många kompromisser. Dålig ljusstyrka har gjort att du i stort sett har varit tvungen att sitta i ett helt mörklagt rum för att få bra kontrast på filmduken. Många projektorer dras också med ett högt fläktljud, vilket beror på att lampans temperatur måste hållas i schack. Sist men inte minst har pris och livslängd på lamporna gjort det till en dyr affär att titta på många timmars TV och sport. Detta är fortfarande faktorer man ska tänka på när man köper en projektor, men allt har blivit markant bättre de senaste åren.

Skärmar med knivskarp 4K-upplösning har varit det hetaste samtalsämnet på TV-fronten under det senaste året. Men ärligt talat är det lite pinsamt att snacka om 55 eller 65 tum stora 4K-skärmar när man ser vilken bildkvalitet som går att få med en vanlig HD-bild som projiceras på en 100-tums duk. Det ryms faktiskt betydligt fler detaljer i HD-signalen än man skulle kunna tro, och vanliga spelfilmer vaknar verkligen till liv när de visas i storformat. Släng i en film som Casino Royale i BD-spelaren och det känns som om att sitta vid pokerbordet alldeles bredvid James Bond. När det gäller inlevelse och realism finns det ingenting som slår en bild som fyller hela synfältet …

Projektorerna har blivit smartare med åren också. De flesta av dem har dubbla HDMI-ingångar så att man kan koppla in flera videokällor. Vissa modeller klarar trådlös signalöverföring så att du slipper dra långa och dyra HDMI-kablar. Projektorerna brukar inte ha några inbyggda smart-finesser, men genom att koppla in en Apple TV eller någon liknande mediespelare så får man det mesta av funktionaliteten i en smart-TV.

Projektorerna
Den här gången har vi tagit oss an tre projektorer i prisklassen 12 000–14 000 kronor. De två från BenQ och Optoma är av DLP-typ, en teknik som är ett Texas Instrument-patent och som har ungefär två miljoner speglar som styr var sin pixel och reflekterar den färg de ska ha vid varje givet tillfälle. En sofistikerad, blixtsnabb och underhållsfri teknik vars enda nackdel är den så kallade ”regnbågseffekten” som innebär att alla färgerna bryts upp när du flyttar blicken över kontrastrika områden på skärmen. Detta är ett fenomen som inte alla människor är lika känsliga för, men som kan vara tröttsamt för vissa om de tittar länge.

Projektorn från Epson är däremot av typen LCD. Där projiceras varje färg genom var sin färgpanel och man slipper regnbågseffekten. Nackdelen är att LCD kräver ett dammfilter som måste rengöras eller bytas ut med jämna mellanrum.

Så testade vi
Vi har undersökt projektorernas bildkvalitet, både en i taget och sida vid sida, i ett rum med kontrollerad belysning. Ljusstyrka, färgåtergivning, kontrast och svärta (förmågan att visa svart ordentligt) är några av de viktigaste kriterierna när vi bedömer bildkvaliteten med ögonen. Vi har dessutom mätt bildkvaliteten med professionell mätutrustning, både före och efter kalibrering, efter etablerad standard. Allt för att se hur väl inställd projektorn är från fabrik och för att ta reda på den maximala potentialen som projektorn har.En del butiker erbjuder full kalibrering av sålda projektorer mot pristillägg, och det är bra att få reda på om detta är värt pengarna eller inte.

Bästa pris på 3 billiga hemmabioprojektorer
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-