TEST AV Denon AH-D7200

Lyx för bortskÀmda öron

Denons referenshörlur ger avslappnat vÀlljud till fÄtöljkonserten utan att tömma pensionssparandet.

Ljud & Bild tycker:
ToppenlÀcker design i lÀckra material med öronkÄpor av Àkta trÀ. Och ljudet matchar utseendet helt och hÄllet.
Det kostar att vara med pÄ den allra högsta nivÄn. Ingen 3,5 mm-kabel. Diskanten Àr inte superdetaljerad.

Highend Àr per definition exklusivt. Ska man ha nÄgot av yppersta klass sÄ kostar det nödvÀndigtvis mer Àn vilken budgetpryl som helst. Men nÀr det handlar om hörlurar Àr det inte alls lika smÀrtsamt som med exempelvis högtalare. I stÀllet för att sÀlja den nÀstan helt nya Mercedesen för att fÄ rÄd, rÀcker det med att krÀnga av mopeden.

AH-D7200 Ă€r Denons senaste tillskott till hörlurarnas Ferrari-klass. Även om priset Ă€r vĂ€l tilltaget Ă€r den faktiskt lite billigare Ă€n föregĂ„ngaren AH-D7100 – och kostar ungefĂ€r hĂ€lften sĂ„ mycket som AH-D7000, som vi testade 2009.

Ska man beskriva AH-D7200 med ett enda ord sĂ„ mĂ„ste det vara ”lĂ€cker”. Och med tvĂ„ ord blir det ”osedvanligt lĂ€cker”.

Metalldelarna Ă€r gjorda av kraftig aluminium och huvudbygeln av stĂ„l Ă€r överdragen av mjukt, quiltat skinn. Öronkuddarna Ă€r gjorda av ultramjukt handskskinn. Och det handlar inte om vegetabiliskt ”lĂ€der” eller ”proteinlĂ€der” utan om Ă€kta vara. SmĂ„ lamm fĂ„r sĂ€tta livet till för att leverera skinnet till hörlurarna. Men de tas inte av daga förgĂ€ves. Detta Ă€r en överdĂ„dig upplevelse.

Upplevelsen fortsÀtter ut i öronkÄporna, som Àr gjorda av vart sitt stycke massiv valnöt. Det ser inte bara bra ut, utan Àr betydligt mer resonansdött Àn de plastmaterial som de flesta mÀrken anvÀnder. Eftersom det byggs fler högtalare av trÀ Àn av plast sÄ lÄter det troligt.

AH-D7200 Àr inte den första hörluren med kÄpor av trÀ. Audioquest Nighthawk Àr ett annat exempel. Och Denon AH-D7000. Denons andra ÄrgÄng, AH-D7100, var gjord av mer traditionella material.

99,99999

Elementen, alltsĂ„ de smĂ„ högtalarna inuti öronkĂ„porna, har neodym-magneter och membran av nanofiber. Och sĂ„ Ă€r kablarna gjorda av syrefri ”seven nines”-koppar. AlltsĂ„ koppar med en renhet av 99,99999 procent. Kabeln gĂ„r att ta loss men det ingĂ„r ingen mobilkabel. HĂ€r finns alltsĂ„ bara kvartstums jack-kontakt av fullstorlek, som pĂ„ klassisk utrustning. AH-D7200 gĂ„r visst att driva med en mobiltelefon om man skaffar en egen kabel, men Ă€r frĂ€mst gjord för hemmabruk. Vad som förvĂ„nar oss mer Ă€r att det inte ingĂ„r nĂ„gon kabel för balanserad drift.

Ljudet

I egenskap av ett stycke highend Ă€r AH-D7200 krĂ€sen med vad den kopplas till. Vi anslöt den först till ett semiprofessionellt E-mu 404 USB-ljudkort med inbyggd klass A-hörlursförstĂ€rkare. Det lĂ€t utmĂ€rkt, inget fel med det. Fast nog kunde det ha funnits lite mer detaljer. Och vĂ€l sĂ„ viktigt var att skillnaden mellan bra inspelningar och de som bara var okej inte var sĂ„ tydlig som man bör kunna förvĂ€nta sig av en produkt med ordet ”Reference” pĂ„ kartongen.

Lyckligtvis stÄr det en massiv referensanlÀggning frÄn Marantz i testrummet, som bestÄr av DAC/SACD-spelaren SA-10 och förstÀrkaren PM-10. Med 400 watt per kanal och en sexsiffrig prislapp Àr det naturligtvis overkill, men ocksÄ en garanti för att signalen hÄller högsta klass hela vÀgen ut i hörlurskabeln.

Inget skryt

NÀr det var ordning pÄ kringutrustningen kunde vi höra vad AH-D7200 gÄr för egentligen. Vid första öronkastet kan den verka lite tam, eftersom man inte övervÀldigas av otroliga mÀngder detaljer. Med rÀtt inspelning (och en bra hörlursförstÀrkare) kommer lurarna mer till sin rÀtt. Om det beror pÄ kÄporna av valnöt vet vi inte, men Denon AH-D7200 Àr skönt befriade frÄn resonanser och missljud. Och lika befriade frÄn skryt och imponatoreffekt.

En Ă„terkommande testlĂ„t som ”I’m Confessin’” frĂ„n Jazz at the Pawnshop visar vad hörlurarna duger till. Vibrafon och saxofon svĂ€var levande och dynamiskt i rummet samtidigt som det sorlar runt borden i lokalen och glas plockas in för diskning. Även om det hörs massor av detaljer sĂ„ Ă€r det musiken som helhet som har fokus. Mikrodetaljerna i hihat och cymbaler har vi dock hört fler detaljer i, med exempelvis Focal Elear – och Denon AH-D7000.

SolosĂ„ng som ”Tom’s Diner” med Suzanne Vega eller ”Scarlet Ribbons” med SinĂ©ad O’Connor, lĂ„ter snyggt, rent och vĂ€lartikulerat. Men den ultimata gĂ„shudskĂ€nslan, dĂ€r man anar minsta lilla andetag, uteblir.

AH-D7200 Ă€r i sitt esse med rytmiska lĂ„tar. NĂ€r orkestern trycker till i ”One Night in Bangkok” frĂ„n Chess Ă€r dynamiken nĂ€stan skrĂ€mmande. Och det djupa, torra basspĂ„ret i Hamiltons ”Right Hand Man” Ă„terges med klinisk precision och dynamik.

Slutsats

Denon AH-D7200 kostar inte mer Ă€n en mellanklassförstĂ€rkare eller en ny smartmobil, och sett ur det perspektivet borde den vara överkomlig för de flesta av Ljud & Bilds lĂ€sare. Fast du fĂ„r kanske övertyga din bĂ€ttre hĂ€lft om att det finns en poĂ€ng med att hoppa över en weekend i London och i stĂ€llet köpa nĂ„got som redan – fast i en betydligt mer ödmjuk version – finns med i kartongen till mobiltelefonen. Lyckas du sĂ„ fĂ„r du en hörlur som kan locka fram de bĂ€sta sidorna ur all din musik. Framför allt om du driver den med en ordentlig hörlursförstĂ€rkare. AH-D7200 Ă€r inget givet val för monitorbruk, men för mysiga stunder av yppersta kvalitet hemma Ă€r den vĂ€rd pengarna. Det finns Ă€nnu bĂ€ttre konkurrenter, till exempel Pioneer SE-Master1, som fĂ„r fram mycket fler detaljer, fast dĂ„ blir det extraordinĂ€rt mycket mer smĂ€rtsamt för plĂ„nboken!

 

Fakta & Betyg:
 • Denon AH-D7200
  Sluten over-ear-hörlur
  Element: 50 mm
  FrekvensomfĂ„ng: 5–55 000 Hz
  KĂ€nslighet: 105 dB
  Impedans: 25 ohm
  Vikt: 385 gram

  Pris: 7,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Pioneer U-05

  Gör allvar av hörlurarna

  Pioneer U-05 Àr en mycket habil hörlursförstÀrkare. Den gör allt rÀtt och funkar fint som DAC och förförstÀrkare ocksÄ.

  TEST: Kygo A6/500

  Stort ljud i litet format

  Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

  TEST: Sennheiser HD4.50 BTNC

  Kvalitet till budgetpris

  Sennheiser har bantat rÀtt saker och behÄller mÄnga fördelar frÄn sina dyrare lurar.

  TEST: Urbanista New York

  PrisvÀrda och praktiska

  LÀttanvÀnda lurar med bra ljudkvalitet, men brusreduceringen Àr en kompromiss.

  TEST: JVC HA-S90BN

  Billiga men medelmÄttiga

  Trots ett lÄgt pris finns det bÀttre alternativ dÄ nackdelarna Àr fler Àn fördelarna.

  TEST: JBL E65BTNC

  Diskreta och vÀlljudande

  JBL börjar bra och levererar ett par trevliga lurar med bra ljud och utan större brister.

  TEST: Denon AH-GC20

  Solida och kraftfulla

  Med kraftiga aluminiumbÄgar och kompetent brusreducering Àr Denon en pÄlitlig reskamrat.

  TEST: Audio-Technica ATH-ANC70

  En omodern besvikelse

  Trots lÄg prislapp kan denna Àldre modell inte stÄ sig mot de nya konkurrenterna.

  TEST: 6 prisvÀrda brusreducerande hörlurar

  Brusreducering i ekonomiklass

  Med dessa budgetvÀnligare lurar kan Àven den som reser mer sÀllan slippa flygplanets dÄnande.

  TEST: Beoplay H9i

  Tight och klart ljud frÄn B&O Play

  BÀttre design, ljud och brusreducering, hÀvdar B&O. Men Àr verkligen H9i bÀttre Àn sin föregÄngare?

  TEST: Kingston HyperX Cloud Flight

  Kabellös minimalism

  HyperX första trĂ„dlösa hörlur gör bara det viktigaste – men helt perfekt!
  TEST: Panasonic RP-HTX80B

  Retroljud pÄ öronen

  De ser ut som om de kunde vara frÄn 1970-talet. Men de har modern trÄdlös teknik.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×