annons
annons

Canon Powershot S120

Mycket för pengarna

Om G16 är för stor och för dyr är S120 ett utomordentligt alternativ.

Hög bildkvalitet Blixtsnabb Liten och lätt Lättskött wifi
230 bilders batteritid Optisk förvrängning på vidvinkel Ljussvag bländare på tele

De små kamerorna i S-serien har alltid tillhört våra favoriter. Anledningen är oerhört fin bildkvalitet från en kamera i litet format, som på många sätt är lika bra som större och dyrare kompaktkameror. Lilla S120 slinker ner enkelt i fickan men är ändå utrustad med relativt ljusstark zoom, råfilslagring, pekskärm och full kontroll över alla funktioner. Vill du styra bländare och djupskärpa själv är det fritt fram.

Den praktiska funktionsringen runt objektivet går att programmera och kan till exempel fungera som zoomring.

Men det finns mer. S120 har nästan samma funktionsnivå som den mycket större PowerShot G16 – den saknar blixtsko, sökare och EV-ratt men har pekskärm och inbyggt wifi så att det är smidigt att överföra bilderna till smartmobilen eller surfplattan. Zoomobjektivet är samma 24–120 mm som på föregångaren, fast med marginellt bättre ljusstyrka på f1,8–5,7 och optisk bildstabilisator.

Blixtsnabb
S120 har fokusmarkering (peaking) på skärmen när man fokuserar för hand. Ännu viktigare är dock bildhastigheten som är starkt förbättrad. 12 bilder/s de sex första exponeringarna och 9,4 bilder/s i 635 exponeringar gör PowerShot S120 till en av de snabbaste kompaktkamerorna i världen.

Bildkvaliteten är hög också. Även på det området är S120 en av de bästa småkamerorna nu för tiden. Bruset är välkontrollerat mellan ISO 80 och 1600, därifrån och uppåt ökar det markant, upp till ISO 6400 som är gränsen för vad som går att använda. Optiska prestanda är också mycket höga, skärpan är ytterst bra i centrum. Synlig optisk förvrängning och vinjettering på vidvinkel sänker det annars så gedigna intrycket.

Canon S120 är ett av de bästa köpen där ute om det är liten proffskompakt du vill ha. Få kameror är bättre i den här klassen. Fujifilm X20, Panasonic Lumix LX7 och Sony RX100II är bra alternativ, men de är alla större än PowerShot S120.

De små kamerorna i S-serien har alltid tillhört våra favoriter. Anledningen är oerhört fin bildkvalitet från en kamera i litet format, som på många sätt är lika bra som större och dyrare kompaktkameror. Lilla S120 slinker ner enkelt i fickan men är ändå utrustad med relativt ljusstark zoom, råfilslagring, pekskärm och full kontroll över alla funktioner. Vill du styra bländare och djupskärpa själv är det fritt fram. Den praktiska funktionsringen runt objektivet går att programmera och kan till exempel fungera som zoomring. Men det finns mer. S120 har nästan samma funktionsnivå som den mycket större PowerShot G16 – den saknar blixtsko, sökare och EV-ratt men har pekskärm och inbyggt wifi så att det är smidigt att överföra bilderna till smartmobilen eller surfplattan. Zoomobjektivet är samma 24–120 mm som på föregångaren, fast med marginellt bättre ljusstyrka på f1,8–5,7 och optisk bildstabilisator. Blixtsnabb S120 har fokusmarkering (peaking) på skärmen när man fokuserar för hand. Ännu viktigare är dock bildhastigheten som är starkt förbättrad. 12 bilder/s de sex första exponeringarna och 9,4 bilder/s i 635 exponeringar gör PowerShot S120 till en av de snabbaste kompaktkamerorna i världen. Bildkvaliteten är hög också. Även på det området är S120 en av de bästa småkamerorna nu för tiden. Bruset är välkontrollerat mellan ISO 80 och 1600, därifrån och uppåt ökar det markant, upp till ISO 6400 som är gränsen för vad som går att använda. Optiska prestanda är också mycket höga, skärpan är ytterst bra i centrum. Synlig optisk förvrängning och vinjettering på vidvinkel sänker det annars så gedigna intrycket. Canon S120 är ett av de bästa köpen där ute om det är liten proffskompakt du vill ha. Få kameror är bättre i den här klassen. Fujifilm X20, Panasonic Lumix LX7 och Sony RX100II är bra alternativ, men de är alla större än PowerShot S120.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Canon Powershot S120
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Kompaktkamera med 12 Mp och 1080p/60-video
  • Optik: 24–120 mm/f1,8–5,7
  • Skärm: 3-tums LCD, 922 000 bildpunkter
  • Höjdpunkter: Wifi, pekskärm och 12,1 bilder/s
  • Pris: 4 300 kr
Pris: 4300:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-