annonse
annonse

Test av: Audio Technica ATH-DSR7BT

Rakt genom luften

Helt digital Bluetooth-hörlur är genvägen till rent ljud.

Lyd & Bilde mener

Fantastiskt rent och öppet ljud för pengarna. Kan även användas som digitala hörlurar med USB-kabel.
Inga egentliga nackdelar med tanke på priset. Men de går bara att använda med digitala signalkällor.
annonse

Bluetooth-hörlurar är en kategori som vi skriver om ofta. Men det handlar nästan alltid om praktiska, ekonomiska hörlurar som ska ge lite bättre ljud när man är på språng eller när man tränar. Och gärna i form av in-ear- eller on-ear-modeller.

Audio-Technica ATH-DSR7BT är annorlunda. Dels handlar det om en över-ear-hörlur av full storlek, och dels är den betydligt dyrare än typiska Bluetooth-hörlurar.

Öronkuddar och huvudbåge är täckt med svart konstläder ovanpå memoryskum. Kåporna är gjorda av en metalliknande svart plast. Helhetsintrycket är snyggt, utan att kännas direkt lyxigt.

Skötseln är minimalistisk: en omkopplare på höger öronkåpa höjer och sänker ljudet och det går att pausa musiken, svara i telefon och byta låt med ett pekfält. Tre små lysdioder anger batteristatus och överföringskvalitet.

Byggkvaliteten är utmärk utan att vara överdådig. Men ljudet är särklasssigt.

Byggkvaliteten är utmärk utan att vara överdådig. Men ljudet är särklasssigt.

Hörlurarna är av over-ear-typ, men inte en av de största i sitt slag. Mina förhållandevis omfångsrika lyssningsorgan går precis att klämma in i de ovala öronkåporna, men de sitter ganska så tätt och kåpornas djup är också begränsat, så att öronen trycker mot gallret framför elementet. Det är inte direkt trångt, men inte heller i närheten av lika bekvämt som Philips Fidelio X2HR eller AudioQuest Nighthawk. Skötseln är inte den mest intuitiva jag har stött på. Det fungerar, men kräver viss tillvänjning och det är lätt hänt att man byter låt eller pausar musiken av misstag när man bara ska rätta till hörlurarna.

Digital från början till slut

ATH-DSR7BT är utrustad med något som Audio-Technica kallar för Pure Digital Drive. Exakt vad det är för något framgår inte, men tekniken sägs garantera en oavbruten digital signalkedja hela vägen från ljudkällan ända fram till elementen. På så sätt undviker man påverkan från telefonens eller hörlurens DAC. Audio-Technica påstår att de har lyckats undvika D/A-omvandling helt och hållet, så förstärkaren bör också vara digital.

Det finns ingen analog minijack-kontakt på ATH-DSR7BT, men det betyder inte att man är tvungen att köra trådlöst. Mikro-USB-porten för laddning kan nämligen också användas som digital signalingång. Då beter sig hörluren som ett externt ljudkort, och stöder då HD-ljud i 24 bit/96 kHz-upplösning. Det innebär att Audio-Technica ingår i klubben som har Hi-Res Audio-komponenter. Vilket naturligtvis uppmärksammas på kartongen.

Under testets gång lyssnade vi både trådlöst och via USB-kabel. Den direkta kabelanslutningen är ett stort plus, men den två meter långa USB-kabeln passar helt enkelt inte för ändamålet. Den är av samma tjocka, styva plast som man förväntar sig av en laddkabel till en budgetsurfplatta. Som ljudkabel till en lyxig hörlur duger den inte!

Ljudet av ATH-DSR7BT

Lyckligtvis finns annat som betyder något än komfort, skötsel och tillbehör. Ljudet. Och det är då man behöver hämta upp och sätta fast hakan igen, eftersom den trillat ner i bordet. Jag visste helt enkelt inte att det gick att få så bra ljud i ett par trådlösa Bluetooth-hörlurar. Jag har lyssnat på massor av bra musik trådlöst. Fast inte med det överflöd av detaljer som väller över mig här.

ATH-DSR7BT vikas ihop platta när de ska transporteras.

ATH-DSR7BT vikas ihop platta när de ska transporteras.

Särskilt diskanten sticker ut. Små fina hi-hat-detaljer och spröda träblåsljud imponerar i ”Confessin’” (Jazz at the Pawnshop), sorlet i bakgrunden har sällan varit så upplöst och naturtroget. Och aldrig med en trådlös BT-anslutning.

Detsamma gäller för mellanregistret i ATH-DSR7BT: detaljer, detaljer, detaljer. Oavsett om det är en gråtmild Sinéad O’Connor i ”I am Stretched on Your Grave” (The Wolf is Getting Married) eller Leonard Cohens avgrundsröst i ”You Want It Darker?”. Att lyssna på sångröster är att som att slå upp ”sång” i en ordbok. Det menar jag som beröm. För även om återgivningen är avslöjande så finns det fortfarande tillräckligt med värme och musikalitet för att det inte ska kännas obehagligt. Så länge man inte byter till en ljudkälla som inte stöder aptX. Det ska man låta bli.

Basåtergivningen i ATH-DSR7BT känns lite dämpad om man jämför med exempelvis Philips Fidelio X2HR. Men det betyder inte att det saknas bas. Den är bara inte onaturligt betonad. Sätt på en låt som ”Right Hand Man” med Hamilton, där djup elektrobas blandas med kör- och solosång. Då upptäcker man att allt som finns längst ned ska finnas där!

HD-ljud via Bluetooth

Bluetooth har inget gott rykte när det gäller hifi-ljud. Kodekar med ”nästan-CD-kvalitet” som aptX har dock gjort det möjligt att skicka något som påminner om hifi genom luften. ATH-DSR7BT stöder bland annat aptX. Men Audio-Technica utökar arsenalen med nya aptX HD-kodeken som utlovar ljud i HD-kvalitet (24 bit/48 kHz) via Bluetooth. Ännu så länge finns det dock ytterst få mobiler som stöder aptX HD.

Även om aptX är komprimerat 4:1 under överföringen så är det helt klart hifi man får i öronen. En direkt jämförelse med trådbundna Philips Fidelio X2HR slutar faktiskt till fördel för ATH-DSR7BT på flera områden. Speciellt eftersom de två kostar lika mycket. Det är särskilt diskantåtergivningen som är pricken över i. Det tillskriver vi Audio-Technicas helt digitala signalväg.

Det är däremot viktigt att se till att mobilen, surfplattan eller datorn stöder någon av hifi-kodekarna. Under testets gång använde jag både en LG V10 som har aptX och Huawei Mate 9 Pro som inte har det. Och skillnaden var som natt och dag!

Slutsats

Audio-Technica gör en gång för alla upp med Bluetooths rykte som en praktisk men mindre hifi-duglig teknik. ATH-DSR7BT är verkligen en sällsynt fullträff för pengarna. Och när man dessutom får trådlös anslutning och en digital förstärkare med i priset, är det inget annat än imponerande.

Ska vi kritisera något så har vi varit med om en smula bättre komfort, lyxkänslan är begränsad och styrningen är mer smart än genomtänkt. Men allt detta får betraktas som småsaker med tanke på ljudkvaliteten.

 

Fakta & Betyg:
 • Audio Technica ATH-DSR7BT
  Typ: Over-ear, slutna
  Element: 45 mm
  Frekvensomfång: 5 Hz–40 kHz
  Anslutning: Micro-USB
  Trådlöst: Bluetooth 4.2 (A2DP, AVRCP, HFP, HSP), NFC
  Kodekar: aptX HD, aptX, AAC, SBC
  Impedans: 30 ohm
  Vikt: 300 g

  Tillverkare:
  Audio Technica
  Pris:
  3.500,-
  Importör:

  Läs också:

  Utmärkt alternativ till AirPods

  Jabra spelar Apple av banan och sitter dessutom bra fast.

  En fin nummer två

  Näst högsta nivån är hög hos Denon när det gäller hörlurar.

  Välgjord TUNG bas

  Fitbit Flyer överraskar positivt.

  Sitter bra men låter dåligt

  Det höga priset är svårt att motivera.

  Strålande för pengarna

  BackBeat FIT 305 passar allt utom löpning.

  Panasonic flyger

  De ser dumma ut, men sitter fast och låter riktigt bra.

  Bra ljud, dålig passform

  Audio-Technica bör sig undan sport.

  En värdig tvåa med bra grepp

  Jaybird har fått ordning på passformen.

  Svett i pannan och musik i öronen

  Träningen blir bäst med musik i hörselgångarna.

  Fullt ös i öronen

  HP-3 är inte bara Klipschs dyraste hörlurar någonsin. De är också något av det härligaste vi har hört på länge.

  Raffinerad referans- klang

  Sennheiser har förnyat sin bästsäljande entusiastmodell – till det bättre.

  Gör allvar av hörlurarna

  Pioneer U-05 är en mycket habil hörlursförstärkare. Den gör allt rätt och funkar fint som DAC och förförstärkare också.

  På forsidan nu

  4 Gaming-tangentbord

  Gaming är hett och tillbehör till spel säljer som glass i solsken. Vi har nyligen testat spelmöss, spelhörlurar och spelmonitorer....

  Crooked House: Trååååkig Agatha Christie

  Av omslaget att döma skulle man kunna tro att vi borde förbereda oss för en skräckfilm om ett hemsökt slott....

  Jabra Elite 65T

  Sedan Apple släppte sina AirPods i december 2016 har det hänt mycket och många konkurrenter har hunnit ut på marknaden...

  Sony Xperia XZ2

  Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor...

  The Big Sick: Charmig kulturkrock

  Kumail (Kumail Nanjiani) är andra generationen pakistansk invandrare i USA. Hans föräldrar har tagit med sig religionen, sederna och kulturen...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x

  TÄVLING!

  Nu släpps en av tidernas mest framgångsrika
  filmserier på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7B.

  Delta i tävlingen

  I samarbete med Fox/Paramount ger Ljud & Bild dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.