annonse
annonse
annonse

Audio Technica ATH-DSR7BT

Juni 2017Audio Technica ATH-DSR7BT

Rakt genom luften

Helt digital Bluetooth-hörlur är genvägen till rent ljud.

Fantastiskt rent och öppet ljud för pengarna. Kan även användas som digitala hörlurar med USB-kabel.
Inga egentliga nackdelar med tanke på priset. Men de går bara att använda med digitala signalkällor.

Bluetooth-hörlurar är en kategori som vi skriver om ofta. Men det handlar nästan alltid om praktiska, ekonomiska hörlurar som ska ge lite bättre ljud när man är på språng eller när man tränar. Och gärna i form av in-ear- eller on-ear-modeller.

Audio-Technica ATH-DSR7BT är annorlunda. Dels handlar det om en över-ear-hörlur av full storlek, och dels är den betydligt dyrare än typiska Bluetooth-hörlurar.

Öronkuddar och huvudbåge är täckt med svart konstläder ovanpå memoryskum. Kåporna är gjorda av en metalliknande svart plast. Helhetsintrycket är snyggt, utan att kännas direkt lyxigt.

Skötseln är minimalistisk: en omkopplare på höger öronkåpa höjer och sänker ljudet och det går att pausa musiken, svara i telefon och byta låt med ett pekfält. Tre små lysdioder anger batteristatus och överföringskvalitet.

Byggkvaliteten är utmärk utan att vara överdådig. Men ljudet är särklasssigt.
Byggkvaliteten är utmärk utan att vara överdådig. Men ljudet är särklasssigt.

Hörlurarna är av over-ear-typ, men inte en av de största i sitt slag. Mina förhållandevis omfångsrika lyssningsorgan går precis att klämma in i de ovala öronkåporna, men de sitter ganska så tätt och kåpornas djup är också begränsat, så att öronen trycker mot gallret framför elementet. Det är inte direkt trångt, men inte heller i närheten av lika bekvämt som Philips Fidelio X2HR eller AudioQuest Nighthawk. Skötseln är inte den mest intuitiva jag har stött på. Det fungerar, men kräver viss tillvänjning och det är lätt hänt att man byter låt eller pausar musiken av misstag när man bara ska rätta till hörlurarna.

Digital från början till slut

ATH-DSR7BT är utrustad med något som Audio-Technica kallar för Pure Digital Drive. Exakt vad det är för något framgår inte, men tekniken sägs garantera en oavbruten digital signalkedja hela vägen från ljudkällan ända fram till elementen. På så sätt undviker man påverkan från telefonens eller hörlurens DAC. Audio-Technica påstår att de har lyckats undvika D/A-omvandling helt och hållet, så förstärkaren bör också vara digital.

Det finns ingen analog minijack-kontakt på ATH-DSR7BT, men det betyder inte att man är tvungen att köra trådlöst. Mikro-USB-porten för laddning kan nämligen också användas som digital signalingång. Då beter sig hörluren som ett externt ljudkort, och stöder då HD-ljud i 24 bit/96 kHz-upplösning. Det innebär att Audio-Technica ingår i klubben som har Hi-Res Audio-komponenter. Vilket naturligtvis uppmärksammas på kartongen.

Under testets gång lyssnade vi både trådlöst och via USB-kabel. Den direkta kabelanslutningen är ett stort plus, men den två meter långa USB-kabeln passar helt enkelt inte för ändamålet. Den är av samma tjocka, styva plast som man förväntar sig av en laddkabel till en budgetsurfplatta. Som ljudkabel till en lyxig hörlur duger den inte!

Ljudet av ATH-DSR7BT

Lyckligtvis finns annat som betyder något än komfort, skötsel och tillbehör. Ljudet. Och det är då man behöver hämta upp och sätta fast hakan igen, eftersom den trillat ner i bordet. Jag visste helt enkelt inte att det gick att få så bra ljud i ett par trådlösa Bluetooth-hörlurar. Jag har lyssnat på massor av bra musik trådlöst. Fast inte med det överflöd av detaljer som väller över mig här.

ATH-DSR7BT vikas ihop platta när de ska transporteras.
ATH-DSR7BT vikas ihop platta när de ska transporteras.

Särskilt diskanten sticker ut. Små fina hi-hat-detaljer och spröda träblåsljud imponerar i ”Confessin’” (Jazz at the Pawnshop), sorlet i bakgrunden har sällan varit så upplöst och naturtroget. Och aldrig med en trådlös BT-anslutning.

Detsamma gäller för mellanregistret i ATH-DSR7BT: detaljer, detaljer, detaljer. Oavsett om det är en gråtmild Sinéad O’Connor i ”I am Stretched on Your Grave” (The Wolf is Getting Married) eller Leonard Cohens avgrundsröst i ”You Want It Darker?”. Att lyssna på sångröster är att som att slå upp ”sång” i en ordbok. Det menar jag som beröm. För även om återgivningen är avslöjande så finns det fortfarande tillräckligt med värme och musikalitet för att det inte ska kännas obehagligt. Så länge man inte byter till en ljudkälla som inte stöder aptX. Det ska man låta bli.

Basåtergivningen i ATH-DSR7BT känns lite dämpad om man jämför med exempelvis Philips Fidelio X2HR. Men det betyder inte att det saknas bas. Den är bara inte onaturligt betonad. Sätt på en låt som ”Right Hand Man” med Hamilton, där djup elektrobas blandas med kör- och solosång. Då upptäcker man att allt som finns längst ned ska finnas där!

HD-ljud via Bluetooth

Bluetooth har inget gott rykte när det gäller hifi-ljud. Kodekar med ”nästan-CD-kvalitet” som aptX har dock gjort det möjligt att skicka något som påminner om hifi genom luften. ATH-DSR7BT stöder bland annat aptX. Men Audio-Technica utökar arsenalen med nya aptX HD-kodeken som utlovar ljud i HD-kvalitet (24 bit/48 kHz) via Bluetooth. Ännu så länge finns det dock ytterst få mobiler som stöder aptX HD.

Även om aptX är komprimerat 4:1 under överföringen så är det helt klart hifi man får i öronen. En direkt jämförelse med trådbundna Philips Fidelio X2HR slutar faktiskt till fördel för ATH-DSR7BT på flera områden. Speciellt eftersom de två kostar lika mycket. Det är särskilt diskantåtergivningen som är pricken över i. Det tillskriver vi Audio-Technicas helt digitala signalväg.

Det är däremot viktigt att se till att mobilen, surfplattan eller datorn stöder någon av hifi-kodekarna. Under testets gång använde jag både en LG V10 som har aptX och Huawei Mate 9 Pro som inte har det. Och skillnaden var som natt och dag!

Slutsats

Audio-Technica gör en gång för alla upp med Bluetooths rykte som en praktisk men mindre hifi-duglig teknik. ATH-DSR7BT är verkligen en sällsynt fullträff för pengarna. Och när man dessutom får trådlös anslutning och en digital förstärkare med i priset, är det inget annat än imponerande.

Ska vi kritisera något så har vi varit med om en smula bättre komfort, lyxkänslan är begränsad och styrningen är mer smart än genomtänkt. Men allt detta får betraktas som småsaker med tanke på ljudkvaliteten.

 

<
>
Byggkvaliteten är utmärk utan att vara överdådig. Men ljudet är särklasssigt.
Bästa pris på Audio Technica ATH-DSR7BT
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Audio Technica ATH-DSR7BT
Typ: Over-ear, slutna
Element: 45 mm
Frekvensomfång: 5 Hz–40 kHz
Anslutning: Micro-USB
Trådlöst: Bluetooth 4.2 (A2DP, AVRCP, HFP, HSP), NFC
Kodekar: aptX HD, aptX, AAC, SBC
Impedans: 30 ohm
Vikt: 300 g

Pris: 3500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.