Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Ny HDMI ger OLED-kvalitet i din gamla TV

Ny kabelstandard med flytande skärm och OCD-ledare ger en bildkvalitet som överträffar både 4K och OLED.

Av / 2014-04-01 - 11:30
Ny HDMI ger OLED-kvalitet i din gamla TV

Få en bildkvalitet som överträffar 4K-OLED på din nuvarande TV. Det vad nya HDMI 4.0-standarden utlovar. Den nya standarden bygger på en teknik med flytande skärm och kablar av det exotiska materialet OCD. Den flytande skärmen skapas med hjälp av en mantel av vatten som omger ledarna och garanterar avkylning och perfekt isolering. Chefen för HDMI-standardiseringsorgaten, professor Olaf Pirol vid Flyklåpa Tekniska Universitet i Norge, berättar att tekniken har testats grundligt av grupper som består av både vanliga konsumenter och ”early adopters”. Testgrupperna rapporterar enhälligt om en otroligt lättflytande bildkvalitet och en svärta som till och med är mörkare än en avstängd skärm. Förbättringen är så markant att den överträffar skillnaden mellan att byta upp sig till OLED, 4K eller till och med 4K-OLED.

Flera av de stora TV-märken har – med viss tvekan – skrivit under på att de kommer att tillverka TV-apparater som stöder HDMI 4.0. Eftersom det redan har byggts en stor mängd skärmar med HDMI 3.0 samt 4K- och OLED-paneler som måste säljas slut först, kommer den nya standarden inte att träda i kraft förrän tidigast 1 april 2015.

Adapter ger bakåtkompatibilitet
Ägare av ”gammaldags” TV-apparater kan dock också utnyttja den nya tekniken. Den som har en TV med HDMI 2.0 eller 3.0 kan investera i en speciell adapterkabel som ger 90 % av förbättringen av ”tvättäkta” HDMI 4.0.  Det handlar alltså om HDMI 3.90. Fast med tanke på att förväntade riktpriset hamnar på bara 1500 euro är adaptern mycket billigare än att byta ut hela TV:n.

Bilden föreställer HAMAs version av HDMI 3.90-adapter. Förutom TV och signalkälla ansluts den till ett vattenflöde med hjälp av en standardiserad Gardena-kontakt. För att skydda sig mot eventuella vattenskador bör man också investera i ett tråg som monteras under TV:n. Trågen finns i olika storlekar och passar 32-, 50- och 60-tums TV-apparater och finns i färgerna svart, vitt och borstad aluminium.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen