annonse
annonse
annonse

Bättre och smartare högtalare från LG

Ljudteknik från Meridian, soundbar-högtalare med Dolby Atmos ljudkort – och en högtalare som styr allt.

På CES vill LG förändra hur människor betraktar hemmets högtalare. För det första används ljudteknik från Meridian Audio, highend-märket som ligger bakom ljudformat som MQA och före det DVD-Audio. Och med hjälp av avancerad, psykoakustisk DSP-teknik anpassas de nya högtalarna optimalt efter rummet de spelar i.

Soundbar-högtalaren LG SK10Y har Dolby Atmos och ljudteknik från Meridian. Foto: LG
Soundbar-högtalaren LG SK10Y har Dolby Atmos och ljudteknik från Meridian. Foto: LG

 

Soundbar som lyfter ljudet
Bland ljudlimporna hittar vi bland annat toppmodellen SK10Y, som har inbyggt Dolby Atmos-ljud med infällda högtalare på ovansidan och dessutom äkta surroundprocessning i 5.1.2 kanaler så att föremål i ljudbilden placeras i ett tredimensionellt rum, både runt och ovanför lyssnaren. Och allt kommer från en enda soundbar som är placerad under TV:n. Surroundljudet åstadkoms med hjälp av många högtalarelement och avancerad ljudprocessning. Ljudnivån i de uppåtriktade högtalarna kan dessutom justeras så att man kan justera mängden ljudeffekter från Dolby Atmos- och DTS:X-ljudspår. På så sätt går det att anpassa effekten efter takhöjden och vilken typ av material som taket är gjort av. Ett betongtak reflekterar mer av ljudet ner mot lyssnaren än vad ett trätak gör, och behöver därför inte lika hög ljudnivå i takkanalerna. Fiffigt.

SK10Y är utrustad med Meridians DSP-teknik, inklusive en så kallad Bass and Space-teknik som ska ge ett varmare ljud med mer närvaro, oberoende av var någonstans lyssnaren sitter. Meridians Height Elevation-teknik används för att lyfta det upplevda ljudet från soundbar-högtalaren upp till där bilden faktiskt visas. Då känns det inte som om dialogen kommer från under TV:n.

Högupplöst ljud
SK10Y är kompatibel med högupplösta musikfiler, så att man kan spela upp musiken precis som den spelades in i studion, utan att först skala ner den till ”CD-ljud”. Lägre upplösningar skalas upp till 24 bit/192 kHz, i ett försök att återställa detaljer som gått förlorade vid inspelningen.

Både musik och video går att streama trådlöst via Chromecast. Högtalaren går att styra med rösten från mobilen. Så fort man säger ”Ok Google” är den idel öra och lyssnar på önskemål om låt, podcast eller musik från streaming-tjänster. Låt oss hoppas att Google Assistant snart lär sig svenska!

Annons: Artikeln fortsätter nedan

SK10Y har ett utseende som ska matcha LG:s OLED- och Super UHD-TV-modeller.

Bärbara högtalare
Med den nya bärbara PK-högtalarserien utlovar LG ett potent ljud. ”Kraftfulla ljud- och ljusfunktioner i ett underhållande och bekvämt format som kan tas med överallt”, står det i pressmeddelandet. Även PK-serien har ljudteknik från Meridian Audio, som bland annat ska ge en kraftfull och ren bas utan att det görs på bekostnad av röståtergivningen.

LG lovar bättre ljud med sina de bärbara högtalarna i PK-serien. Foto: LG
LG lovar bättre ljud med sina de bärbara högtalarna i PK-serien. Foto: LG

Högtalarna har Bluetooth med aptX HD, som ger 24-bitars musik via Bluetooth. Observera att precis som med vanlig aptX så handlar det inte om okomprimerat ljud, utan om en 4:1-komprimering av ljudsignalen. Fast med ett dynamikomfång som ska motsvara 24 bitar i stället för 16, vilket är mer kompatibelt med högupplösta ljudformat.

En högtalare styr resten
Slutligen har LG precis som sig bör en smart högtalare på gång. LG thinQ Speaker är deras svar på Amazons Echo, Sonos One och många andra smarta högtalare som kommer 2018. I grund och botten handlar det om en nätverksansluten högtalare med Google Assistant. Det betyder att den inte behöver vara ansluten till en mobiltelefon för att kunna beordras att göra massor av saker. Man kan be den spela favoritlåtarna från en streamingtjänst eller internetradiostation. Man kan fråga den om vädret, be den att styra ljuset (om lamporna är smarta, till exempel Philips Hue-belysning) och även andra multiroom-högtalare som är anslutna till samma nätverk. Man kan till och med be den sätta på luftrenaren – eller att säga till robotdammsugaren att köra fram och städa undan makaronen man just tappade på golvet.

LG:s nya smarta högtalare heter thinQ och kan röststyras med Google Assistant. Den blir hemmets diktator. Foto: LG
LG:s nya smarta högtalare heter thinQ och kan röststyras med Google Assistant. Den blir hemmets diktator. Foto: LG

 

Google Assistant är ganska så dum för tillfället och pratar inte svenska, men i framtiden kommer den att klara av det, och den blir allt smartare. Så småningom kommer man allt enklare att kunna beställa biobiljetter, få matvaror hemskickade till dörren och shoppa loss på eBay (med bilden på TV-skärmen, eftersom thinQ kommunicerar med TV:n också).

Vi har bara sett början av artificiell intelligens hemma, och allt börjar med hjärnan. Som många tillverkare anser bör vara en högtalare. I LG:s fall heter den thinQ Speaker.

Förutom att vara smart hävdar LG att den låter bra. Även den här modellen har ljudteknik från Meridian Audio och stöder högupplöst ljud.

Partyhögtalare
Som bonus har LG även flera modeller för alla festprissar. Kraftfullt ljud och 1 800 watt effekt, påstår LG. Karaoke-läge och inbyggd ljusshow ingår, och högtalarna är stryktåliga och har användarvänligt gränssnitt.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.