Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: TX-60CX750E

Den perfekta storleken?

En 60-tums TV är mitt i prick för många.

Av / 2015-08-16 - 06:00
TX-60CX750E
Audun Hage

Panasonic har tagit lite tid på sig att resa sig från plasma-nederlaget, men nu är de tillbaka i full vigör med många fina kvalitetsskärmar. 60CX750 befinner sig på den övre halvan av årets modellsortiment, strax under toppmodellerna i 800- och 900-serien. Men sina 60 tum är den ett intressant alternativ för dem som tycker att 55 tum är för vanligt men 65 tum är för våldsamt. I kombination med en smal ram får du en stor men samtidigt diskret TV som passar i många olika vardagsrum.

Rent designmässigt har skärmen en enkel med effektiv utformning. En svart borstad metallram omger bildpanelen och sockeln är kromad. Det är värt att notera att foten är av den mittmonterade sorten och därför bör få plats på de flesta TV-bänkar (exempelvis CX700-serien har fötterna i ytterkanterna och kräver en bredare bänk). Väggmontering går också om man köper till ett separat väggfäste. 60CX750 är inte den tunnaste TV:n vi har skådat, så den bygger ut en bit mer från väggen än de allra tunnaste varianterna.

 

Användning och finesser

Panasonic har vidtagit ett par åtgärder för att förbättra användarvänligheten i år. De har introducerat sitt nya operativsystem som de har skapat i samarbete med Mozilla. Firefox heter det och bygger på den öppna HTML5-standarden, vilket ska underlätta för andra att göra appar som passar till Panasonic-systemet. I teorin, åtminstone. Du får nog finna dig i att vänta på en del av de stora apparna, men YouTube och Netflix finns på plats.

Fjärrkontrollen har det inte hänt så mycket med, Panasonics populära design med stora, lättlästa knappar har varit i stort sett oförändrad de senaste åren. I år har dock en ny knapp tillkommit: en särskild Netflix-knapp tar dig direkt till strömningstjänsten. 750-serien är utrustad med en kraftfull quadcore-processor som gör att menyer och tjänster laddas fort.

 

Panasonic CX7 …?

I år har Panasonic lanserat en rad skärmar som börjar på siffran 7. Inklusive CX700-serien som vi redan har testat med gott resultat. Flera modeller, som CXV725 och CX720, är besläktade med denna rent bildmässigt. Men medan de ovan nämnda modellerna har en LCD-panel av VA-typ så har CX750-serien en IPS-panel. VA (Vertically Aligned) ger en extra bra svärta och kontrast, men IPS (In-Plane Switching) brukar ha en bredare betraktningsvinkel. LCD-skärmar ser olika ut beroende på var någonstans i soffan man sitter, men IPS-tekniken är mindre känslig.

Room_CX750

 

Bildkvalitet

LCD-paneler av IPS-typ är kända för sina styrkor och svagheter och 60CX750 är ett bra exempel på detta. Bredvid lillebror CX700 är skillnaden uppenbar: Färgåtergivningen är minst lika nyanserad och fin, men 750-modellen lyckas inte helt att kopiera den fina kontrasten och svärtan som lillebror fått så mycket beröm för.

Bilden är märkbart blekare när man sitter rakt framför skärmen och får inte det djup man vill ha. Det märks speciellt med moderna filmer som ”Edge of Tomorrow”, som använder starka kontraster och effekter. Även om uppskalningen från Full-HD till äkta 4K-upplösning fungerar fint så kunde det ha varit mer tryck och attack i bilden.

Dessutom är det ett par saker till som påverkar helhetsintrycket. Skärmstorleken gör att bildprocessning och brus syns lättare och CX750 är inte helt befriad från sådant. Vårt testexemplar hade dessutom inslag av ”dirty screen effect”, där ett slags inpräglat mönster syns när det är mycket ljusa områden på skärmen. Ännu ett bevis på att kvaliteten blir än viktigare i takt med att skärmstorleken växer.

Men 60CX750 har ändå mycket att bjuda på. Detta är den största modellen i serien och med 60CX750 och 55CX700 sida vid sida så slutade det nästan alltid med att vi ägnade den större av de två mest uppmärksamhet. Större bildyta innebär att detaljerna framträder lättare och samtliga föremål på skärmen – det må vara skådespelare, meteorologer eller Top Gear-bilar – är mer imponerande att titta på.

Sedan måste vi naturligtvis nämna den största fördelen, nämligen betraktningsvinkeln. Så fort vi rör oss ut mot sidan av de två skärmarna så är situationen en helt annan. Då tappar lillebror CX700 mycket av den extra kontrasten och färgerna ser urlakade ut. CX750 bevarar däremot en mer välbalanserad bild även när betraktningsvinkeln krymper.

VIERA-TX-CX750-55-inch-Front

 

Ljudkvalitet

Panasonic 60CX750 har inget speciellt påkostat ljudsystem, bara två enkla fullregisterelement och 20-watts förstärkarkraft. Ljudet är klart och tydligt men inte speciellt kraftfullt eller engagerande – det saknas lite tryck i actionfilmer och musikprogram. En ljudlimpa är vad doktorn ordinerar i det här fallet.

 

Slutsats

60CX750 är överlag en bra TV med ”precis lagom stor” bild och de rätta finesserna till ett bra pris. Bildkvaliteten sitter i högsätet och i den här modellen har Panasonic prioriterat att ge en så bra bild som möjlig även från vida betraktningsvinklar. TV:n kan därför vara ett bra val om du har en stor soffa och många tittar på TV samtidigt. Även om lillebror CX700 uppfattas som totalt bättre när det gäller bildkvalitet så är den onekligen mer en ”ego-TV” medan CX750 passar bättre som familje-TV!

Ljud & Bild tycker

Stor bild och massor av finesser gör att Panasonic CX750 kommer att vara lockande för många. Den har även en utmärkt färgåtergivning oavsett om du sitter mitt framför skärmen eller ut mot sidan. Även om färgerna är jämna och fina så får vi inte samma wow-känsla av kontrasten, ljusstyrkan och svärtan. Panasonics TV tycks ha en något blekare och mattare bildkvalitet än vad den billigare CX700-serien åstadkommer.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen