Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Panasonic 55CX700

Multitalangen

Panasonics nya CX700-serie imponerar. En bra TV rakt igenom!

Av / 2015-06-16 - 06:00
Panasonic 55CX700
Audun Hage

Panasonic hade några av förra årets mest kritikerrosade TV-modeller. Både flaggskeppet AX900 och den billigare AX800 – båda med knivskarp 4K-upplösning – fick mycket lovord för tjusig bildkvalitet och många finesser. Enda nackdelen med Panasonic-toppmodellerna var det höga priset! I år är det japanska märket tillbaka med en rad nya modeller som täcker ett betydligt bredare prisspektrum och som påstås vara rejält uppdaterade på programvarusidan.

Mitt i sortimentet hittar vi den milt prissatta CX-serien som utgörs av skärmstorlekar från 48 till 65 tum.

 

Design och byggkvalitet

Vi som minns Panasonic från plasma-dagarna har alltid förknippat dem med en byggkvalitet av viss standard. Plasmaskärmarna var tvungna att vara tunga och rejält byggda för att fungera riktigt, och lite av den gedigenheten präglar fortfarande LCD-skärmarna från dem. Även om TV-apparaterna har blivit betydligt smalare så föredrar Panasonic fortfarande metall före plast.

55CX700 har en smakfull, minimalistisk design med mörkgrå ram. Den har ingen sockel du kan vända på, bara två enkla metallfötter på var sin ytterkant. Dessa kräver alltså att TV-bänken är lika bred som TV:n. Annars går det naturligtvis också att väggmontera med VESA-standardfäste.

 

Användning och finesser

Detta är första gången vi testar Panasonics 2015-modeller med nya Mozilla Firefox-användargränssnittet. Och det ger absolut mersmak. Panasonics gamla app-meny med rutsystem var väldigt trög och mogen att bytas ut. Det nya menysystemet känns mycket snabbare och mer intuitivt att använda. En tryckning på Apps-knappen tar fram runda snabbvalsikoner på skärmen, som alla representerar genvägar till olika innehåll. Du kan anpassa menyraden efter vad du helst vill titta på. Vi gillar metoden: menyerna försöker inte vara mer extravaganta än de behöver, och tar oss snabbt dit vi vill.

Panasonic 55CX700 _Fjernkontroll
Fjärrkontrollen har fått nya genvägsknappar som tar oss snabbare till det vi vill titta på, inklusive en särskild Netflix-knapp!

De största förändringarna ligger dock i gränssnittet: i de mer tekniska inställningsmenyerna ser saker och ting ut ungefär som förut. Fjärrkontrollen är också sig ganska lik, med stora och tydliga knappar. Utöver den traditionella fjärrkontrollen har CX700 en extra fjärrkontroll med styrplatta (touchpad) som förenklar navigeringen i vissa fall.

Övergången till Firefox betyder att TV:ns smartfunktioner bygger på den öppna HTML5-standarden. Det innebär att en del populära appar måste konverteras för att passa Panasonics TV-apparater. Att konvertera appar blir inga större problem för de stora aktörerna, och under testets gång blev både YouTube och Netflix (i 4K-version) tillgängligt till CX700. Däremot kan det vara mindre lockande för små utvecklare att göra appar speciellt till Panasonic eftersom det når färre användare än exempelvis Android.

 

Bildkvalitet

Panasonic har ett överflöd av nya TV-modeller i år och läsare som vill ha en närmare inblick i sortimentet kan ta en titt på vår guide på nätet. En snabb genomgång kan dock vara på sin plats: CX700-serien som vi testar här har en LED-baserad LCD-panel av typen VA. Dessutom finns CX750-serien som har en LCD-panel av typen IPS. Detta är alltså två modellserier som verkar vara väldigt snarlika på ytan, men som har två aningen olika paneltyper på insidan. VA-tekniken är känd för att ha bra ljuskontroll, vilket innebär bra svärta och kontrast. IPS är däremot känd för att bevara bildkvaliteten i en bredare insynsvinkel, men har ofta en mattare svärta. Man får helt enkelt välja efter vilket användningsområde TV:n ska ha.

CX700 är onekligen ett bra exempel på VA-panelens egenskaper. Sätter man sig till rätta i soffan mitt framför skärmen så är bilden väldigt bra! För det första har skärmen oerhört bra ljusfördelning. Vårt testexemplar hade inga synliga problem med så kallad ”clouding”, där mörka bilder har ljusa fläckar och andra ojämnheter. Tvärtemot har Panasonic en mycket jämn och fin kontrast över hela skärmen.

Panasonic 55CX700 Firefox1
Årets nya Panasonic-modeller har ett nytt operativsystem från Firefox. Menygrafiken har blivit betydligt läckrare, snabbare och mer överskådligt.

Svärtan är föredömligt bra – inte helt kolsvart som en OLED eller plasma, men närapå! Dessutom kan den skryta med en superstark – riktigt bländande vit – ljusstyrka när det behövs. Det betyder att allt finns till hands för att man ska kunna avnjuta film och TV-serier kvällstid och titta på sport dagtid med mycket ljus i rummet.

Traditionsenligt har Panasonic lagt stor vikt vid en nyanserad, naturtrogen och inte alltför överdriven färgåtergivning. 55CX700 har en väldigt neutral färgpalett där alla nyanser framträder. Den faller inte heller för frestelsen att överdriva bildskärpan: här finns inga tendenser till att höja konturskärpan eller framhäva detaljer i alltför hög grad. Resultatet är en bild som är behaglig och avslappnande att titta på.

Alla superlativ har dock en viss reservation: för att ha glädje av bildkvaliteten måste du befinna dig tämligen vinkelrätt framför TV:n. Du behöver inte flytta dig längre än ett par meter från mittenplatsen i soffan för att färgerna ska bli betydligt blekare och svärtan mer gråaktig. Detta är dock ett vanligt LCD-fenomen som Panasonic är långtifrån ensamma om.

Panasonic VIERA 55CX700  TX-55CX700 65 inch Front-1

 

Kalibrering

De visuella intrycken bekräftades bara när vi plockade fram kalibreringsutrustningen. 55CX700 mäter bra redan från fabriken, eller ”direkt ur kartongen” som vi brukar säga. Det enda vi kan hitta som är värt att pilla på är att de allra mörkaste gråtonerna blir mer svarta än grå (så kallat ”black crush”). I övrigt finns det bara små avvikelser i färgåtergivning och gammakurvor i förhållande till gällande standarder och är relativt enkla att fintrimma med hjälp av menyerna. CX700-serien har full, 10-punkters kalibrering av både färgrymd och gråskala.

– Den här TV:n är rena drömmen att kalibrera, den mäter bra från början och är lätt att finjustera, säger Ljud & Bilds ständige kalibrerare Gorm Sørensen.

 

Ljudkvalitet

Utöver en tjusig bildkvalitet är TV:n utrustad med ett klart godkänt ljudsystem. Högtalare monterade i underkant samt en extra bas på baksidan ger klara och fylliga dialoger, men spränger inte direkt ljudvallen. Som vanligt rekommenderar vi en separat ljudlimpa eller hemmabioanläggning om du vill ha ett ljud som matchar bilden.

 

Slutsats

Panasonic 55CX700 seglar upp som en högintressant TV i mellanprisklassen. Välbalanserad och naturlig bild utan överdrifter är ett vinnande recept i vår bok, och 55CX700 drar inte skam över sitt ursprung. Dessutom finns alla de viktigaste finesserna på plats. Detta är en TV som gör väldigt mycket rätt, och till ett förnuftigt pris. Det betyder att vi tryggt kan ge den vår särskilda rekommendation!

Ljud & Bild tycker

Panasonic-skärmen har bra svärta, jämn ljusfördelning och naturtrogna färger, och har dessutom blivit lite snabbare och mer användarvänlig än tidigare generationer. Smart-plattformen från Firefox fungerar bra – tänk bara på att utvecklingen av nya appar till det här systemet kan ta längre tid än till andra plattformar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen