test: LG 65SK9500

LG 65SK9500
LG 65SK9500

Spektakulära kulörer

Jösses, vilka färger! LG är mest kända för sina läckra OLED-skärmar, men deras bästa LCD-TV 65SK9500 går minsann inte av för hackor heller …

Plus
Extremt snygga färger från alla vinklar, plus imponerande skärpa. Användarvänlighet och formatstöd är också ”tipp-topp”.
Minus
Kontrast och svärta är ingen match för OLED, och den direkta LED-bakbelysningen är inte den mest exakta vi har sett.

När vi skriver LG och TV i samma mening tänker nog de flesta på OLED. Men det betyder inte att deras LCD-skärmar är en bortglömd kategori. LG står fortfarande stadigt med fötterna planterade i båda lägren och paneltillverkaren LG Display fortsätter att vidareutveckla båda teknologierna i raskt tempo. Det senaste tillskottet är den så kallade ”Nano Cell”-tekniken som ger de bästa LCD-skärmarna högre kontrast och bredare färgspektrum. Toppmodellen SK9500 är fullproppad med alla de senaste finesserna och kan alltså vara en intressant kandidat som utmanar OLED-skärmarna på ”hemmabana”. Eller kan den? Test will show!

LG SK9500: Design

När det gäller design och utseende är det ingen tvekan om att SK9500 – precis som de flesta LCD-skärmar – har ett rejält handikapp mot OLED eftersom panelen är betydligt tjockare. OLED-paneler klarar sig med ytterst få skikt men en LCD-TV är en tjock sandwich som består av frontglas, filter, LCD-matris och bakgrundsbelysning, som alla bidrar till att göra TV-skärmen tjockare. Detta är extra tydligt i SK9500 eftersom den dessutom är utrustad med sofistikerad, direkt bakmonterad LED-belysning.

Med det sagt gör SK9500 inte alls ont att titta på. Tvärtom är den faktiskt riktigt läcker, och känns mer gediget byggd, mindre ”skör”, än de tunnaste OLED-skärmarna. Den böjda sockeln ger ett stiligt uttryck, på samma gång som man kan dra ström- och signalkablarna dolda ner till TV-bänken genom den.

Användning och finesser

SK9500 kan hävda sig i den högsta toppen när det gäller användarupplevelsen. Den kör LG:s egenutvecklade smart-plattform (WebOS 4.0), som vi anser vara en av de bästa på marknaden. Systemet arbetar blixtsnabbt och har en mycket överskådlig huvudmeny där appar och videokällor ligger lätt åtkomliga.

Styrningen präglas av gyro-fjärrkontrollen Magic Remote, som gör att man kan styra funktionerna med hjälp av en muspekare. Har man väl vant sig vid att navigera runt på det här sättet så kan det kännas krångligt att använda vanliga pilknappar. Muspekaren gör det lekande lätt att bläddra genom menyerna och LG har sett till att integrera pekfunktionen i de viktigaste apparna, så att man snabbt kan trycka fram innehållet man vill titta på.

LG-skärmen är välutrustad även på app-fronten, med appar som Netflix och Amazon Prime lätt åtkomliga från menyraden. I likhet med OLED-modellerna stöder SK9500 i stort sett alla videoformat, inklusive Dolby Vision, Technicolor och HLG.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Bildkvalitet

Hela vitsen med att lägga till extra pengar på en TV är att den ska visa ditt favoritinnehåll i högsta möjliga kvalitet. Alltså maximal färgåtergivning, skärpa och kontrast. På detta område tillhör LG:s egna OLED-skärmar redan toppskiktet – så varför lägga 20 lakan på en LCD-TV från samma märke? För att ta reda på åt vilket håll vågskålen tippar så ställde vi upp SK9500 mot 2018-modellen OLED65W8!

Och det visar sig att SK9500 har mycket att bidra rent bildmässigt. Det första vi lägger märke till är den generösa ljusstyrkan. OLED-skärmen trivs bäst i lite mörkare omgivningar men LCD-skärmen är bländande stark även när vi tittar på den i dagsljus. Detta är extra tydligt med videomaterial som innehåller mycket ljus, till exempel nyheter och sport – och framför allt vintersport där det mesta är vitt. Där ger LCD-skärmen massor av ljus och bra kontrast, och tycks aldrig tappa orken, medan OLED-skärmen som jämförelse är mer dämpad.

Det är inte heller så att LCD-skärmen offrar kontrast i jakten på ljusstyrka: den lyckas utmärkt med att få fram detaljerna i lite mörkare områden också. Tack vare den direkta LED-bakbelysningen med lokal dimning kan den variera ljusstyrkan där det behövs – en klar fördel mot de billigare LCD-skärmarna som bara har kantbelysning. Den lokala dimningen fungerar överraskande bra, så länge man har lite belysning i rummet är det svårt att urskilja några svagheter. SK9500 är helt klart i samma klass som Sony XF9005, en annan favorit i prisklassen.

Färgåtergivningen förtjänar definitivt beröm. LG-skärmen levererar verkligen spektakulära färger, som inte är sämre än i OLED-utmanaren. Färgerna är väldigt intensiva när källmaterialet kräver det, men ändå nyanserade och inte överdrivet mättade. Våra testinspelningar med fotboll och Formel 1 såg verkligen läckra ut, med massor av realism och närvaro. Naturfilm från BBC:s Planet Earth har vi knappt sett bättre på någon skärm vi kan minnas. LG-skärmen utmärker sig, tack vare IPS-panelen, även med bred synvinkel – färgerna är minst lika fina när man sitter ut mot sidan. Med många LCD-skärmar kan man knappt röra huvudet utan att bilden ändrar karaktär! Det slipper man här, precis som med OLED.

När mörkret faller

Det blir värre när vi släcker belysningen och ska simulera kvällsmys. I en spännande serie som Stranger Things är den genomsnittliga ljusstyrkan betydligt lägre: mycket av handlingen utspelas på natten, när karaktärerna kör bil eller kravlar runt i mörka grottor. Då är det plötsligt mycket viktigare att få fram detaljerna i den mörkare änden av skalan. Här är OLED-skärmen en obestridlig vinnare: även om LG SK9500 har en riktigt duglig ljusstyrning så kommer svagheterna fram i mörkret och den lyckas inte längre dölja hur bakbelysningen arbetar.

Ljusa föremål mot mörk bakgrund (facklor, ficklampor, strålkastarna på bilar) får en ljus och ”blockliknande” skugga runt sig, vilket distraherar oss och påverkar den fina filmkänslan. Detta säger oss att LED-bakbelysningen inte är tillräckligt bra utan helst skulle ha delats in i fler zoner. Det är lockande att nämna Samsungs (visserligen en aning dyrare) Q9FN som är mycket mer exakt – eller för den delen OLED-skärmar som kan styra ljuset ända ner på pixelnivå! Tack vare förmågan att visa äkta kolsvart, utan antydan till ljus, utgör en OLED-panel en perfekt bakgrund för resten av handlingen. Bara detta är något som många är villiga att betala mer pengar för.

För att sammanfatta bildkvaliteten är LG SK9500 strålande i ljusa omgivningar och för allround-bruk, men uppvisar tydliga svagheter i mörka omgivningar och med mörkare innehåll. En riktigt svår paradox!

I slutändan är det alltså användningsområdet och budgeten som avgör vilken TV du bör välja. Även om LG SK9500 tillhör den dyrare klassen LCD-skärmar är det fortfarande en bit kvar upp till OLED65B8, som är LG:s mest prisvärda 65-tums OLED-TV. Bortsett från själva bildpanelen är den allmänna utrustningsnivån väldigt snarlik.

Ljudkvalitet

SK9500 har ett uppgraderat ljudsystem med 40-watts effekt, inklusive en dedikerad bashögtalare (”woofer”). LG-skärmen har dessutom avancerad ljudbehandling ombord, inklusive stöd för Dolby Atmos. Eller rättare sagt: du får inte ut så mycket ”3D-ljud” ur de inbyggda högtalarna, eftersom de bara spelar vanligt stereo. Ljudet är absolut godkänt, det är klart och har bra djup och är bättre än genomsnittet. Men ”russinet i kakan” får du bara om du kopplar in en Atmos-kompatibel soundbar (till exempel LG:s egen SK10Y)! Då får du glädje av häftigt surroundljud från innehåll som stöder detta. Netflix släpper allt fler av sina filmer och serier med Atmos-ljud, och det är ingen tvekan om att biokänslan får ett rejält lyft.

Slutsats/konkurrenter

LG SK9500 är ett spännande alternativ till LG:s egna OLED-skärmar, framför allt för de som tittar mycket på TV i ljusa omgivningar och är mer intresserade av sport och spel än serier och film. Bildkvaliteten kan inte riktigt mäta sig med OLED-skärmarnas kolsvarta svärta, men slår tillbaka med otroligt tjusig färgåtergivning och gott om ljusstyrka. SK9500 är utrustad med många av finesserna som flaggskeppsmodellerna har, till ett mer lockande pris, och kan faktiskt vara ett bra köp om du vet vad du vill ha: en toppspecad LCD-skärm med tjusig bild- och ljudkvalitet samt det breda formatstöd och användarvänligheten som LG är kända för.

<
>
(Foto: Tillverkare)
Bästa pris på LG 65SK9500
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Storlek/typ: 65-tums 4K LCD
  • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Web OS 4.0
  • Ingångar: 4 HDMI, 3 USB
  • Utgångar: Optisk digitalt ljud
  • HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor
  • Övrigt: Dolby Atmos-kompatibel
  • Webb: lg.se
LG 65SK9500 produktside
Pris: 20000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.