annons
annons
Sommarerbjudande: Prova Ljud & Bild i 4 veckor för 0 kronor! Prova Ljud & Bild
annons
annons
LG 65SK9500
annons

Spektakulära kulörer

Jösses, vilka färger! LG är mest kända för sina läckra OLED-skärmar, men deras bästa LCD-TV 65SK9500 går minsann inte av för hackor heller …

Plus lbadvantages
Extremt snygga färger från alla vinklar, plus imponerande skärpa. Användarvänlighet och formatstöd är också ”tipp-topp”.
Minus lbdisadvantages
Kontrast och svärta är ingen match för OLED, och den direkta LED-bakbelysningen är inte den mest exakta vi har sett.

När vi skriver LG och TV i samma mening tänker nog de flesta på OLED. Men det betyder inte att deras LCD-skärmar är en bortglömd kategori. LG står fortfarande stadigt med fötterna planterade i båda lägren och paneltillverkaren LG Display fortsätter att vidareutveckla båda teknologierna i raskt tempo. Det senaste tillskottet är den så kallade ”Nano Cell”-tekniken som ger de bästa LCD-skärmarna högre kontrast och bredare färgspektrum. Toppmodellen SK9500 är fullproppad med alla de senaste finesserna och kan alltså vara en intressant kandidat som utmanar OLED-skärmarna på ”hemmabana”. Eller kan den? Test will show!

LG SK9500: Design

När det gäller design och utseende är det ingen tvekan om att SK9500 – precis som de flesta LCD-skärmar – har ett rejält handikapp mot OLED eftersom panelen är betydligt tjockare. OLED-paneler klarar sig med ytterst få skikt men en LCD-TV är en tjock sandwich som består av frontglas, filter, LCD-matris och bakgrundsbelysning, som alla bidrar till att göra TV-skärmen tjockare. Detta är extra tydligt i SK9500 eftersom den dessutom är utrustad med sofistikerad, direkt bakmonterad LED-belysning.

Med det sagt gör SK9500 inte alls ont att titta på. Tvärtom är den faktiskt riktigt läcker, och känns mer gediget byggd, mindre ”skör”, än de tunnaste OLED-skärmarna. Den böjda sockeln ger ett stiligt uttryck, på samma gång som man kan dra ström- och signalkablarna dolda ner till TV-bänken genom den.

Användning och finesser

SK9500 kan hävda sig i den högsta toppen när det gäller användarupplevelsen. Den kör LG:s egenutvecklade smart-plattform (WebOS 4.0), som vi anser vara en av de bästa på marknaden. Systemet arbetar blixtsnabbt och har en mycket överskådlig huvudmeny där appar och videokällor ligger lätt åtkomliga.

Styrningen präglas av gyro-fjärrkontrollen Magic Remote, som gör att man kan styra funktionerna med hjälp av en muspekare. Har man väl vant sig vid att navigera runt på det här sättet så kan det kännas krångligt att använda vanliga pilknappar. Muspekaren gör det lekande lätt att bläddra genom menyerna och LG har sett till att integrera pekfunktionen i de viktigaste apparna, så att man snabbt kan trycka fram innehållet man vill titta på.

LG-skärmen är välutrustad även på app-fronten, med appar som Netflix och Amazon Prime lätt åtkomliga från menyraden. I likhet med OLED-modellerna stöder SK9500 i stort sett alla videoformat, inklusive Dolby Vision, Technicolor och HLG.

Bildkvalitet

Hela vitsen med att lägga till extra pengar på en TV är att den ska visa ditt favoritinnehåll i högsta möjliga kvalitet. Alltså maximal färgåtergivning, skärpa och kontrast. På detta område tillhör LG:s egna OLED-skärmar redan toppskiktet – så varför lägga 20 lakan på en LCD-TV från samma märke? För att ta reda på åt vilket håll vågskålen tippar så ställde vi upp SK9500 mot 2018-modellen OLED65W8!

Och det visar sig att SK9500 har mycket att bidra rent bildmässigt. Det första vi lägger märke till är den generösa ljusstyrkan. OLED-skärmen trivs bäst i lite mörkare omgivningar men LCD-skärmen är bländande stark även när vi tittar på den i dagsljus. Detta är extra tydligt med videomaterial som innehåller mycket ljus, till exempel nyheter och sport – och framför allt vintersport där det mesta är vitt. Där ger LCD-skärmen massor av ljus och bra kontrast, och tycks aldrig tappa orken, medan OLED-skärmen som jämförelse är mer dämpad.

Det är inte heller så att LCD-skärmen offrar kontrast i jakten på ljusstyrka: den lyckas utmärkt med att få fram detaljerna i lite mörkare områden också. Tack vare den direkta LED-bakbelysningen med lokal dimning kan den variera ljusstyrkan där det behövs – en klar fördel mot de billigare LCD-skärmarna som bara har kantbelysning. Den lokala dimningen fungerar överraskande bra, så länge man har lite belysning i rummet är det svårt att urskilja några svagheter. SK9500 är helt klart i samma klass som Sony XF9005, en annan favorit i prisklassen.

Färgåtergivningen förtjänar definitivt beröm. LG-skärmen levererar verkligen spektakulära färger, som inte är sämre än i OLED-utmanaren. Färgerna är väldigt intensiva när källmaterialet kräver det, men ändå nyanserade och inte överdrivet mättade. Våra testinspelningar med fotboll och Formel 1 såg verkligen läckra ut, med massor av realism och närvaro. Naturfilm från BBC:s Planet Earth har vi knappt sett bättre på någon skärm vi kan minnas. LG-skärmen utmärker sig, tack vare IPS-panelen, även med bred synvinkel – färgerna är minst lika fina när man sitter ut mot sidan. Med många LCD-skärmar kan man knappt röra huvudet utan att bilden ändrar karaktär! Det slipper man här, precis som med OLED.

När mörkret faller

Det blir värre när vi släcker belysningen och ska simulera kvällsmys. I en spännande serie som Stranger Things är den genomsnittliga ljusstyrkan betydligt lägre: mycket av handlingen utspelas på natten, när karaktärerna kör bil eller kravlar runt i mörka grottor. Då är det plötsligt mycket viktigare att få fram detaljerna i den mörkare änden av skalan. Här är OLED-skärmen en obestridlig vinnare: även om LG SK9500 har en riktigt duglig ljusstyrning så kommer svagheterna fram i mörkret och den lyckas inte längre dölja hur bakbelysningen arbetar.

Ljusa föremål mot mörk bakgrund (facklor, ficklampor, strålkastarna på bilar) får en ljus och ”blockliknande” skugga runt sig, vilket distraherar oss och påverkar den fina filmkänslan. Detta säger oss att LED-bakbelysningen inte är tillräckligt bra utan helst skulle ha delats in i fler zoner. Det är lockande att nämna Samsungs (visserligen en aning dyrare) Q9FN som är mycket mer exakt – eller för den delen OLED-skärmar som kan styra ljuset ända ner på pixelnivå! Tack vare förmågan att visa äkta kolsvart, utan antydan till ljus, utgör en OLED-panel en perfekt bakgrund för resten av handlingen. Bara detta är något som många är villiga att betala mer pengar för.

För att sammanfatta bildkvaliteten är LG SK9500 strålande i ljusa omgivningar och för allround-bruk, men uppvisar tydliga svagheter i mörka omgivningar och med mörkare innehåll. En riktigt svår paradox!

I slutändan är det alltså användningsområdet och budgeten som avgör vilken TV du bör välja. Även om LG SK9500 tillhör den dyrare klassen LCD-skärmar är det fortfarande en bit kvar upp till OLED65B8, som är LG:s mest prisvärda 65-tums OLED-TV. Bortsett från själva bildpanelen är den allmänna utrustningsnivån väldigt snarlik.

Ljudkvalitet

SK9500 har ett uppgraderat ljudsystem med 40-watts effekt, inklusive en dedikerad bashögtalare (”woofer”). LG-skärmen har dessutom avancerad ljudbehandling ombord, inklusive stöd för Dolby Atmos. Eller rättare sagt: du får inte ut så mycket ”3D-ljud” ur de inbyggda högtalarna, eftersom de bara spelar vanligt stereo. Ljudet är absolut godkänt, det är klart och har bra djup och är bättre än genomsnittet. Men ”russinet i kakan” får du bara om du kopplar in en Atmos-kompatibel soundbar (till exempel LG:s egen SK10Y)! Då får du glädje av häftigt surroundljud från innehåll som stöder detta. Netflix släpper allt fler av sina filmer och serier med Atmos-ljud, och det är ingen tvekan om att biokänslan får ett rejält lyft.

Slutsats/konkurrenter

LG SK9500 är ett spännande alternativ till LG:s egna OLED-skärmar, framför allt för de som tittar mycket på TV i ljusa omgivningar och är mer intresserade av sport och spel än serier och film. Bildkvaliteten kan inte riktigt mäta sig med OLED-skärmarnas kolsvarta svärta, men slår tillbaka med otroligt tjusig färgåtergivning och gott om ljusstyrka. SK9500 är utrustad med många av finesserna som flaggskeppsmodellerna har, till ett mer lockande pris, och kan faktiskt vara ett bra köp om du vet vad du vill ha: en toppspecad LCD-skärm med tjusig bild- och ljudkvalitet samt det breda formatstöd och användarvänligheten som LG är kända för.

picture4picture3picture2picture1
<
>
(Foto: Tillverkare)

 • Storlek/typ: 65-tums 4K LCD
 • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Web OS 4.0
 • Ingångar: 4 HDMI, 3 USB
 • Utgångar: Optisk digitalt ljud
 • HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor
 • Övrigt: Dolby Atmos-kompatibel
 • Webb: lg.se

Pris: 20000 kr
Produktside
Bästa pris på LG 65SK9500
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

  Läs också

  Nu får Netflix bättre ljud

  Nu får Netflix bättre ljud

  Netflix lovar ljud ”i studiokvalitet” efter ny uppdatering.Lägg till som favorit
  Samsung QE65Q90R

  Samsung QE65Q90R

  Samsungs nya 4K-toppmodell Q90R är beväpnad till tänderna med bildförbättringar. Är 2019 året där QLED kör förbi OLED?

  Lägg till som favorit
  Köp ingen ny TV förrän du har läst det här

  Köp ingen ny TV förrän du har läst det här

  8 tips: Har du planer på en ny TV? Här finns allt du behöver veta! Lägg till som favorit
  77-tums trolleri från B&O

  77-tums trolleri från B&O

  [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.Lägg till som favorit
  Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

  Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

  Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!Lägg till som favorit
  Allt om Samsungs QLED-TV 2019

  Allt om Samsungs QLED-TV 2019

  Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.Lägg till som favorit
  Samsung QE65Q900R

  Samsung QE65Q900R

  Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

  Lägg till som favorit
  2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

  2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

  Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.Lägg till som favorit
  Stäng meny

  LJUD & BILD
  Läsarundersökning
  SVARA OCH VINN
  KYGO Hörlurar

  Vi vill alltid bli bättre – och nu vill vi veta vad
  DU tycker om oss!
  Klicka här för att vara med
  close-link