TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

grupptest 55-tums 4K-TV till jul

De bästa TV-köpen

Ny TV till jul? Här är modellerna som ger dig ultraskarp bildkvalitet utan att tömma plånboken!

forfatter
Publicerad 2018-11-17 - 17:55
Produkter i testet
 • Philips 55PUS8303
 • LG 55SK8500
 • Samsung UE55NU7475
 • Panasonic TX-55FX780E
 • TCL 55DC760
 • Sony KD-55XF8505
 • När den mörka och kalla vintern sätter in på allvar är det extra skönt att mysa med en bra film eller TV-serie. Och det har aldrig funnits mer att titta på: o​avsett om du föredrar de traditionella TV-kanalerna eller är fast i strömningstjänsterna så finns det så mycket underhållning där ute att du knappt behöver lämna soffan!

  Vinterhalvåret är också tiden då många väljer att pensionera sin gamla TV. Mycket av det bästa TV-innehållet kommer inte längre från antenn- eller parabolingången utan från inbyggda appar som Netflix, YouTube och Amazon. Bildkvaliteten hos dessa tjänster har blivit otroligt bra – bättre än vi knappt vågade drömma om för ett par år sedan – men det förutsätter att du har en toppmodern TV, och framför allt en tillräcklig nätverkshastighet.

  Den goda nyheten är att det inte behöver kosta en förmögenhet! Vi har samlat ihop ett knippe av de mest intressanta 55-tummarna i prisklassen runt 10 000 kronor – och är imponerade över bildkvaliteten hos de bästa.

  Ju större desto bättre

  När man byter TV är det vanligt att man passar på att gå upp en storlek eller två. De flesta hamnar på en 55-tummare, och det är oftast där du hittar det största urvalet och de mest aggressiva priserna. De flesta modellerna finns även i 65 tum, eller ännu större, för bara ett par tusenlappar extra. Det kan vara värt att fundera på du sitter en bit bort från TV:n, eller bara vill ha en mer bio-aktig upplevelse.

  4K Ultra HD-upplösning (3840×2160) har blivit standard. Det kontrastförbättrande HDR-formatet (High Dynamic Range) är också en vanlig finess i moderna TV-apparater. Fina specifikationer är däremot ingen garanti för hög bildkvalitet. Hög kontrast och ljusstyrka är extra viktigt för att HDR-material ska se bra ut, och på det här området är det fortfarande stor skillnad på de olika TV-apparaterna.

  Användarvänlighet är A och O

  TV:n har blivit ett nav för underhållning och måste klara av många olika typer av innehållsplattformar – direktsänd TV, streaming-appar och externa enheter som BD-spelare och spelkonsoler – det finns knappt några gränser för vad som går att koppla in. Därför är själva användargränssnittet otroligt viktigt. Många tillverkare använder sig av Android som operativsystem. Andra tillverkare har egenutvecklade varianter. Tillsammans med fjärrkontrollen avgör menysystemet hur användarvänlig TV:n är.

  Testet

  I det här testet har vi tagit oss an ett urval av de mest intressanta 55-tumsmodellerna för runt 10 000 kronor. I den prisklassen har TV-apparaterna vanligtvis fler funktioner och finesser, och inte minst en högre bild- och ljudkalitet, än budgetmodellerna – för en relativt beskedlig merkostnad. Vi tycker att det är bättre att köpa en premiummodell på rea än att betala fullpris på en nedbantad budgetmodell.

  Som vanligt är vi mest intresserade av bildkvalitet, men vi lägger också stor vikt vid bra ljud och användarvänlighet. Numera kommer mycket av TV-innehållet från appar och streamingtjänster, vilket ställer högre krav på TV:ns fjärrkontroll och användargränssnitt för att fungera optimalt.

  Priserna som anges är riktpriser, de kan vara betydligt lägre beroende på utbud och efterfrågan. Kolla alltid priserna på Pricerunner/Prisjakt innan du handlar!

  picture2 picture3
  <
  >
  (Foto: Tillverkare)

  Produkter i testet

  Philips 55PUS8303

  Ett snäpp bättre

  Med den här modellen tar Philips ett klart steg upp på kvalitetsskalan.

  Bra design och byggkvalitet, knivskarp bild och starkt ljud gör detta till en bra TV på alla sätt och vis.
  Aningen tam kontrast jämfört med allra bästa.

  LG 55SK8500

  Nyckfull topp-TV

  Toppmodellen från LG är en hejdundrande bra TV på många sätt, men har också ett par komplikationer.

  Mycket bra kontrast och färgåtergivning. Fin svärta. Bra bildbehandling med jämna rörelser gör att den passar till det mesta TV-innehåll.
  En störande effekt med vertikala linjer/brus sänker helhetsintrycket när man tittar på sport.

  Samsung UE55NU7475

  Bra på det mesta

  Samsung-skärmen har en snygg bild, gott om smarta finesser och massor av appar ombord. Ett väldigt bra köp!

  Samsung UE55NU7475 har välgjord design, smart-TV med bra appar, skarp bildkvalitet och låg ”input lag”.
  Kontrasten och svärtan är inte riktigt i samma klass som de bästa.

  Panasonic TX-55FX780E

  Filmälskarnas favorit

  Panasonic imponerar med en välgjord TV som får bra poäng på allt, inklusive en väldigt läcker bildkvalitet.

  Panasonic-skärmen kan skryta med exklusiv design och byggkvalitet, utmärkt bild och ljud plus ett smart-TV-system som är enkelt att använda.
  Priset är något högre än vissa av konkurrenternas. Panasonic har inte det största app-utbudet.

  TCL 55DC760

  Frisk och fräck

  Kinesiska TCL imponerar med fräsch design och moderna finesser.

  DC760 har innovativ design, uppgraderad smart-plattform med Android 8.0 samt imponerande bildkvalitet med bra ljusstyrka och kontrast.
  TCL har inte de mjukaste rörelserna.

  Sony KD-55XF8505

  I skuggen av storebror

  Eftersom Sony 65XF9005 knep segern i vårt förra stortest var vi nyfikna på om XF8505 skulle leva upp till alla förväntningar. Men inte den här gången!

  Sony-skärmen har bra bildbehandling, med bra skärpa, mjuka rörelser och fin färgbalans.
  Kontrasten är tämligen medioker vilket gör att Sony-skärmen fungerar dåligt med modern HDR-video. Smart-plattformen (Android 7.0) känns föråldrad.
  Annons
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Lämna en kommentar

  OLED plus Ambilight = större inlevelse! Philips är tillbaka med ännu en färgsprakande OLED-TV: Med saftig kontrast och Ambilight är allt dukat för härliga filmupplevelser.
  YouTube kör vertikalt på TV-skärmen Nu kan du snart se de vertikala videoklippen i YouTube-appen i din smarta tv.
  Största TV:n vi har testat någonsin Glöm 85 tum, nu är det 98 tum som gäller om du vill ha en större TV än alla dina grannar! TCL 98C735 är en riktig monster-TV – och bildkvaliteten överraskar.
  Samsung TV-ägare? Då ska du läsa detta! Apple TV-appen för Samsung TV strömmar nu innehåll i det öppna HDR10+ formatet som ett alternativ till Dolby Vision.
  MiniLED ger bättre kontrast Sony har uppgraderat en av sina bästa LCD-skärmar med finmaskig MiniLED-bakbelysning. Den ger imponerande exakt kontrast och ljusstyrka, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar ...
  Kan 8K TV förbjudas? Strängare EU-krav på energieffektivitet kan sätta stopp för knivskarpa men energikrävande 8K-TV-apparater.
  Följ Ljud & Bild