TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Pentax Optio W90

Greppvänlig och prisvärd

Optio gör det mesta bra och har inga större svagheter. Till ett bra pris dessutom.

forfatter
Publicerad 2010-07-24 - 07:26
Ljud & Bild tycker
Bra grepp Unika funktioner HD-filmning
Inte så stöttålig Små knappar
Specifikationer
Upplösning: 12,1 Mp CCD Optik: 28-140 mm, F3,5-5,5 Zoom: 5x Skärm: 2,7 tum, 230 000 bildpunkter Lägsta temperatur: -10 grader Max vattendjup: 6 meter Stöttålighet: 1,2 meter

Stöttåligheten räcker inte riktigt till och vattendjupet är inte så imponerande även om det ärligt talat räcker för de flesta. Kamerans avlånga format är faktiskt att föredra framför de andras mer kvadratiska då man får ett bra grepp. Bakom luckan på sidan finns USB-kontakten samt HDMI för anslutning till HD-TV. På undersidan sätter man i SD-minneskortet samt batteriet som räcker för 205 bilder. Som tillbehör finns ett undervattenshus som klarar ner till 60 meter samt en vattentät fjärrkontroll för trådlös fotografering. Karbinhaken som följer med är praktisk både för klättring och vid båtliv. Kameran kan fås i svart eller grönt.
 
Användning
Optios unika funktion är det digitala mikroskopet där man kombinerar makrofotografering, zoom och tre LED-lampor som lyser upp motiv som annars skuggas av kameran. Ansiktsigenkänningen kan hålla koll på 32 ansikten men även husdjur. Annars hittar vi inte så många unika scenlägen bland de 21 som finns att välja mellan. Däremot är funktionen delbild intressant där man kan registrera en bild att ha som referens när man plåtar andra bilder. Perfekt för att få samma komposition i en serie bilder. Man kan lägga på effekter på bilderna och det finns redigeringsfunktioner för filmerna.
Som med alla andra kameror är knapparna väldigt små och vissa sitter väl nära varandra. Zoomreglaget är okänsligt och kan inte användas när man filmar. Annars är kameran ganska lättanvänd. Det finns genvägar och snabbmenyer för de flesta vanliga inställningar och vi uppskattar den programmerbara funktionsknappen. Kameran startar snabbt men det är viss fördröjning innan man kan ta nästa foto.
 
Bildkvaliteten
Bildbehandlingen gör ett bra jobb med att ta bort brus när man går upp i ljuskänslighet men det resulterar tyvärr också i att man förlorar i detaljåtergivningen. Trots bra vidvinkel och bländartal så blev undervattensbilderna bara medelmåttiga. Vid extrema ljusförhållanden är det också problem med vitbalansen. Men färgåtergivningen är bra och vi har inga klagomål på distorsion. Vi gillade också resultatet vid motljus och extrema närbilder. Optio filmar i HD-upplösning med 30 bilder i sekunden och resultatet är inte så dumt.
 

Också i detta test:

Samsung WP10

Vattentät till lågpris

Om de enda kraven är ett lågt pris och vattentäthet så gör WP10 sitt jobb.

Billig HD-video
Ej stöttålig Tål ej minusgrader

Panasonic DMC-FT2

Kvarterets nya tuffing

Förra årets vinnare är tillbaka och är tåligare, smartare och snabbare än någonsin.

Stryktålig Hög bildkvalitet Utmärkt automatik
Små knappar Tråkiga scenlägen

Olympus Mju Tough 8010

Skjuter som en pansarvagn

Mju Tough backar inte för något och skjuter bra bilder, men det tar tid att ladda om.

Stryktålig Bra bildkvalitet Smart knackkontroll
Små knappar Halt grepp

Fujifilm XP10

Färgglatt magplask

En tålig kamera i glada färger till ett bra pris men bildkvaliteten är lika dålig som man kunde misstänka.

Priset HD-filmning Enkel uppladdning
Dålig bildkvalitet Måttligt stöttålig Dålig bildstabilisering

Casio Exilim EX-G1

Cool på utsidan

Extrem design och läckra funktioner i all ära men bildkvaliteten hänger tyvärr inte med i svängarna.

Tålig Bra för YouTube Kul funktioner
Halvdan bildkvalitet Bara 3x zoom Dålig bildstabilisering

Marius


Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend