Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pentax Optio W90

Greppvänlig och prisvärd

Optio gör det mesta bra och har inga större svagheter. Till ett bra pris dessutom.

Publicerad 2010-07-24 - 07:26
Pentax Optio W90
Marius Senaste artiklar:
Marius

Stöttåligheten räcker inte riktigt till och vattendjupet är inte så imponerande även om det ärligt talat räcker för de flesta. Kamerans avlånga format är faktiskt att föredra framför de andras mer kvadratiska då man får ett bra grepp. Bakom luckan på sidan finns USB-kontakten samt HDMI för anslutning till HD-TV. På undersidan sätter man i SD-minneskortet samt batteriet som räcker för 205 bilder. Som tillbehör finns ett undervattenshus som klarar ner till 60 meter samt en vattentät fjärrkontroll för trådlös fotografering. Karbinhaken som följer med är praktisk både för klättring och vid båtliv. Kameran kan fås i svart eller grönt.
 
Användning
Optios unika funktion är det digitala mikroskopet där man kombinerar makrofotografering, zoom och tre LED-lampor som lyser upp motiv som annars skuggas av kameran. Ansiktsigenkänningen kan hålla koll på 32 ansikten men även husdjur. Annars hittar vi inte så många unika scenlägen bland de 21 som finns att välja mellan. Däremot är funktionen delbild intressant där man kan registrera en bild att ha som referens när man plåtar andra bilder. Perfekt för att få samma komposition i en serie bilder. Man kan lägga på effekter på bilderna och det finns redigeringsfunktioner för filmerna.
Som med alla andra kameror är knapparna väldigt små och vissa sitter väl nära varandra. Zoomreglaget är okänsligt och kan inte användas när man filmar. Annars är kameran ganska lättanvänd. Det finns genvägar och snabbmenyer för de flesta vanliga inställningar och vi uppskattar den programmerbara funktionsknappen. Kameran startar snabbt men det är viss fördröjning innan man kan ta nästa foto.
 
Bildkvaliteten
Bildbehandlingen gör ett bra jobb med att ta bort brus när man går upp i ljuskänslighet men det resulterar tyvärr också i att man förlorar i detaljåtergivningen. Trots bra vidvinkel och bländartal så blev undervattensbilderna bara medelmåttiga. Vid extrema ljusförhållanden är det också problem med vitbalansen. Men färgåtergivningen är bra och vi har inga klagomål på distorsion. Vi gillade också resultatet vid motljus och extrema närbilder. Optio filmar i HD-upplösning med 30 bilder i sekunden och resultatet är inte så dumt.
 

Ljud & Bild tycker

Bra grepp Unika funktioner HD-filmning Inte så stöttålig Små knappar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen