TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Panasonic DMC-FT2

Kvarterets nya tuffing

Förra årets vinnare är tillbaka och är tåligare, smartare och snabbare än någonsin.

forfatter
Publicerad 2010-07-24 - 07:26
L&B tycker
Stryktålig Hög bildkvalitet Utmärkt automatik
Små knappar Tråkiga scenlägen
Specifikationer
Upplösning: 14,1 Mp CCD Optik: 28-128 mm, F3,3-5,9 Zoom: 4,6 Skärm: 2,7 tum, 230 000 bildpunkter Lägsta temperatur: -10 grader Max vattendjup: 10 meter Stöttålighet: 2 meter

I förra årets test var Panasonics kamera inte alls lika tuff som Olympus. I år har den inte bara matchat den gamla modellen utan kommit ikapp den nya. Inte bara lika stort dykdjup och tapphöjd, men lika hög upplösning och nästan lika bra zoom. Trots att även denna är i metall blir den inte lika hal och greppet är därför bättre, speciellt om man använder silikonöverdraget. Bakom luckan i botten döljer sig SD-minneskort och ett batteri som räcker till 360 bilder. På sidan finns en multifunktionskontakt och HDMI för TV-anslutning. Kameran kan fås i gult, ljusblått, orange eller silver.
 
Användning
Scenlägena handlar mycket om olika sorters motiv i mörker eller om att få personer att se bättre ut, inklusive att göra dem smalare. Man kan även få hjälp att komponera ihop bilder för panoramafoton. Det kompletteras av ett par stycken för artistiska foton men är på det hela taget inte lika imponerande som hos vissa andra kameror. Totalt finns det 26 scenlägen att välja mellan. Mer ovanligt är att man kan använda många av dem när man filmar. Det går även att zooma i filmläget vilket inte är vanligt. Uppstart, fokusering och tid mellan bilder går relativt kvickt.
Panasonic har gått i samma fälla som alla de andra och har för små knappar som sitter för nära varandra. Det här är ju kameror som ska användas i extrema situationer, då får det inte vara pilligt. Däremot är man de enda som lyckats få en motivvals-ratt vattentät och det är faktiskt praktiskt. Både strand- och snölägena finns till och med som snabbval. Avtryckaren sticker upp och är räfflad så att man kan hitta den med känseln. Snabbmenyn innehåller inte alltid de inställningar man vill ändra på men det är enkelt att gå in i den vanliga menyn för dem.
 
Bildkvaliteten
Ingen kamera vann fler delmoment än Panasonics. Den har en bra vidvinkel och den ljusstarkaste optiken av kamerorna. Det är därför inte förvånande att den briljerar i mörka scener med minimalt brus upp till ISO 800. Även undervattensbilderna blir mycket bra. Färgåtergivningen är utmärkt, vi har inga större klagomål på vitbalansen och hittade knappt någon kromatisk aberration. Enda svagheten är skärpan vid full zoom. Filmläget är utmärkt med HD-film i det effektiva AVCHD Lite-formatet.

Också i detta test:

Samsung WP10

Vattentät till lågpris

Om de enda kraven är ett lågt pris och vattentäthet så gör WP10 sitt jobb.

Billig HD-video
Ej stöttålig Tål ej minusgrader

Pentax Optio W90

Greppvänlig och prisvärd

Optio gör det mesta bra och har inga större svagheter. Till ett bra pris dessutom.

Bra grepp Unika funktioner HD-filmning
Inte så stöttålig Små knappar

Olympus Mju Tough 8010

Skjuter som en pansarvagn

Mju Tough backar inte för något och skjuter bra bilder, men det tar tid att ladda om.

Stryktålig Bra bildkvalitet Smart knackkontroll
Små knappar Halt grepp

Fujifilm XP10

Färgglatt magplask

En tålig kamera i glada färger till ett bra pris men bildkvaliteten är lika dålig som man kunde misstänka.

Priset HD-filmning Enkel uppladdning
Dålig bildkvalitet Måttligt stöttålig Dålig bildstabilisering

Casio Exilim EX-G1

Cool på utsidan

Extrem design och läckra funktioner i all ära men bildkvaliteten hänger tyvärr inte med i svängarna.

Tålig Bra för YouTube Kul funktioner
Halvdan bildkvalitet Bara 3x zoom Dålig bildstabilisering

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend