TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Fujifilm XP10

Färgglatt magplask

En tålig kamera i glada färger till ett bra pris men bildkvaliteten är lika dålig som man kunde misstänka.

forfatter
Publicerad 2010-07-24 - 07:26
Ljud & Bild tycker
Priset HD-filmning Enkel uppladdning
Dålig bildkvalitet Måttligt stöttålig Dålig bildstabilisering
Specifikationer
Upplösning: 12,2 Mp CCD Optik: 36-180 mm, F4,0-4,8 Zoom: 5x Skärm: 2,7 tum, 230 000 bildpunkter Lägsta temperatur: -10 grader Max vattendjup: 3 meter Stöttålighet: 1 meter

XP10 ser läcker ut och kan fås i svart, blått, grönt, rosa eller silver. Formatet är ganska bra och man kan få ett bekvämt grepp men den känns lite plastig. Luckan i botten som döljer batteri, minneskort och USB-anslutning känns pålitlig. Däremot finns märkligt nog ingen HDMI-utgång trots att det går att filma i HD-upplösning. Stöttåligheten är inte speciellt imponerande. Det räcker ju att tappa den från ansiktshöjd för att överskrida en meter. Att kalla den dammsäker verkar överflödigt. Tål den vatten så kommer nog inte smuts in heller. Batteriet är inte heller lysande, bara 165 bilder på en laddning.
 
Användning
Det finns 16 scenlägen att välja mellan. Auktionsläget sätter samman fyra bilder till en lågupplöst bild lämplig som är för auktionssajter som Ebay och Blocket. En annan intressant detalj är naturligt ljus med blixt. Den tar två snabba bilder, med och utan blixt, och så kan man välja den man gillar bäst i efterhand. Dessutom kan man märka upp bilder och filmer för YouTube och Facebook. När man kopplar in kameran till datorn laddas de automatiskt upp den medföljande mjukvaran. Bland övriga finesser märks ansiktsigenkänning.
Avtryckaren är lite väl nedsänkt vilket gör att man nästan måste byta grepp för att kunna trycka ner den ordentligt. Vissa av de gummiöverdragna knapparna är svåra att trycka in. Än värre är det med styrkorset där man måste ta till naglarna eftersom det är nedsänkt. Inställningsmöjligheterna är begränsade vilket gör kameran lättanvänd för amatören. Den mer erfarne fotografen saknar däremot möjligheter att påverka resultatet. Den är inte heller speciellt snabb i start eller mellan exponeringarna.
 
Bildkvaliteten
Granskningen av bildkvaliteten blev en rejäl besvikelse. XP10 kom nästan alltid på sista plats i varje delmoment. Optiken är inte speciellt skarp och ger en kraftig förvrängning i den inte särskilt imponerande vidvinkeln. Man hittar alltid märkbara defekter i testbilderna. Om det inte är kromatisk aberration så är det brus. Speciellt i dåliga ljusförhållanden, vilket också gav ett dåligt resultat under vatten. Där hade den dessutom problem med att fokusera. Bildstabiliseringen är elektronisk vilket är underlägset en optisk.

Också i detta test:

Samsung WP10

Vattentät till lågpris

Om de enda kraven är ett lågt pris och vattentäthet så gör WP10 sitt jobb.

Billig HD-video
Ej stöttålig Tål ej minusgrader

Pentax Optio W90

Greppvänlig och prisvärd

Optio gör det mesta bra och har inga större svagheter. Till ett bra pris dessutom.

Bra grepp Unika funktioner HD-filmning
Inte så stöttålig Små knappar

Panasonic DMC-FT2

Kvarterets nya tuffing

Förra årets vinnare är tillbaka och är tåligare, smartare och snabbare än någonsin.

Stryktålig Hög bildkvalitet Utmärkt automatik
Små knappar Tråkiga scenlägen

Olympus Mju Tough 8010

Skjuter som en pansarvagn

Mju Tough backar inte för något och skjuter bra bilder, men det tar tid att ladda om.

Stryktålig Bra bildkvalitet Smart knackkontroll
Små knappar Halt grepp

Casio Exilim EX-G1

Cool på utsidan

Extrem design och läckra funktioner i all ära men bildkvaliteten hänger tyvärr inte med i svängarna.

Tålig Bra för YouTube Kul funktioner
Halvdan bildkvalitet Bara 3x zoom Dålig bildstabilisering

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend