Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Fujifilm XP10

Färgglatt magplask

En tålig kamera i glada färger till ett bra pris men bildkvaliteten är lika dålig som man kunde misstänka.

Publicerad 2010-07-24 - 07:26
Fujifilm XP10
Marius Senaste artiklar:
Marius

XP10 ser läcker ut och kan fås i svart, blått, grönt, rosa eller silver. Formatet är ganska bra och man kan få ett bekvämt grepp men den känns lite plastig. Luckan i botten som döljer batteri, minneskort och USB-anslutning känns pålitlig. Däremot finns märkligt nog ingen HDMI-utgång trots att det går att filma i HD-upplösning. Stöttåligheten är inte speciellt imponerande. Det räcker ju att tappa den från ansiktshöjd för att överskrida en meter. Att kalla den dammsäker verkar överflödigt. Tål den vatten så kommer nog inte smuts in heller. Batteriet är inte heller lysande, bara 165 bilder på en laddning.
 
Användning
Det finns 16 scenlägen att välja mellan. Auktionsläget sätter samman fyra bilder till en lågupplöst bild lämplig som är för auktionssajter som Ebay och Blocket. En annan intressant detalj är naturligt ljus med blixt. Den tar två snabba bilder, med och utan blixt, och så kan man välja den man gillar bäst i efterhand. Dessutom kan man märka upp bilder och filmer för YouTube och Facebook. När man kopplar in kameran till datorn laddas de automatiskt upp den medföljande mjukvaran. Bland övriga finesser märks ansiktsigenkänning.
Avtryckaren är lite väl nedsänkt vilket gör att man nästan måste byta grepp för att kunna trycka ner den ordentligt. Vissa av de gummiöverdragna knapparna är svåra att trycka in. Än värre är det med styrkorset där man måste ta till naglarna eftersom det är nedsänkt. Inställningsmöjligheterna är begränsade vilket gör kameran lättanvänd för amatören. Den mer erfarne fotografen saknar däremot möjligheter att påverka resultatet. Den är inte heller speciellt snabb i start eller mellan exponeringarna.
 
Bildkvaliteten
Granskningen av bildkvaliteten blev en rejäl besvikelse. XP10 kom nästan alltid på sista plats i varje delmoment. Optiken är inte speciellt skarp och ger en kraftig förvrängning i den inte särskilt imponerande vidvinkeln. Man hittar alltid märkbara defekter i testbilderna. Om det inte är kromatisk aberration så är det brus. Speciellt i dåliga ljusförhållanden, vilket också gav ett dåligt resultat under vatten. Där hade den dessutom problem med att fokusera. Bildstabiliseringen är elektronisk vilket är underlägset en optisk.

Ljud & Bild tycker

Priset HD-filmning Enkel uppladdning Dålig bildkvalitet Måttligt stöttålig Dålig bildstabilisering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen