TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Olympus Mju Tough 8010

Skjuter som en pansarvagn

Mju Tough backar inte för något och skjuter bra bilder, men det tar tid att ladda om.

forfatter
Publicerad 2010-07-24 - 07:26
Ljud & Bild tycker
Stryktålig Bra bildkvalitet Smart knackkontroll
Små knappar Halt grepp
Specifikationer
Upplösning: 14 Mp CCD Optik: 28-140 mm, F3,9-5,9 Zoom: 5x Skärm: 2,7 tum, 230 000 bildpunkter Lägsta temperatur: -10 grader Max vattendjup: 10 meter Stöttålighet: 2 meter

En av våra favoriter förra året var supertuffa Mju Touch 8000. Nu är den tillbaka med högre upplösning, mer zoom och äntligen SD-minneskort. Höljet av aluminium och de kraftiga förseglingarna gör att den tål mer än någon annan kamera i testet. Den sägs till och med ha överlevt en omgång i tvättmaskinen. Vill man verkligen dyka med den finns ett undervattenshus som klarar 40 meters djup. Förutom de andra tuffa kraven klarar den 100 kilos tryck. HDMI-utgång för TV:n finns. Nackdelen med metallhöljet är att det blir halt i väta.
 
Användning
En unik finess som visar att man menar allvar med att detta är en äventyrskamera är manometern som kan registrera vid vilket djup eller på vilken höjd bilden tagits. Porträttbilderna får hjälp av ansiktsigenkänning med skuggjustering samt det allt vanligare snyggläget som jämnar ut hud. Panoramaläget är praktiskt men de olika ”magiska filtren” är mer eller mindre larviga fotografiska effekter. Totalt finns 19 scenlägen med bra beskrivningar men det är ett evigt tryckande för att välja mellan dem.
Den förra modellen hade en praktisk ratt för att välja fotoläge men den är nu obegripligt ersatt av knappar. Det innebär att man måste in i menyerna och välja varje gång vilket gör hanteringen långsammare. Knapparna är dessutom små och sitter för nära styrkorset. Lyckligtvis finns fortfarande den smarta knackkontrollen kvar så att det räcker att knacka på sidorna för att göra många av valen när man har handskar på sig. Däremot är Tough fortsatt i långsammaste laget både vad gäller uppstart och tid mellan bilderna.
 
Bildkvaliteten
Vidvinkeln är riktigt bra men kameran är inte speciellt ljusstark. Trots det lyckas den ta riktigt bra bilder under vatten och klarar sig hyggligt upp till ISO 800 även om man då börjar få utsmetade detaljer. Med den nya sensorn får man dessutom mer brus än förr. Den klarar sig dock bättre än förra gången vid motljusbilder. Trots den dubbla bildstabilisatorn är vi ändå inte riktigt nöjda med skärpan. På det hela taget har steget upp till 14 megapixlar gett ett något sämre resultat. Pluspoäng blir det däremot för HD-filmning i MPEG4-format.

Också i detta test:

Samsung WP10

Vattentät till lågpris

Om de enda kraven är ett lågt pris och vattentäthet så gör WP10 sitt jobb.

Billig HD-video
Ej stöttålig Tål ej minusgrader

Pentax Optio W90

Greppvänlig och prisvärd

Optio gör det mesta bra och har inga större svagheter. Till ett bra pris dessutom.

Bra grepp Unika funktioner HD-filmning
Inte så stöttålig Små knappar

Panasonic DMC-FT2

Kvarterets nya tuffing

Förra årets vinnare är tillbaka och är tåligare, smartare och snabbare än någonsin.

Stryktålig Hög bildkvalitet Utmärkt automatik
Små knappar Tråkiga scenlägen

Fujifilm XP10

Färgglatt magplask

En tålig kamera i glada färger till ett bra pris men bildkvaliteten är lika dålig som man kunde misstänka.

Priset HD-filmning Enkel uppladdning
Dålig bildkvalitet Måttligt stöttålig Dålig bildstabilisering

Casio Exilim EX-G1

Cool på utsidan

Extrem design och läckra funktioner i all ära men bildkvaliteten hänger tyvärr inte med i svängarna.

Tålig Bra för YouTube Kul funktioner
Halvdan bildkvalitet Bara 3x zoom Dålig bildstabilisering

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend