Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Dyson gen5detect Absolute

Smidig hightech-städning med laser

Dyson fortsätter imponera med teknik men har också sina svagheter.

Av / 2024-06-05 - 09:21
Dyson gen5detect Absolute
Jonas Ekelund

Dyson är ju kända som pionjärer för den påslösa dammsugaren, vilket de menar gör att sugkraften inte avtar på grund av fulla påsar. Vi har tidigare testat Dyson V15 detect Absolute och Dyson V15s detect Submarine, en variant med moppfunktion. Denna modell borde logiskt sett hetat V16 då det är en efterföljare, men så är inte fallet.

Läs också Städa med hjälp av laser Jag har sagt det förr, och jag säger det igen – det finns roligare saker än att städa. Men som tur väl är så finns det människor som faktiskt gör sitt yttersta för att göra det hela både enklare och skojigare.

Dyson menar att deras nya motor ger mer kraft till en bråkdel av strömförbrukningen. Den har mycket riktigt 10 minuter längre angiven batteritid och 280 AW sugkraft jämfört med 240 luftwatt för Dyson V15 detect Absolute. Däremot undrar vi lite om hur mycket ström den förra drog då, för när vi körde gen5detect på turboläge så räckte bara batteriet i 6 minuter och 37 sekunder.

Foto: Dyson

Tillbehör

I kartongen hittar vi Fluffy Optic-munstycket för hårda golv och som är det som har en laserlampa för att se damm. Dessutom Digitalt Motordrivet munstycke med rejäla borstar för mattor, det lilla motordrivna Hair Screw-munstycket för möbler, kombinationsmunstycket för damning och fogmunstycket för trånga springor. Naturligvis en laddare, samt en enkel väggdocka. Vi gillar också att det nu sitter ett minimunstycke gömt inne i skaftet, vilket gör det väldigt snabbt och enkelt att växla från golvdammsugning till att ta lite damm på en lampa.

Foto: Jonas Ekelund, L&B Home

Användning

Till skillnad från V15-modellen har den ingen avtryckare utan en vanlig av/på-knapp i änden. Vi gillade avtryckaren, då det var så enkelt att använda när man bara skulle städa upp något lite snabbt. Men vi har hört att andra klagade på att det var jobbigt att hålla den inne i längden. Det är däremot odiskutabelt synd att dammsugaren har blivit 700 gram tyngre, för det är faktiskt hela 30 procent mer. För de som redan tidigare blev trötta i armen är det dåliga nyheter.

Skaftdammsugare battery time chart skaftdammsugare charging time chart
<
>
Grafik: Jonas Ekelund, L&B Home

Tack vare de tydliga röda knapparna på alla tillbehör är det ingen tveksamhet om var man ska trycka för att koppla loss dem. Det är lätt att förstå vilket tillbehör man ska använda när, och det är lätt att byta mellan den. Vi är däremot inte nöjda med laddningen, då det bara är en vanlig nätadapter med sladd som man pluggar in i batteriet. Visst finns det en väggdocka, men det är bara en plastbit där man kan klämma fast sladden. I den här prisklassen kunde man få med en riktig laddstation, i stället för att behöva betala extra för det.

Foto: Jonas Ekelund, L&B Home

Skärmen med sin dammräknare är en kul grej, men när de ändå byggt in sådan avancerad teknik, varför inte ha en mobil-app till den så att man kan se statistik? Där sitter även omkopplaren för eco-, auto- och boost-lägena. På sidan av dammbehållaren sitter öppningsspaken som gör att man kan sticka ner maskinen i soppåsen och öppna änden. Det är inte så ”beröringsfritt” som Dyson säger, då man allt som ofta måste in och gräva ut skräp som fastnat, och nog yr det ut damm i luften ändå.

Motormunstycket fick upp majoriteten av katthåret från mattan. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Dammsugning

Det måste sägas att Dysons munstycken är väldigt smidiga. De är inte större än nödvändigt vilket gör det lätt att komma åt under möbler och det är lätt att svänga runt stolsben. Normalmunstyckets laserbelysning gör det pinsamt uppenbart var man missat att dammsuga och tygrullen får upp det mesta. Inklusive hår från husdjur som då fastar på rullen. Det är visserligen lätt att ta isär munstycket och få bort dem, men inget man vill göra stup i kvarten.

Väldigt praktiskt med en inbyggd borste så man slipper byta munstycke. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Då är motormunstycket med sina borstar betydligt bättre utformat för uppdraget då det specifikt är gjort för att inget sådant ska fastna. Det är också mycket effektivt för att verkligen gräva ner sig i mattor och få upp smutsen. Ännu mer förtjusta blev vi i hair-screw-munstycket som effektivt avhårade soffor, sängar och kattbäddar utan att något fastnade. Fogmunstycket gör sitt jobb, men dess borste känns mindre nödvändig nu när det finns en integrerad.

Dammborsten fick upp det mesta av dammet. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Slutsats

Dyson kan det här med påslösa dammsugare och tillbehör, så det är smidigt att dammsuga och det blir rent. Vi gillar speciellt motormunstycken som är gjorda för att inte hår ska fastna, vilket är efterlängtat av husdjursägare. Vi ska också prisa Dyson för att både munstycken och filter är tvättbara. Mindre slit-och-släng och lägre driftskostnader. Däremot är dammtömningen inte den bästa och nog kunde man fått med ett riktigt laddställ? Tråkigt nog har dammsugaren även blivit tyngre än föregångaren, vars vikt vi redan då kritiserade.

Karakter
Dyson gen5detect Absolute
High End

Home tycker

Bra tillbehör och smidig att använda. Förhållandevis tyst. Filter och munstycken är tvättbara. Bra laserlampa för att se dammet. Räcker bara knappt 7 minuter i turboläge. Hår fastnar i standardmunstycket. Dammtömningen inte optimal. Saknar riktigt laddställ. Gräsliga färger.

Också i detta test:

5 sladdlösa skaftdammsugare

Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W

Dammallergikerns bästa vän

Äntligen en skaftdammsugare där man får en prydlig påse med damm att slänga.

Tömningsstation för dammet. Genomtänkta tillbehör med ett bra ställ att förvara dem i. Utmärkt husdjursmunstycke för möbler. Smidig och effektiv rengöring.
Högljudd. Ingen lampa på mattmunstycket. Dyra dammpåsar. Måttlig batteritid.
Läs hela testet

Miele Triflex HX2 Cat & Dog

Genialisk konstruktion men besvärligt handhavande

På pappret ser allting väldigt lovande ut men i praktiken klarar den inte vad som utlovats.

Kan ha motorn nederst för bekvämare dammsugning och kan då stå upprätt utan stöd. Praktisk tillbehörshållare för dammsugarskaftet. Lång batteritid.
Vägghållaren känns billig och det mesta är plastigt. Möbelmunstycket kan inte tas isär för rengöring. Motormunstycket körde fast på en helt vanlig matta.
Läs hela testet

Philips Aqua Plus XC8057

Full av smarta och fungerande lösningar

För en gångs skull en lättanvänd våtmoppande dammsugare som fungerar.

Utmärkt batteritid. Lättaste maskinen. Dammsuger och moppar (riktigt bra) samtidigt. Belysning i nästan alla munstycken! Vettiga tillbehör som är lätta att rengöra.
Dålig vägghållare för laddning. Ingen förvaringslösning för tillbehören. Inget vidare på att damma.
Läs hela testet

Electrolux Hygienic 800

Snubblande nära en fullträff

Hade kunnat vara bästa köp om bara de nödvändiga tillbehören hade ingått.

Utmärkt laddningsstation med förvaring. Laddar snabbt. Stabil konstruktion och lättbytta tillbehör.
Liten dammbehållare. Räcker bara knappt 7 minuter i turboläge. Skurhinken som behövs för att göra moppen användbar ingår inte. Motor-möbelmunstycke är extra tillbehör.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Äntligen en elgrill som inte är trist

Trådlös övervakning av hemmet

Kör fryspizza i airfryern

Håll små fingrar borta från flaskorna

Smart styrning av gräsklippningen

När du vill se bra ut

Ljusmagi för husfasaden

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Rulla till toppen