Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W

Dammallergikerns bästa vän

Äntligen en skaftdammsugare där man får en prydlig påse med damm att slänga.

Av / 2024-06-05 - 09:21
Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W
Jonas Ekelund

Samsung har ett bra rykte när det gäller dammsugare och har också ett enormt sortiment. Hela 34 varianter, men då är många samma modell men med olika tillbehörspaket. Oavsett borde de flesta kunna hitta något med rätt egenskaper och pris som passar. De allra mest exklusiva i sortimentet är Bespoke Jet, där Jet Plus Complete tillhör de billigare. Vi har tidigare testat toppmodellen Bespoke Jet AI där vi hade synpunkter på både vikten och hur mycket intelligens det egentligen fanns.

Foto: Samsung

Tillbehör

I den, av förklarliga skäl, stora kartongen hittar vi ett vanligt motormunstycke med LED-lampa och en rulle för hårda golv samt ett annat motormunstycke med borstar för mattor. Ett mindre motormunstycke är specifikt till för djurhår på stoppade möbler. Vi får även ett kombiverktyg för damning med eller utan borste, ett långsmalt munstycke för trånga utrymmen samt en flexibel led för att vinkla verktygen. Trevlig nog får man med ett ställ där man kan fästa alla tillbehör och till och med ladda ett extra batteri om man skaffat ett. Det enda vi egentligen saknar är en mopp, men det finns som tillbehör, Spray Spinning Sweeper, som påminner om Electrolux lösning men med inbyggd vattentank. Problemet är bara att det kostar 2369 kronor extra! Till sist är det huvudnumret, den så kallade städstationen där man förvarar och laddar dammsugaren samt tömmer dammbehållaren.

Foto: Jonas Ekelund, L&B Home

Användning

På handtaget sitter en enkel av/på-knapp och plus/minus-knappar för att reglera sugstyrkan i nivåerna min, mid, max eller jet. Något autoläge som känner av underlaget finns inte, för det var det som kallades AI i toppmodellen. På den lilla skärmen visas vilken sugstyrka man valt och den växlar sedan till återstående batteritid. Där visas även felmeddelanden och uppmaningar om att rengöra filter. Det är kanske synd att säga att maskinen är lätt men den är faktiskt 600 gram lättare än AI-modellen så det är inte lika besvärande. Samsung uppger batteritiden till ”upp till 1 timme” men i Jet-läget uppmätte vi drygt 10 minuter, vilket är medelbra i testet. Man kan dock som sagt ha ett extra batteri på laddning.

Skaftdammsugare battery time chart skaftdammsugare charging time chart
<
>
Grafik: Jonas Ekelund, L&B Home

Det mesta känns välbyggt och vi gillar speciellt att dammsugarröret är av metall. Även munstyckena känns solida, även om de är av plast, och inte något vi oroar oss över att de ska gå sönder. De har alla rejäla knappar för att koppla loss dem och det är inget som kärvar vid hopsättning. Inget av motormunstyckena har några större problem med hår som fastnar och skulle det ändå göra det är det lätt att avlägsna och rengöra rullarna. Möbel-motormunstycket kan märkligt nog inte tas isär, men är konstruerat för att vara självrensande, vilket faktiskt verkar fungera.

samsung dust container samsung disassembled samsung dust bag
<
>
Motormunstyckena är lätta att ta isär och rengöra, och möbelmunstycket är självrengörande! (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Städstationen är ett nöje att använda och det som gör Bespoke Jet lika dammfri som en vanlig dammsugare med påse. Det är bara att sätta dammsugaren i hållaren och trycka på en knapp så sugs allt skräp ner i en dammsugarpåse. Slut på damm som yr i luften vid tömning och att behöva gräva i smutsen när det fastnar. Nackdelen är att det är specialpåsar som kostar 240 kr för ett 5-pack. Man kommer dock inte ifrån att behöva rengöra filter, men det är ytterst enkelt att ta isär delarna och allting kan tvättas under kranen.

Dammsugning

Att dammsuga hårda golv går som en dans då den mjuka rullen gör att munstycket glider lätt över golvet och den gör verkligen rent. Däremot funkar den inte på mattor utan då tvingas man byta till munstycket med borstar. De får bort det mesta av husdjurens hår ur mattorna och har inga större problem med att något fastnar. Däremot undrar vi varför man inte kunde få en lampa på det munstycket också.

samsung rug test samsung dust
<
>
Med rätt munstycke får man bort det mesta av djurhåren från mattorna. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Dammunstycket funkar inte så bra på plana ytor, där trasa ändå är bäst, men är utmärkt för tavlor och gardiner. Mest praktiskt är det ändå i kombination med den flexibla leden för då kan man komma åt ovanpå skåp utan att behöva klättra på stolar. Pälsdjurs-munstycket är effektivt för att få bort luddet från soffor och sängar men är kanske lite hårdhänt för känsliga tyger. Vi gillar också att både dammsugarröret och det smala munstycket är teleskopiska så att man kan dra ut dem till lagom längd.

Mycket enkelt att dammsuga även ovanpå skåp. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Slutsats

Samsungs smarta städstation eliminerar skaftdammsugarnas problem som är att det är otrevligt att tömma dammbehållaren. Här töms dammsugaren automatiskt och det är bara att slänga en dammpåse när den är full. Tillbehören är smarta och funkar bra, med ett praktiskt stativ för att förvara dem. Detta är visserligen inte den tystaste dammsugaren vi har testat men med tanke på alla andra fördelar kan vi ha överseende med det.

Karakter
Samsung Bespoke Jet Plus Complete
High End

Home tycker

Tömningsstation för dammet. Genomtänkta tillbehör med ett bra ställ att förvara dem i. Utmärkt husdjursmunstycke för möbler. Smidig och effektiv rengöring. Högljudd. Ingen lampa på mattmunstycket. Dyra dammpåsar. Måttlig batteritid.

Också i detta test:

5 sladdlösa skaftdammsugare

Miele Triflex HX2 Cat & Dog

Genialisk konstruktion men besvärligt handhavande

På pappret ser allting väldigt lovande ut men i praktiken klarar den inte vad som utlovats.

Kan ha motorn nederst för bekvämare dammsugning och kan då stå upprätt utan stöd. Praktisk tillbehörshållare för dammsugarskaftet. Lång batteritid.
Vägghållaren känns billig och det mesta är plastigt. Möbelmunstycket kan inte tas isär för rengöring. Motormunstycket körde fast på en helt vanlig matta.
Läs hela testet

Philips Aqua Plus XC8057

Full av smarta och fungerande lösningar

För en gångs skull en lättanvänd våtmoppande dammsugare som fungerar.

Utmärkt batteritid. Lättaste maskinen. Dammsuger och moppar (riktigt bra) samtidigt. Belysning i nästan alla munstycken! Vettiga tillbehör som är lätta att rengöra.
Dålig vägghållare för laddning. Ingen förvaringslösning för tillbehören. Inget vidare på att damma.
Läs hela testet

Dyson gen5detect Absolute

Smidig hightech-städning med laser

Dyson fortsätter imponera med teknik men har också sina svagheter.

Bra tillbehör och smidig att använda. Förhållandevis tyst. Filter och munstycken är tvättbara. Bra laserlampa för att se dammet.
Räcker bara knappt 7 minuter i turboläge. Hår fastnar i standardmunstycket. Dammtömningen inte optimal. Saknar riktigt laddställ. Gräsliga färger.
Läs hela testet

Electrolux Hygienic 800

Snubblande nära en fullträff

Hade kunnat vara bästa köp om bara de nödvändiga tillbehören hade ingått.

Utmärkt laddningsstation med förvaring. Laddar snabbt. Stabil konstruktion och lättbytta tillbehör.
Liten dammbehållare. Räcker bara knappt 7 minuter i turboläge. Skurhinken som behövs för att göra moppen användbar ingår inte. Motor-möbelmunstycke är extra tillbehör.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Äntligen en elgrill som inte är trist

Trådlös övervakning av hemmet

Kör fryspizza i airfryern

Håll små fingrar borta från flaskorna

Smart styrning av gräsklippningen

När du vill se bra ut

Ljusmagi för husfasaden

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Rulla till toppen