Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Miele Triflex HX2 Cat & Dog

Genialisk konstruktion men besvärligt handhavande

På pappret ser allting väldigt lovande ut men i praktiken klarar den inte vad som utlovats.

Av / 2024-06-05 - 09:21
Miele Triflex HX2 Cat & Dog
Jonas Ekelund

Miele har ett rykte om sig att vara hållbar tysk kvalitet, speciellt när det gällde gamla hederliga dammsugare som höll i evigheter. Vi blev därför förvånade när denna, inte alls speciellt billiga, dammsugare var så plastig. De två billigaste dammsugarna, Electrolux och Philips, hade faktiskt betydligt mer metalldelar. Vi säger inte att det definitivt betyder att de håller länge, men det ger ju inte direkt någon premium-känsla. Vad som däremot sticker ut är möjligheten att använda den i tre olika konfigurationer. Det känns smart!

Foto: Miele

Tillbehör

I kartongen hittar vi förutom motorenheten och skaftet ett motormunstycke med roterande borstar som ska fungera på alla underlag. Eller nästan alla, för vi får också ett Carpet Care Tool, vilket är en mjukare borste man kan montera i motormunstycket för ”känsliga mattor”. Vi får också ett litet motormunstycke som på webbsidan beskrivs som lämplig för att ta bort djurhår från möblerna. Slår vi däremot upp det som tillbehör beskrivs det som gjort för bilstolar och trappor, och i instruktionsboken står det att man bör använda det lilla manuella munstycket för möbler. Förvirrande. Vi får också med ett smalt munstycke för trånga utrymmen och en borste för att damma. En enkel plasthållare kan skruvas fast på väggen, och laddningskabeln kan klämmas fast i den. Det känns som en budgetlösning jämfört med Electrolux laddningsstation. I likhet med den kan man dock klämma fast tillbehören i hållaren.

Foto: Jonas Ekelund, L&B Home

Användning

Vid handtaget sitter ett litet skjutreglage, väldigt lätt åtkomligt med tummen, där man kan välja mellan minimal, eco eller maximal sugstyrka. Däremot finns ingen automatisk som hos många andra. Dammsugaren är tyvärr bland de tyngsta i testet och om den används som de andra blir man trött i armen. Men lyckligtvis är Mieles unika finess att man kan konfigurera om dammsugaren. Att man kan ta bort skaftet och sätta munstycken direkt på motorn för handhållen rengöring funkar med de flesta. Men att man sedan kan sätta skaftet ovanpå motorn så att dammsugaren får en låg tyngdpunkt är unikt. Det är mindre ansträngande för armen och innebär också att dammsugaren kan stå för sig själv om man behöver ta en paus.

Det fastnar massor av djurhår som måste klippas loss med en sax(!) (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Tillbehören har rejäla knappar att trycka in för att koppla isär dem, men ibland kärvar det lite, speciellt med handtaget. Det är något som tyvärr bara förstärker det plastiga intrycket av dammsugaren. Än märkligare är att det inte går att ta bort borstvalsen på möbel-motormunstycket, eller Electro Compact-handborsten som Miele kallar det, för rengöring. I stället rekommenderas att klippa av trådar och hår med en sax (!) och dammsuga upp resterna. Det är så enormt opraktiskt om man har pälsdjur att tillbehöret i princip är oanvändbart. Vi är inte heller nöjda med vägghållaren som förefaller vara av billigast möjliga plast och konstruktion, något man inte förväntar sig i den här prisklassen.

Det är lite väl krångligt att tömma dammbehållaren. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

För att tömma dammbehållaren vrider man på ett vred, drar loss dammbehållaren, och fortsätter vrida så att locket öppnar sig, lämpligen över soppåsen. Det är dock mer regel än undantag att man måste gräva ur dammtussar och hår som fastnat i behållaren. Miele har dock ett fiffigt system för att rengöra findamm-filtret där man bara behöver vrida på en ratt. Filtren är dock inte tvättbara som hos vissa konkurrenter.

skaftdammsugare charging time chart Skaftdammsugare battery time chart
<
>
Grafik: Jonas Ekelund, L&B Home

Dammsugning

Motormunstycket har naturligtvis en LED-lampa så att man ser dammet lättare och på parkettgolv fungerar det riktigt bra. Ännu effektivare hade det nog varit om ”soft-vals för hårda golv”, som finns som tillbehör, hade ingått. I Skandinavien hade det nog varit naturligare än att ha två olika borstar för olika typer av mattor. Märkligt nog körde dock standardborsten fast på en helt vanlig matta! Vi fick stänga av och sätta på dammsugaren för att den skulle komma i gång igen, men tröttnade efter ett par försök. Till sist fick vi byta till den mjukare borsten.

miele rug test miele dust
<
>
Det ena munstycket körde fast i mattan och det andra gjorde inte helt rent. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Möbelmotormunstycket fick lätt bort hår från möblerna, men som beskrivits ovan är det sedan en mardröm att göra rent det. Den lilla dammborsten gör sitt jobb och fogmunstycket kommer åt i trånga utrymmen, även om vi önskat att det var lite längre. Vad vi verkligen gillar med dem är att det finns en hållare man klämmer fast på dammsugarskaftet så att man alltid har extramunstyckena med sig. Slut på att springa och leta efter dem när de behövs!

Så enkelt och smart sätt att alltid ha med sig munstyckena. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Slutsats

Mieles Triflex-koncept är genialiskt då dammsugaren kan konfigureras för lätt komma åt på besvärliga ställen, eller för att ge en bekvämare dammsugning. Man kan då även ställa ifrån sig dammsugaren utan stöd. Vi gillar också att man kan ha med sig tillbehören och att batteriet räcker länge. Däremot faller allting på att motormunstycket kör fast på mattor och att man inte kan ta isär motormunstycket för möbler och rengöra det. Dessutom känns allting förvånande plastigt för prisklassen.

Karakter
Miele Triflex HX2 Cat & Dog
High End

Home tycker

Kan ha motorn nederst för bekvämare dammsugning och kan då stå upprätt utan stöd. Praktisk tillbehörshållare för dammsugarskaftet. Lång batteritid. Vägghållaren känns billig och det mesta är plastigt. Möbelmunstycket kan inte tas isär för rengöring. Motormunstycket körde fast på en helt vanlig matta.

Också i detta test:

5 sladdlösa skaftdammsugare

Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W

Dammallergikerns bästa vän

Äntligen en skaftdammsugare där man får en prydlig påse med damm att slänga.

Tömningsstation för dammet. Genomtänkta tillbehör med ett bra ställ att förvara dem i. Utmärkt husdjursmunstycke för möbler. Smidig och effektiv rengöring.
Högljudd. Ingen lampa på mattmunstycket. Dyra dammpåsar. Måttlig batteritid.
Läs hela testet

Philips Aqua Plus XC8057

Full av smarta och fungerande lösningar

För en gångs skull en lättanvänd våtmoppande dammsugare som fungerar.

Utmärkt batteritid. Lättaste maskinen. Dammsuger och moppar (riktigt bra) samtidigt. Belysning i nästan alla munstycken! Vettiga tillbehör som är lätta att rengöra.
Dålig vägghållare för laddning. Ingen förvaringslösning för tillbehören. Inget vidare på att damma.
Läs hela testet

Dyson gen5detect Absolute

Smidig hightech-städning med laser

Dyson fortsätter imponera med teknik men har också sina svagheter.

Bra tillbehör och smidig att använda. Förhållandevis tyst. Filter och munstycken är tvättbara. Bra laserlampa för att se dammet.
Räcker bara knappt 7 minuter i turboläge. Hår fastnar i standardmunstycket. Dammtömningen inte optimal. Saknar riktigt laddställ. Gräsliga färger.
Läs hela testet

Electrolux Hygienic 800

Snubblande nära en fullträff

Hade kunnat vara bästa köp om bara de nödvändiga tillbehören hade ingått.

Utmärkt laddningsstation med förvaring. Laddar snabbt. Stabil konstruktion och lättbytta tillbehör.
Liten dammbehållare. Räcker bara knappt 7 minuter i turboläge. Skurhinken som behövs för att göra moppen användbar ingår inte. Motor-möbelmunstycke är extra tillbehör.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Trådlös övervakning av hemmet

Kör fryspizza i airfryern

Håll små fingrar borta från flaskorna

Smart styrning av gräsklippningen

När du vill se bra ut

Ljusmagi för husfasaden

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Rulla till toppen