Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Philips Aqua Plus XC8057

Full av smarta och fungerande lösningar

För en gångs skull en lättanvänd våtmoppande dammsugare som fungerar.

Av / 2024-06-05 - 09:21
Philips Aqua Plus XC8057
Jonas Ekelund

Philips är gamla rävar i dammsugarbranschen och vi har använt ett flertal traditionella modeller från dem utan problem. Bland de modernare sladdlösa skaftdammsugarna har de hela 13 varianter, men ofta är skillnaden vilka tillbehör som följer med. Vi valde värstingmodellen Aqua Plus då vi blev nyfikna på om Philips moppfunktion var bättre än Dysons variant som vi testat tidigare utan att bli speciellt imponerade.

Dammsug eller dammsug OCH moppa samtidigt! (Foto: Philips)

Tillbehör

Det är ingen brist på tillbehör till Philips dammsugare. Vi får ett motormunstycke med roterande borstar som ska fungera på både hårda golv och mattor. Dessutom ett litet motormunstycke, ”miniturboborsten”, för att få bort djurhår från soffor, sängar och andra stoppade möbler. Alternativt ett klädselmunstycke för möbler som man vill vara mer försiktig med. Ett fiffigt kombimunstycke för att damma som kan användas med eller utan borste och en mjuk borste för känsliga ytor, samt ett smalt munstycke för trånga utrymmen. Och så paradnumret som är det kombinerade dammsugar- och moppningsmunstycket, och vi gillar att man får med en extra moppdyna. Mindre imponerade är vi av det enkla väggfästet av plast där man kan klämma fast laddningssladden. Det finns inte ens några fästen för tillbehören, utan dem får man stoppa ner i en låda i städskåpet.

Foto: Jonas Ekelund, L&B Home

Användning

På rätt plats för tummen sitter av/på-knappen samt reglaget för sugstyrkan som kan ställas på eco-, normal- eller turboläge. Maskinen har dock igenkänning av underlaget så den kan även justera sugstyrkan själv. Ovanför reglagen sitter en liten skärm där man ser återstående batteri, men i en meny kan man även justera lampans ljusstyrka och golvigenkänning, samt se filtrets status och hälsan på batteriet. Motorenheten är bland de lättaste men trots det har den utmärkt batteri. Philips säger själva att man får 80 minuter i eco-läge och hela 30 minuter i turboläge. Vi uppmätte 23 minuter, men även det är 2–3 gånger längre än de andra dammsugarna i testet!

Skaftdammsugare battery time chart skaftdammsugare charging time chart
<
>
Grafik: Jonas Ekelund, L&B Home

Vi är nöjda med byggkvaliteten på maskinen, med ett dammsugarskaft i metall och solid plast i munstyckena som känns som att de kommer hålla. Munstyckena har rejäla knappar för att koppla loss dem och det är enkelt att byta tillbehör utan att något kärvar. Det unika med dem är dessutom att nästan alla munstycken har belysning, genom ett smart system med en lampa i motorinfästningen som leds med fiberoptik ner i tillbehöret! Vi kan inte nog framhålla hur praktiskt det är att damma när man faktiskt ser vad man gör även i mörka hörn.

Nästan alla munstycken har belysning. Så praktiskt! (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

För en gångs skull behöver man varken en ingenjörsexamen eller hårda nypor för att tömma dammbehållaren. Det är bara att trycka på en knapp så lossnar den och sedan drar man filtret rakt ut. Eftersom behållaren inte har några skrymslen så är det faktiskt bara att tömma den ner i soppåsen och vi behövde aldrig ner och gräva ut saker som fastnat. Filtret kan man tvätta under kranen när det behövs. Inget av motormunstyckena hade några större besvär med hår som fastnade, men om det gör det är det bara ett enkelt handgrepp för att lossa rullborsten. Idealiskt!

philips disassembled philips dust container
<
>
Det fastnar en del hår i munstyckena, men de är lätta att ta isär och rengöra. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Dammsugning

Möbelmunstycket var mycket effektivt på att få håriga soffor att se nästan normala ut igen och kombimunstycket var praktiskt för lister och gardiner. Däremot var finborsten inte så bra på att damma då borsthåren är så långa, men vi föredrar ändå att använda dammtrasa. Motormunstycket gjorde ett helt okej jobb med att få bort envisa katthår från vår matta som vi låtit bli att dammsuga innan testet. Däremot är borstarna lite väl glesa för att få hårda golv riktigt så rena som de bästa i testet, men tack vare lampan ser man om den missar och kan gå över det igen.

philips rug test philips dust
<
>
Ett fullt acceptabelt resultat med att få bort katthår från en matta. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Det spelade faktiskt mindre roll eftersom vi ändå föredrog att använda moppmunstycket. Det unika är nämligen att det även dammsuger. Både före och efter mikrofiberdynan sitter munstycken med gummiflänsar som faktiskt dammsuger golvet effektivt, och konstruktionen gör att man kan dra både fram och tillbaka. Från den lättåtkomliga vattentanken, som man för en gångs skull får ha rengöringsmedel i, fuktas konstant dynan och vi får en rengöring som är lika effektiv som om vi använt en Swiffer-våtmopp. Efteråt slänger man dynan i tvätten. En enkel, fungerande och lättrengjord lösning. Lyssnar ni, Dyson?

För en gångs skull en mopp som är enkel och fungerande. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Slutsats

Philips slår till igen med en riktigt smart och välbyggd maskin. Allt ifrån motormunstycken som är lättrengjorda, till damningstillbehör med belysning. Men framför allt det kombinerade dammsugar- och moppmunstycket som utan att krångla till det bara fungerar. Vi gillar också att allt är lätt att ta isär och rengöra. Till råga på allt är maskinen lätt och har överlägsen batteritid. Hade den bara haft mer praktisk laddning hade det blivit full pott.

Karakter
Philips Aqua Plus XC8057
High End

Home tycker

Utmärkt batteritid. Lättaste maskinen. Dammsuger och moppar (riktigt bra) samtidigt. Belysning i nästan alla munstycken! Vettiga tillbehör som är lätta att rengöra. Dålig vägghållare för laddning. Ingen förvaringslösning för tillbehören. Inget vidare på att damma.

Också i detta test:

5 sladdlösa skaftdammsugare

Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W

Dammallergikerns bästa vän

Äntligen en skaftdammsugare där man får en prydlig påse med damm att slänga.

Tömningsstation för dammet. Genomtänkta tillbehör med ett bra ställ att förvara dem i. Utmärkt husdjursmunstycke för möbler. Smidig och effektiv rengöring.
Högljudd. Ingen lampa på mattmunstycket. Dyra dammpåsar. Måttlig batteritid.
Läs hela testet

Miele Triflex HX2 Cat & Dog

Genialisk konstruktion men besvärligt handhavande

På pappret ser allting väldigt lovande ut men i praktiken klarar den inte vad som utlovats.

Kan ha motorn nederst för bekvämare dammsugning och kan då stå upprätt utan stöd. Praktisk tillbehörshållare för dammsugarskaftet. Lång batteritid.
Vägghållaren känns billig och det mesta är plastigt. Möbelmunstycket kan inte tas isär för rengöring. Motormunstycket körde fast på en helt vanlig matta.
Läs hela testet

Dyson gen5detect Absolute

Smidig hightech-städning med laser

Dyson fortsätter imponera med teknik men har också sina svagheter.

Bra tillbehör och smidig att använda. Förhållandevis tyst. Filter och munstycken är tvättbara. Bra laserlampa för att se dammet.
Räcker bara knappt 7 minuter i turboläge. Hår fastnar i standardmunstycket. Dammtömningen inte optimal. Saknar riktigt laddställ. Gräsliga färger.
Läs hela testet

Electrolux Hygienic 800

Snubblande nära en fullträff

Hade kunnat vara bästa köp om bara de nödvändiga tillbehören hade ingått.

Utmärkt laddningsstation med förvaring. Laddar snabbt. Stabil konstruktion och lättbytta tillbehör.
Liten dammbehållare. Räcker bara knappt 7 minuter i turboläge. Skurhinken som behövs för att göra moppen användbar ingår inte. Motor-möbelmunstycke är extra tillbehör.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Äntligen en elgrill som inte är trist

Trådlös övervakning av hemmet

Kör fryspizza i airfryern

Håll små fingrar borta från flaskorna

Smart styrning av gräsklippningen

När du vill se bra ut

Ljusmagi för husfasaden

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Rulla till toppen