Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Dyson V15s Detect Submarine

Dyson V15s Detect Submarine krånglar till det

En utmärkt dammsugare som kompletterats med ett onödigt mopptillbehör.

Skrivet av / 2023-11-12 - 09:00
Dyson V15s Detect Submarine
Jonas Ekelund

Nyligen testade vi Dysons skaftdammsugare Dyson V15 detect Absolute med gott resultat. Den har tre motormunstycken, olika borstar och tillbehör. Nu lanserar Dyson V15s Detect Submarine som dessutom har ett våtmoppnings-tillbehör. Det låter ju fiffigt, då kan väl alla som köpte den tidigare modellen bara köpa till själva moppen?

Nej, säger Dyson. Dels för att den helt enkelt inte finns som enskilt tillbehör. Men i frågor-och-svar delen på webbsajten skriver de att den inte är kompatibel med någon tidigare dammsugare, inklusive V15 Detect (!). Det känns väldigt snopet och får en att undra om man kommer kunna använda nya framtida tillbehör till denna modell? Vi trodde hela poängen med dessa enkelt utbytbara tillbehör var att man skulle kunna komplettera med fler vartefter behovet uppstod.

Man kan även köpa till ett ställ för att ladda skaftdammsugarna (Foto Jonas Ekelund, L&B Home)

Skillnaden mot V15 detect Absolute

Enligt webbsajten har denna modell ett till munstycke – moppmunstycket antar vi – samt två fler tillbehör. Det får vi inte riktigt ihop med verkligheten då tidigare detect Absolute hade tre tillbehör som vi inte fick med denna. Rörigt! Det som ingår med denna är:

  • Digitalt motordrivet munstycke – en grovrengörare med rejäla borstar
  • Fluffy Optic upplyst munstycke – findammsugning med laserlampa
  • Wet roller munstycke – våtmoppen
  • Droppbricka – parkeringen för moppen så den inte sölar ner
  • Kombinationsmunstycke – både brett munstycke och borste
  • Fogmunstycke – för att komma mellan soffkuddar eller bakom element
  • Hair screw-munstycke – trasselfritt koniskt borsthuvud för hår på möbler
  • Väggdocka – laddningsstation för väggmontering med plats för två munstycken
  • Laddare – ansluts till laddningsstationen eller direkt i dammsugaren
Många tillbehör, men vad skiljer från Detect Absolute? (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Första intrycken

Förutom att eventuellt skruva upp väggdockan och ladda upp batteriet är det egentligen bara att sätta i gång att städa. Och det är tur, för instruktionerna är väldigt kortfattade. Vi gillar den lilla skärmen högst upp på motordelen som visar oss statistik över hur mycket damm vi sugit upp, fördelat på olika partikelstorlekar. Något vi gick igenom ordentligare i vårt test av luftrenare.

Är det bara vi som tycker färgerna skär sig mot skandinavisk inredningsstil? (Foto: Dyson)

Däremot förstår vi inte varför en så här högteknisk dammsugare inte har en app. Det finns ju en app till deras luftrenare. Nog hade det varit intressant att kunna se batterinivå och hur full dammbehållaren är, eller få notiser om att rengöra filtret. För att inte tala om att kunna få se diagram över hur mycket smuts som sugits upp över tid.

Varför all denna teknik men ingen app? (Foto: Jonas Ekelund L&B Home)

Det fiffiga med Dysons skaftdammsugare är det enkla klicksystemet som gör det smidigt att snabbt byta mellan olika tillbehör och att växla mellan skaftdammsugare eller handhållen. Betydligt enklare än på vår gamla traditionella dammsugare. Den har dock hållit i 15 år tack vare metallkopplingarna, medan vi undrar hur länge Dysons plastdelar håller.

Städning i ett hem med husdjur

Eftersom vi redan har testat den enklare modellen utan mopp tänkte vi koncentrera oss på just moppfunktionen. Vill du veta mer om vanlig dammsugning rekommenderar vi att läsa det föregående testet. Däremot ska vi ta upp en aspekt som inte framkom i det testet, då vår föregående testare inte har några håriga odjur i hemmet som gör att alla textilier blir alldeles ludna på nolltid.

Läs också Städa med hjälp av laser Jag har sagt det förr, och jag säger det igen – det finns roligare saker än att städa. Men som tur väl är så finns det människor som faktiskt gör sitt yttersta för att göra det hela både enklare och skojigare.

Det läckra lasermunstycket avslöjar snabbt var det har hamnat hår på parketten. Det har dock mer av en tygrulle än en borste, vilket visserligen fungerar ganska bra på hårda golv, men mindre bra på nedhårade mattor. Det dröjde inte länge innan katthår hade lindat sig runt rullen. Det är visserligen enkelt att ta isär och göra rent munstycket, men inget man vill göra var femte minut.

Hår trasslar in sig i lasermunstycket, men det motordrivna har inga problem (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Det motordrivna munstycket fungerar däremot alldeles utmärkt även på nedhårade mattor. Tack vare utformningen är det betydligt minde problem med insnärjda hår. Vi är nästan ännu mer lyriska över hair-screw munstycket som var enormt effektivt för att göra rent soffor, stoppade stolar och kattbäddar.

Motoriserad moppning

För att sätta i gång och våtmoppa kopplar man helt enkelt bort det vanliga dammsugarmunstycket och kopplar på mopphuvudet i stället. Fast först måste man fylla på vatten. Just det, vatten, Dyson rekommenderar nämligen inte att man använder rengöringsmedel. Något som man ju annars behöver när man moppar för hand för att få bort fläckar. För att komma åt vattentanken måste man ta isär hela moppmunstycket! Tanken rymmer dessutom bara tre deciliter vatten.

Foto: Dyson

Väl ihopsatt igen satte vi i gång att våtrengöra golvet, för det är vad man gör. Golvet blir lika blött som när man använder en mopp och vi hade nog önskat en inställning som motsvarar att torka av det med en fuktig trasa. Det är ju sällan golven är direkt kladdiga. Moppen glider dock fint över golvet och det är inte alls besvärligt att komma åt med den.

Vad betyder detta? Rent vatten kvar, mängden smutsvatten? (Foto Jonas Ekelund, L&B Home:)

Samma display som när man dammsuger visar uppsamlat damm visar vid moppning bara hur mycket rent vatten man har. Något som man själv kan se med blotta ögat då vattentanken är genomskinlig. Den visar inte hur mycket smutsvatten som samlats, något man inte kan se. Det är mer intressant då smutsvattenbehållaren inte är synlig och dessutom inte är förseglad. Med andra ord kan det spilla över när behållaren börjar bli full.

Att moppa upp spilld ketchup är naturligtvis inget problem och golven ser ut att bli lika rena som när vi våttorkar för hand. Men ibland har man större problem med intorkade spill man inte sett i tid, eller ännu värre, en katt som kräkts mitt i natten. Sådant får man ju inte upp med moppen och vi hade hoppats att en motoriserad maskin skulle vara mer effektiv. Men det är den inte. Man får stå och nöta fram och tillbaka på samma sätt innan man ger upp och hämtar en gummiskrapa.

Många delar och mycket rengöring efter moppningen (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

När man är klar får man åter plocka isär moppmunstycket. Det separerar i munstycke, mopprulle, vatten/smutstank. För att tömma smutstanken måste man först pilla ut den röda plastlisten på bilden, vilket är onödigt omständligt och något som troligen kommer att gå sönder. Och sedan är det dags att göra rent allting, för naturligtvis fastnar det smuts överallt i munstycket. Detta känns betydligt äckligare och mer tidskrävande än att vrida ur en mopp och hälla ut hinken med smutsvatten.

Slutsats

Som vi konstaterade i testet av V15 detect Absolute är detta på det hela taget en bra skaftdammsugare vi gärna använder till vardags. Och vi har nu även konstaterat att den är utmärkt för att hålla efter djurhår. Men vi ser ingen större poäng med mopptillbehöret som har tillkommit i V15s Detect Submarine-modellen. Det gör inte nämnvärt renare än en gammal hederlig mopp, måste göras i ordning före städning och efteråt måste moppmunstycket rengöras. Det blir mer rengöring som tar mer tid än att moppa manuellt. Och det kostar 2 000 kronor mer än bara dammsugaren.

 

Karakter
Dyson V15s Detect Submarine
Premium

Home tycker

Smidigt att byta tillbehör. Lättmanövrerad. Kul med dammräknaren. Bra som dammsugare. Tung, så man städar inte allt på en gång. Meckigt att göra rent dammbehållaren. Inkompatibel med Dyson v15. Gräsliga färger! Ingen app.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Tveksam våtrengöring

Hur smakar 30 000-kronors kaffe?

Välstruket utan krångel

6 airfryers som gör matlagningen lekande lätt

Tänd ett milt ljus i vintermörkret

Yale Doorman har blivit mer modernt

Vi ersätter hela ditt kök

Är det inte tvättdags snart?

Handhållen rengöring på flera sätt

Smartare svalka för sommaren

Cold brew på under 5 minuter

Den lilla hemhjälpen kan själv - nästan

Ljud & Bild
Rulla till toppen