Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Bespoke Jet AI

Intelligent dammsugning med stor effekt och blandat resultat

Samsung Bespoke Jet AI handdammsugare ger rena golv och möbler, men också ömma armar och vind i håret

Av / 2023-09-04 - 09:00
Samsung Bespoke Jet AI
Natasja Broström

Vid första anblicken påminner den senaste medlemmen i Samsungs Bespoke-serie, Bespoke Jet AI och dess stativ, om en granatkastare eller ett överdimensionerat vapen från Fortnite.

Men när den väl är på plats är utformningen logisk och det mörkgrå, räfflade stativet som kallas Clean Station vinner på poäng, både visuellt och funktionellt. Clean Station är som ett Kinderägg, eftersom det både fungerar som laddare, hållare för Jet AI och förvaring av den uppsugna smutsen.

Bespoke Jet AI är inte avancerad när det gäller funktioner, display och möjligheterna med Samsungs SmartThings-app. Generellt kan appen till exempel styra sugstyrkan, men den känns mer som en reklampelare för Samsungs Bespoke-universum.

Jet AI tar sig villigt an hår, ludd och smulor. Den effektiva sugförmågan kan dock inte dölja det faktum att Samsungs multifunktionella dammsugare har brister i utformningen och att priset inte matchar prestandan hos andra smarta dammsugare.

Läs också Netatmo Smart Indoor Camera är faktiskt smart Vill man bara ha en kamera som sköter sig själv och ger dig den info du behöver är detta rätt val.

Ut på golvet med en jetmotor

Jet AI laddas genom att hänga upp den på stativets ovansida. Det platta batteriet fästs på handtaget och en smal ljusremsa indikerar batteriets laddningsnivå med olika färger. Grönt är en signal om att Bespoke Jet AI är 100 procent redo. Dessutom visar den smala displayen i handtaget hur laddat batteriet är i procent.

Om det har samlats tillräckligt med smuts i dammsugarens behållare upptäcks detta av en sensor i stativet och tömningen aktiveras automatiskt. I annat fall har stativet en knapp på framsidan. Ett tryck på knappen och tömningen startar.

När Jet AI används som skaftdammsugare har den fem inställningar: minimum, AI, medium, max och JET. AI är den bästa inställningen när man vill rengöra en mängd olika ytor. Tricket är att dammsugarens sensorer känner av vilken typ av yta det är och hur den bäst ska dammsugas.

Vardagsrummets sisalmatta med en knottrig yta var första anhalten i testet. Det var här AI-inställningen kom till sin rätt. När dammsugaren förs över mattan tänds den inbyggda lampan i dammsugarhuvudet så att inget missas. Sugkraften ökar, vilket kan kännas upp genom dammsugaren och ut i armen i form av lätta vibrationer.

Dessutom väsnas Jet AI som ett tröskverk, och den inre dammrullen dämpar inte det mullrande ljudet eller den gungande känslan som fortplantar sig upp till handen.

För sisalmattor med många hål är AI-inställningen optimal. Sensorer läser av ytan och Bespoke ökar sugkraften. (Foto: Natasja Broström)

Resultatet blev att ludd och smulor från mattans hundratals små hål plockades upp redan vid första draget. Vi har tidigare testat DreameBot L10 Ultra och Tineco Floor One S5 Extreme skaftdammsugare på samma matta, och resultatet blev inte alls lika bra.

Till konkurrenternas försvar kan nämnas att Dreames runda robotdammsugare är utrustad med en sopborste, inte ett dammsugarhuvud, och Tinecos dammsugare är utformad för att fungera optimalt på släta golv.

Däremot klarade sig Jet AI sämre på textilmattor, där dammsugarhuvudets dammrulle inte riktigt ville samarbeta, utan nästan måste pressas över. Bäst fungerade Bespoke Jet AI på klinker, parkett och linoleum.

Dammsugning nära till hands

Lika bra som stativet passar Jet AI, lika illa är det att använda den som en handhållen dammsugare. Det är enkelt att separera teleskopstången från huvudmodulen. Ett tryck på stångens knapp och de två delarna lossnar från varandra. Problemet är att du nu har en stång som du inte kan sätta någonstans.

Stativet har ingen hållare för teleskopstången och det medföljande tillbehörsstativet är endast avsett för extra dammsugarhuvuden. Alltså måste den lösa teleskopstången lutas mot väggen eller placeras på golvet.

Läs också Dammsug och moppa samtidigt Floor One S5 Extreme är den smarta hemhjälpen för enkel städning. Utformningen kan dock vara lite av en utmaning för både hem och näsa.

I det handhållna läget får man klara sig utan AI-inställningen och nöja sig med de övriga fyra. Vi testade olika borsthuvuden, inklusive ett med funktionen ”klädborste”. Det innebär att huvudet förutom styva borststrån även har en liten remsa av röd polyester som vi känner igen från handborstar för kläder.

Har man djur i hemmet kan man använda det specialiserade borsthuvudet som medföljer Jet AI. Huvudet är mindre än de två stora som också följer med i paketet och har klibbiga rullar för att plocka upp djurhår.

Rengöring av springor och lister

Den handhållna dammsugaren testades på hemmets ställbara säng, där damm, ludd och hår har en tendens att fastna. Borsten med långa, styva strån gjorde motstånd när den drogs framåt, men fungerade bra när Jet AI drogs bakåt över tyget.

Baksidan av en ställbar säng är en lika stor magnet för ludd och hår som inne under sängen. (Foto: Natasja Broström)

Den inbyggda klädselborsten greppade bra och i kombination med Max-inställningen avlägsnades allt oönskat. Men först efter några drag fram och tillbaka.

Sedan fick det medföljande långa ”spring”-verktyget (crevice), som Samsung så poetiskt kallar det, arbeta på sängens underrede. Ett lite besvärligt ställe att komma åt, men Jet AI i handversionen klarade jobbet med bravur.

Springorna i sofforna och slipdammet längs de smala listerna på glasdörren (rester från ett målningsjobb) fick också sig en omgång. Jet AI gjorde ett strålande jobb. Damm, smulor och slipdamm avlägsnades på några sekunder.

Missat slipdamm låg på glasdörrens lister. Som handdammsugare gjorde Bespoke det enkelt att ta bort dammet. (Foto: Natasja Broström)

Efter tio minuter fick dock städningen avbrytas eftersom armen började krampa. Kanske kan en mer muskulös man än den genomsnittliga svenska kvinnan hantera Jet AI, eftersom den handhållna dammsugarens vikt på cirka tre kilo blir ganska tung i längden.

Andra nackdelar var batteriet, vars övre kant började trycka mot handleden, samt några kraftiga luftstötar rakt i ansiktet från luftgallren på sidorna av huvudmodulen.

Dammsugning på det roliga sättet

Där Jet AI verkligen briljerar är klassisk dammsugning på glatta golv. Ju fler utmaningar och hinder, desto bättre. Särskilt när dammsugaren är i AI-läge och löser uppgiften ”på egen hand”.

De stora dammsugarhuvudena med tygrullar är extremt smidiga, eftersom huvudena kan arbeta i en vinkel på upp till 90 grader. Det innebär att huvudet glider horisontellt från sida till sida efter behov, men utan att kännas vingligt eller svårkontrollerat.

Detta gör att Jet AI kan ta sig in och runt på ställen där andra dammsugare måste ge upp. Det var till exempel en barnlek att få in Jet AI runt hemmets mindre sidobord och bakom surroundanläggningens tunga fronthögtalare med alla sina sladdar.

Den här typen av design gör städningen både enklare och (nästan) roligare.

Läs också Grillarnas schweiziska armékniv En elgrill som blir riktigt het och där man kan använda halva grillen till att laga mat på andra sätt. Perfekt för balkongen?

Dags för tömning

Som nämnts ovan är stativet också en uppsamlingsplats för damm och smuts. Huvudmodulen har en genomskinlig behållare där all smuts och damm som samlats in kan ses. När Jet AI är ansluten till stativet börjar tömningen.

Enligt Samsung suger dammsugarens Air Pulse-teknik upp 99,999 procent av all smuts i dammsugarpåsen på stativet. Skulle det ändå bli lite kvar så tar den inre rotorn i behållaren bort upp till 99 procent av alla hårstrån med hjälp av Samsungs Air Spin Edge-teknik.

Vi måste erkänna att det inte har varit möjligt att verifiera om dessa procentsatser är korrekta. Den typen av tester skulle förmodligen kräva ett laboratorium.

Stativet är utformat för skaftdammsugare, så man har en stång över när man vill använda Bespoke som en handhållen dammsugare. (Foto: Samsung)

När behållaren är tom stängs innerlocket automatiskt. Du behöver inte vidröra någonting alls, förutom när stativets dammpåse behöver tömmas vid något tillfälle. Förmodligen först efter några månaders användning. Idén är tilltalande för allergiker – och för människor som ogillar närkontakt med damm och hår.

Slutsats

Bespoke Jet AI fungerar bäst som en skaftdammsugare, där de stora borsthuvudena arbetar med imponerande lätthet runt bordsben och andra hinder.

Jet AI är långt ifrån tyst och bullrar mycket, särskilt i JET- och AI-inställningarna och när behållaren töms i dammpåsen på stativet.

Både som handhållen och skaftdammsugare kan batteriets och huvudmodulens vikt vara ett styrkeprov. Jet AI är inte en dammsugare för storstädning, utan för korta turer runt möbler och på glatta golv. Här är dock Jet AI lätt att komma åt med.

Appen är det minst intressanta, medan den automatiska, slutna tömningen av dammbehållaren gör Jet AI till ett bra val för allergiker. Men bortsett från de smidiga dammsugarhuvudena levererar Bespoke Jet AI inte smartare eller bättre rengöring än andra dammsugare i sin klass.

Karakter
Samsung Bespoke Jet AI
High End

Home tycker

Dammsugarhuvudet är smidigt med en vinkel på upp till 90 grader. Kommer in i hörn och är lätt att styra. Suger upp det mesta. Tung att använda som handdammsugare och för allmän dammsugning av mattor. Jet AI saknar hållare för stången när den används som handdammsugare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rulla till toppen