TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Creative ZiiSound D5x och DSx

Ljud för utbyggnad

Creatives nya serie bluetooth-högtalare kan byggas ut till ett trådlöst multiroom-system utan att det behövs något hemnätverk.

forfatter
Publicerad 2012-01-06 - 07:08
L&B tycker
Låter godkänt. Behöver inget nätverk.
Krångliga att sköta.
Specifikationer
 • 2.1-system
 • Bluetooth med apt-X
 • Effekt: ej angiven

Creatives modulbaserade högtalarserie består av modellerna D3x och D5x samt subbasen DSx. Enheterna kommunicerar trådlöst med en avspelare via bluetooth. En särskild bluetooth-adapter till iPhone, iPod och iPad ger bättre bandbredd. Börja med en enda högtalare, till exempel D5x, en liten stereoljudlimpa som är uppdelad i vänster och höger kanal. Så fort du lägger till ännu en enhet länkas de ihop så att den ena spelar vänster kanal och den andra höger. På så sätt kan stereobilden bli mycket större. Tycker du att högtalarna har för lite bas finns den trådlösa subbasen DSx.

En högtalare anges som huvudenhet. Det är den som kommunicerar med mobiltelefonen eller datorn via bluetooth. Alla andra kommunicerar i sin tur med huvudenheten via ett lokalt bredbandsnätverk, så att ljudkvaliteten inte påverkas av att flera enheter kopplas ihop, inte ens om de står i olika rum.

En D5x har riktpriset 2 700 kronor och subbasen 1 300 kronor – fast går att hitta billigare på nätet. Vi har testat med både en och två högtalare, och med och utan subbas. Vi tycker att det är bäst att börja med en högtalare och subbasen, så kan man bygga ut till fler högtalare efteråt om man vill.

Användning
På papperet verkar det enkelt: högtalarna pratar trådlöst med varandra utan något vanligt hemnätverk. Men i själva verket är Creative-högtalarna en smärre mardröm att få att fungera. Link-knappen trycks in på högtalaren, därefter på spelarens sändare. Sedan kan man göra sin morgongymnastik medan de upprättar kommunikationen så att ljudet kan börja spela. Trycker du i fel ordning när högtalaren ska länkas vidare till en annan högtalare eller en subbas, går allt åt skogen och du får börja om från början. Då måste högtalarna återställas innan du kan börja om från början. Aaaarghh!

Med en enda D5x återges musiken med renare mellanregister och med bättre dynamik än Panasonic SC-HC55, så att kraftiga sångröster framträder bättre i musiken. Bas är det däremot ont om, och diskanten är ganska så hårt packad och platt.

När subbasen DSx kopplas in kommer basen. Den går inte superdjupt, och den saknar lite kraft. Spelar du för högt håller den inte riktigt jämna steg med högtalaren. Men på normal volym hänger den med och är riktigt rapp.

Med ytterligare en högtalare blir ljudbilden naturligtvis bredare. Men eftersom övertonregistret saknar upplösning får den inte den rymd och luftighet vi vill. Vi föreslår därför att man använder flera högtalare till multiroom, inte för att få större ljudbild i ett enda rum.

Sammantaget tycker vi att Creative-högtalarna låter så bra som man kan förvänta sig för pengarna, men att de är en pina att installera.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sonos Connect:Amp + Bridge och DALI Zensor 1

Dynamik och upplösning

Sonos kolossalt populära multiroom-system streamar musiken och DALIs nya budgethögtalare ger mycket välljud för pengarna.

Briljant ljud. Subbasutgång. Multiroom.
Program måste installeras på datorn.

Logitech Squeezebox Touch + Z623

Trådlöst och potent PC-ljud

Squeezebox Touch har ett enkelt gränssnitt och avkodar de flesta ljudfiler. Och Logitechs mest potenta högtalare ger ett mäktigt ljud.

Spotify inbyggt. Små högtalare. Fylligt ljud.
Program måste installeras på datorn.

Sony CMT-G2NiP

Flexibel och billig

Sonys anläggning strömmar musik trådlöst från PC:n och med hjälp av AirPlay kan du spela musiken direkt från en bärbar Apple-enhet.

Flexibelt. Bra mellanregister. Bra attack.
Övertoner saknar upplösning. Fjärr-app, tack!

Philips Streamium MCi8080

Kan allt!

Den här anläggningen kan streama musik trådlöst till hela hemmet, från PC eller USB-hårddisk. DVD-spelare finns också inbyggt, så här finns allt du behöver.

Mycket flexibelt. Fylligt och stort ljud.
Saknar dynamik. Tunt mellanregister.

Panasonic SC-HC55

Passar på väggen

Panasonics stereo är smal och passar fint i en bokhylla.

Lättskött. Lättmöblerad. Läcker
Inget alls.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend