TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Sonos Connect:Amp + Bridge och DALI Zensor 1

Dynamik och upplösning

Sonos kolossalt populära multiroom-system streamar musiken och DALIs nya budgethögtalare ger mycket välljud för pengarna.

forfatter
Publicerad 2012-01-06 - 07:45
Ljud & Bild tycker
Briljant ljud. Subbasutgång. Multiroom.
Program måste installeras på datorn.
Specifikationer
  • 2.0-system
  • Wi-Fi/DLNA
  • Spotify
  • 2 x 55 watt
  • Subbasutgång

Sonos Connect:Amp (som brukade heta ZP120) är en nätverksstreamer med inbyggd förstärkare. För att streama musik från datorn måste Sonos Desktop Controller installeras på datorn (PC eller Mac) och därifrån styrs sedan Sonos-systemet. Är du van vid att använda program som iTunes, Windows Media Player Winamp måste du vänja dig vid Sonos. Programmet funkar fint, men allra användarvänligast är att ladda ned Sonos Controller till iPhone eller Android.

Sonos-förstärkaren kopplas till nätverket med kabel, vill du ha det trådlöst så köper du en Sonos Bridge som distribuerar signalen till Connect:Amp och alla andra Sonos-enheter du har. Förstärkaren lämnar 2 x 55 watt och driver enkelt ett par småhögtalare, och vi gillar att den dessutom har en utgång för subbas. I motsats till Squeezebox Touch har Connect:Amp också en analog linjeingång, men medan Squeezebox Touch stöder uppemot 24 bit/96 kHz är Sonos begränsad till 16 bit/44 kHz – alltså vanlig CD-kvalitet. De flesta ljud stöds, inklusive Apple Lossless. Spotify är också inbakat så att du kan streama musik direkt från nätet. Till sist kan ett Sonos-system streama AirPlay från en Airport Express.

Zensor-serien tar över som DALIs nya budgetserie. DALI hävdar att de stoppat i de absolut bästa elementen för pengarna, arbetat hårt med delningsfiltret och rent allmänt fått ut maximalt ur budgeten. Stativmodellen Zensor 1 är därför en naturlig kandidat till Sonos-systemet.

Användning
Första intrycket av Sonos musikprogram är fint, men man får inte hänga upp sig på iTunes och andra program man redan känner till. Jag rekommenderar verkligen att skaffa en smartmobil och ladda ner fjärr-appen till den, det förenklar allting oerhört mycket.

Ljudkvaliteten är av en helt annan klass än alla de andra testdeltagarna. Tonerna har bättre sammanhållning, basen är fastare och mer upplöst, och den dynamiska kontrasten är betydligt bättre än hos resten. Nu börjar det äntligen likna riktig hifi!

Hör bara på Tori Amos röst på senaste plattan ”Night of Hunters”. Första låten ”Shattering Sea” byggs upp intensivt, med mörka stråkar som tillsammans med flygeln verkligen sätter anläggningen på prov. Och Toris röst är mitt i allt som händer. Sonos och DALI låter definitivt bäst av alla.

Högtalarna har resonanser i den övre basen som maskerar lite emellanåt, men för de här pengarna är detta väldigt bra. Sonos-förstärkaren håller högtalarna i ett fast grepp, ljudet är rappt och har bra upplösning i toppen. Även om den här anläggningen är näst dyrast av alla så ger den ändå mest för pengarna.

Basen går inte lika djupt som hos Philips och kanske Sony, men om du absolut måste ha mer så kan du alltid koppla in en subbas.

Också i detta test:

Logitech Squeezebox Touch + Z623

Trådlöst och potent PC-ljud

Squeezebox Touch har ett enkelt gränssnitt och avkodar de flesta ljudfiler. Och Logitechs mest potenta högtalare ger ett mäktigt ljud.

Spotify inbyggt. Små högtalare. Fylligt ljud.
Program måste installeras på datorn.

Sony CMT-G2NiP

Flexibel och billig

Sonys anläggning strömmar musik trådlöst från PC:n och med hjälp av AirPlay kan du spela musiken direkt från en bärbar Apple-enhet.

Flexibelt. Bra mellanregister. Bra attack.
Övertoner saknar upplösning. Fjärr-app, tack!

Philips Streamium MCi8080

Kan allt!

Den här anläggningen kan streama musik trådlöst till hela hemmet, från PC eller USB-hårddisk. DVD-spelare finns också inbyggt, så här finns allt du behöver.

Mycket flexibelt. Fylligt och stort ljud.
Saknar dynamik. Tunt mellanregister.

Panasonic SC-HC55

Passar på väggen

Panasonics stereo är smal och passar fint i en bokhylla.

Lättskött. Lättmöblerad. Läcker
Inget alls.

Creative ZiiSound D5x och DSx

Ljud för utbyggnad

Creatives nya serie bluetooth-högtalare kan byggas ut till ett trådlöst multiroom-system utan att det behövs något hemnätverk.

Låter godkänt. Behöver inget nätverk.
Krångliga att sköta.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend