Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Philips Streamium MCi8080

Kan allt!

Den här anläggningen kan streama musik trådlöst till hela hemmet, från PC eller USB-hårddisk. DVD-spelare finns också inbyggt, så här finns allt du behöver.

Publicerad 2012-01-06 - 07:34
Philips Streamium MCi8080
Geir Gråbein Nordby

Detta är huvudanläggningen i ett utbyggbart multiroom-system och kopplas till nätverket trådlöst eller med kabel. Systemet kan utökas med en eller flera miniklienter som heter NP3700 som placeras överallt. Du kan till exempel ha en i sovrummet och en i badrummet. För 8 000 kronor får du MCi8080, och tillsammans med en NP3700 blir priset 10 000 kronor (heter då WMS8080).

Streamar du musiken från en nätverksansluten dator eller hårddisk spelar alla Philips-enheter oberoende av varandra och kan streama olika låtar från samma dator – samtidigt. Spelar du däremot från 160-GB-hårddisken som ingår kan alla enheterna sättas i multiroom-läge så att de spelar samma musik.

MCi8080 ser läcker ut och sköts med fjärrkontroll eller från pekskärmen som sticker upp på ovansidan. Att högtalarna har snott sitt utseende från B&W – inklusive det gula, flätade mellanregistret och den nautilusliknande diskanten – är inte vårt jobb att bry oss om.

Den som inte vill ha en Blu-ray-spelare kan gotta sig åt den inbyggda DVD-spelaren som skalar upp signalen till HD-kvalitet (1080p) i HDMI-utgången.

Användning
En så här pass sofistikerad anläggning behöver ett enkelt gränssnitt. Och det har Philips verkligen lyckats med. Styr all musik från fjärrkontrollen, eller ännu bättre: ladda ned en iPhone- eller Android-app som förvandlar telefonen till fjärrkontroll. Då får du betydligt bättre översikt. Under testperioden var appen en smula instabil, den hittade inte alltid anläggningen och vi var tvungna att trycka hårdare på skärmen än i motsvarande appar för att det skulle hända något. Men den fungerade ändå bra och kan säkert bli helt perfekt med en uppdatering. Observera dock att det inte går att streama Apple Lossless eller AIFF.

Rent ljudmässigt har systemet en mycket fyllig bas. All musik får riktigt stor bas – somliga tycker kanske att den är i mesta laget. Övertonregistret är också luftigt, så att kvinnoröster och ljusa instrument är finmaskiga och luftiga. Ljudbilden är stor och öppen.

Svagheten är ett lite väl tillbakadraget mellanregister som gör att musiken får en något överdriven ”loudness-faktor”. Detta kan justeras en aning, men vi får aldrig det stora mellanregister vi vill ha. Det är också begränsat med dynamik. MCi8080 lyckas inte urskilja kontrasterna i ljudbilden tillräckligt väl, så all musik återges en smula platt. Det går däremot att spela högt nog för de allra flesta av oss.

Tilläggsklienten NP3700 fungerar fint i en bokhylla eller på en hylla i badrummet. Den är lika enkel att sköta som huvudenheten, och låter fint fast är av naturliga orsaker lite fattigare på bas.

Sammantaget är detta en lättanvänd anläggning som är ett välfungerande nav i hemmet, men som inte saknar ljudmässiga brister.

Ljud & Bild tycker

Mycket flexibelt. Fylligt och stort ljud. Saknar dynamik. Tunt mellanregister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen