TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Logitech Squeezebox Touch + Z623

Trådlöst och potent PC-ljud

Squeezebox Touch har ett enkelt gränssnitt och avkodar de flesta ljudfiler. Och Logitechs mest potenta högtalare ger ett mäktigt ljud.

forfatter
Publicerad 2012-01-06 - 07:42
L&B tycker
Spotify inbyggt. Små högtalare. Fylligt ljud.
Program måste installeras på datorn.
Specifikationer
 • 2.1-system
 • Wi-Fi/DLNA
 • USB, webbradio, Spotify
 • 200 watt

Squeezebox Touch är en nätverksströmmare som fungerar som en länk mellan PC:n eller Macen och stereon. Den har digitalutgångar och kan därför kopplas till en D/A-omvandlare. Den klarar också de flesta filtyper, inklusive MP3, Apple Lossless, Flac, Wav och AIFF – även 24 bit/96 kHz. Flera Squeezebox-apparater kan kopplas ihop till ett trådlöst multiroom-system. Squeezebox Touch har riktpriset 3 500 kronor och Z623-högtalarna 1 700 kronor, men de går att köpa för betydligt mindre än så.

Programmet Squeezebox Server måste installeras på datorn. Sedan styrs musiken direkt från datorn eller från teckenfönstret på Squeezebox Touch med hjälp av styrpanelen eller fjärrkontrollen. Eller så kan man ladda ned en fjärr-app till sin smartmobil – då blir gränssnittet väldigt likt AirPlay. Squeezebox fungerar även med Spotify och andra tilläggstjänster direkt, utan att man behöver ha datorn inkopplad. Man måste dock prenumerera på tjänsterna.

Via USB-porten kan man dessutom streama musikfiler från en hårddisk, utan att datorn behöver vara påslagen.

Någon CD-spelare finns inte och man kan inte heller streama från CD-drivverket i datorn. En nödlösning är att använda högtalarnas minijack-ingång för att spela skivor.

Logitechs största högtalarsystem Z623 sägs lämna 200 watt RMS. Hur effekten är fördelad vet vi inte, men en gissning är att 100 watt driver subbasen och att de små högtalarna, som även passar i riktigt små bokhyllor, delar på resten. Volymkontroll och av/på-knapp sitter på den högra högtalaren och all förstärkning är förlagd till subbasen.

Användning
Squeezebox gränssnitt är enkelt. Personligen föredrar jag att använda min iPhone med hjälp av appen Squeezebox Controller. Då får jag full översikt över spellistor, artister och låtar. Spotify fungerar bäst med spellistor som redan lagrats eftersom det är lite bökigt att söka efter ny musik med fjärrkontrollen.

Ljudet från Logitech-högtalarna är kraftigare och större än från Creative D5x och DSx. Subbasen känns lite trögare och mindre bestämd, men går djupare och sammantaget har högtalarna ett mer potent ljud och en helt annan upplösning längre upp än Creative.

Man kan spela högre än med Philips och Sony, och med djupare bas. Men Logitechs högtalare har inte lika bra upplösning. I synnerhet Philips har bättre upplösning i övertonerna och Sony har bättre kontrast i mellanregistret där röster och nästan alla instrument har sitt viktigaste register. Men på det stora hela gillar vi Logitechs anläggning. Squeezebox Touch kan rekommenderas å det varmaste, och högtalarna ger mycket för pengarna.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sonos Connect:Amp + Bridge och DALI Zensor 1

Dynamik och upplösning

Sonos kolossalt populära multiroom-system streamar musiken och DALIs nya budgethögtalare ger mycket välljud för pengarna.

Briljant ljud. Subbasutgång. Multiroom.
Program måste installeras på datorn.

Sony CMT-G2NiP

Flexibel och billig

Sonys anläggning strömmar musik trådlöst från PC:n och med hjälp av AirPlay kan du spela musiken direkt från en bärbar Apple-enhet.

Flexibelt. Bra mellanregister. Bra attack.
Övertoner saknar upplösning. Fjärr-app, tack!

Philips Streamium MCi8080

Kan allt!

Den här anläggningen kan streama musik trådlöst till hela hemmet, från PC eller USB-hårddisk. DVD-spelare finns också inbyggt, så här finns allt du behöver.

Mycket flexibelt. Fylligt och stort ljud.
Saknar dynamik. Tunt mellanregister.

Panasonic SC-HC55

Passar på väggen

Panasonics stereo är smal och passar fint i en bokhylla.

Lättskött. Lättmöblerad. Läcker
Inget alls.

Creative ZiiSound D5x och DSx

Ljud för utbyggnad

Creatives nya serie bluetooth-högtalare kan byggas ut till ett trådlöst multiroom-system utan att det behövs något hemnätverk.

Låter godkänt. Behöver inget nätverk.
Krångliga att sköta.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend