6 små streaming-anläggningar

När musiken tappar tråden

Musiken kommer inte från CD längre. Streaming är ett nytt begrepp som betyder att musiken spelas av trådlöst – och det behöver inte kosta mycket om du vill vara med!
forfatter

Att lägga hela musiksamlingen på en hårddisk och ta bort den optiska CD:n ur det musikaliska räknestycket har flera uppenbara fördelar. För det första blir all musik tillgänglig med ett par enkla knapptryckningar. För det andra kan du använda väggen i vardagsrummet till något annat än hyllplats för skivor, och slipper att fodralen ligger och skräpar på golvet framför stereon. Och bäst av allt är att det kan låta lika bra! Om musiken är lagrad i CD-kvalitet, vill säga.

Ännu mer praktiskt är att prenumerera på streaming-tjänster som Spotify. Då får du tillgång till snudd på oändliga mängder musik som spelas direkt från internet. Att upptäcka nya artister har aldrig varit enklare, och du slipper hålla på och lagra på hårddiskar. Nackdelen är att sådana musiktjänster i dagsläget inte använder sig av förlustfri komprimering, så ljudet håller inte riktigt CD-klass. Men det är tillräckligt bra för dagligt bruk.

Streaming är inget nytt – du minns kanske den nätbaserade RealAudio Player från 1995 som strömmade musik med en upplösning av 24 kbit/s. Men det är först nu som vi på allvar börjar hitta hifi-komponenter som kan kopplas till internet och streama trådlöst direkt från datorn.

I detta test tar vi oss an kompletta anläggningar som streamar musik på lite olika sätt. Gemensamt för dem alla är att de är trådlösa, så de behöver ingen nätverkskabel.

Deltagarna
De två enklaste anläggningarna, från Creative och Panasonic, använder sig av bluetooth i stället för hemnätverket. Fördelen är att du kan streama musiken trådlöst direkt från en bluetooth-spelare (mobiltelefon eller dator), oberoende av nätanslutning. Nackdelen är en begränsad ljudkvalitet som beror på den mindre bandbredden.

Philips och Sony använder sig av trådlöst nätverk och listar musiken från en nätverksansluten PC eller hårddisk (NAS) i teckenfönstret. Du bläddrar mellan alla låtar med fjärrkontrollen. Det är lite krångligare, men ger potentiellt ett väsentligt bättre ljud.

Logitech Squeezebox och Sonos nätverksspelare är specialiserade och slutna system som använder datorn som musikkälla via en obligatorisk programvara. Många musikformat stöds, inklusive Flac och Apple Lossless samt okomprimerade filer. Squeezebox stöder 24 bit/96 kHz-upplösning men Sonos är begränsat till 16 bit/44 kHz (CD-kvalitet). Sonos stöder dessutom Apple AirPlay som gör musiken ännu mer lättåtkomlig.

Detta behöver du
Anläggningarna bygger på att datorn är musikkällan. Därför behöver du en PC eller Mac som lagrar musiksamlingen. Musiken ligger alltså lagrad lokalt på din hårddisk. Creative och Panasonic använder bluetooth och kan därför streama musik från vilken musikkälla som helst som har den tekniken.

Vill du kunna streama musik från Spotify och andra nättjänster är det Logitech Squeezebox eller Sonos som gäller. Då behöver du ha ett konto som anges i musiksystemet och sedan lägger hela musikvärlden vid dina fötter.

Sonys anläggning har AirPlay. Då behöver du en dator med iTunes som sedan strömmar musiken direkt. Det fungerar lika bra med en iPod, iPad eller iPhone. Har du Android-telefon kan du installera appen Double Twist så fungerar AirPlay där också.

Priser
De flesta priserna som anges är riktpriser från tillverkarna, men vissa av dem hänvisar till genomsnittliga marknadspriser. Det lönar sig därför att jämföra butikerna.

Produkter i testet

Sonos Connect:Amp + Bridge och DALI Zensor 1

Dynamik och upplösning

Sonos kolossalt populära multiroom-system streamar musiken och DALIs nya budgethögtalare ger mycket välljud för pengarna.

Briljant ljud. Subbasutgång. Multiroom.
Program måste installeras på datorn.

Logitech Squeezebox Touch + Z623

Trådlöst och potent PC-ljud

Squeezebox Touch har ett enkelt gränssnitt och avkodar de flesta ljudfiler. Och Logitechs mest potenta högtalare ger ett mäktigt ljud.

Spotify inbyggt. Små högtalare. Fylligt ljud.
Program måste installeras på datorn.

Sony CMT-G2NiP

Flexibel och billig

Sonys anläggning strömmar musik trådlöst från PC:n och med hjälp av AirPlay kan du spela musiken direkt från en bärbar Apple-enhet.

Flexibelt. Bra mellanregister. Bra attack.
Övertoner saknar upplösning. Fjärr-app, tack!

Philips Streamium MCi8080

Kan allt!

Den här anläggningen kan streama musik trådlöst till hela hemmet, från PC eller USB-hårddisk. DVD-spelare finns också inbyggt, så här finns allt du behöver.

Mycket flexibelt. Fylligt och stort ljud.
Saknar dynamik. Tunt mellanregister.

Panasonic SC-HC55

Passar på väggen

Panasonics stereo är smal och passar fint i en bokhylla.

Lättskött. Lättmöblerad. Läcker
Inget alls.

Creative ZiiSound D5x och DSx

Ljud för utbyggnad

Creatives nya serie bluetooth-högtalare kan byggas ut till ett trådlöst multiroom-system utan att det behövs något hemnätverk.

Låter godkänt. Behöver inget nätverk.
Krångliga att sköta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.