Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sennheiser / EPOS GSP 602

Klassisk stil

Förebilden är välbekant i GSP 602, som i själva verket är en hi-fi-hörlur med mikrofon.

Publicerad 2020-12-03 - 09:00
Sennheiser / EPOS GSP 602
John Hvidlykke

Sennheiser har hållit på med hörlurar länge, men i ett par år har vi också kunnat se gaming-headset som hetat Sennheiser. Från och med nu kommer dessa i stället att heta Epos. Epos är ett dansk företag som har ansvarat för Sennheisers spelmodeller, men som nu uppträder under sitt eget namn.

Stilen dock välkänd i Epos Sennheiser GS 602, som vi har fått in till detta test. Och på fler sätt än ett. För det första är det en variant av Sennheiser GSP 600, som vi har testat tidigare. Och för det andra är designen med svart plastram och gula öronkuddar en skön vink till många generationer Sennheiser-hörlurar. Inklusive den här testarens allra första hörlurar: ett par HD414 som införskaffades för mer än 40 år sedan. Öronkuddarna är dock inte av skumgummi utan av gulbrunt konstläder.

Även rent tekniskt är GSP 602 klassiskt: ett trådbundet, analogt headset helt utan krusiduller. Det enda som skiljer det från ett vanligt par hörlurar är mikrofonen som sitter på en stabil arm som ser ut att lunna tåla omild behandling.

Bara analog kabel

Eftersom det bara finns analog kabelanslutning är GSP 602 kompatibelt med allt som har ett analogt hörlursuttag och en analog mikrofonkontakt. Medaljens baksida är att det inte finns någon form av extrafunktioner eller finesser – utom en volymkontroll som är lite tight. Och inte någon programvara heller. Om man vill ha surroundljud eller EQ är det upp till en själv att hitta (och betala för) ett ljudkort som stöder det.

Vad EPOS/Sennheiser GSP 602 levererar är ljud av hög kvalitet. Inget annat headset i testet har en så djup och ren bas och ett så naturligt mellan- och diskantregister. Detta betyder inte nödvändigtvis att ljudet är det bästa för ändamålet – nämligen att vinna i spelet. Men det låter ren hifi, och det är inte heller illa. Antagligen tröttnar man aldrig på att lyssna på GSP 602. Om man har ett stort huvud kan det dock hända att man tröttnar på att ha headsetet på sig. För det sitter tätt, även med den största och lösaste inställningen.

Slutsats

GSP 602 ger precis vad man förväntar sig av ett headset från Sennheiser. Även om det står EPOS på paketet. I praktiken får man en trådbunden hifi-hörlur med en påmonterad mikrofon. Varken mer eller mindre. Det gör att headsetet hamnar i en lite svår sits jämfört med konkurrenterna, som erbjuder trådlös anslutning och – mer eller mindre – användbara funktioner till samma eller lägre pris. Färgvarianten med gulaktiga öronkuddar är en kul idé som säkert kommer att glädja Sennheiser-fans.

Karakter
Sennheiser / EPOS GSP 602
Premium

Ljud & Bild tycker

Ljudet är hifi – 75 års erfarenhet av hörlurar går inte att förneka. Det finns ingen, absolut ingen, av de funktioner och finesser som konkurrenterna erbjuder till samma pris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen