Search
Generic filters

: TomTom GO 5200

Mogen GPS

Generationer av utveckling gör att det nu knappt finns någonting att klaga på.

Februari 2017Tomtom GO 5200

Ljud & Bild tycker

Enkel att använda. Tar hänsyn till aktuell trafiksituation. Gratis uppdateringar.
Något lågupplöst skärm.
 • Skärm: 5 tum, 480 x 272
 • Karta: Världskarta
 • Kartuppdatering: Gratis uppdateringar
 • Fartkameror: Gratis uppdateringar
 • Trådlöst: Bluetooth, Wifi
 • Pris: 3 400 kr
 • Webb: tomtom.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3400 kr

GPS-navigatorer har faktiskt utvecklats lika mycket som mobiltelefonerna. Ser vi tillbaka på de första vi testade för tio år sedan så är de nästan skrattretande dåliga jämfört med vad vi får idag. På den tiden hade de gräsliga infästningar, dåliga skärmar utan multitouch, förvirrande hantering, dålig precision och irriterande dåliga prestanda. Dessutom kostade de en smärre förmögenhet. Dagens navigatorer har förbättrats på alla punkter, men är ändå betydligt billigare.

Ett bra exempel är utvecklingen hos TomToms GO-serie. Först byggdes mjukvaran om så att den skulle bli mer modulär och göra det möjligt att uppdatera enstaka funktioner. Sedan kom datauppkoppling som gav möjlighet till minutfärsk trafikinformation. Därefter fick navigatorerna äntligen ett smidigt fäste. Sedan fick de en modernare, mer lättanvänd mjukvara, samt multitouch-skärmar. Och häromåret blev alltfler tjänster inbakade i priset.

picture1
<
>
(Foto: Tillverkare)

En smidig upplevelse

Även för dig som inte tidigare har använt någon av TomToms navigatorer är det föredömligt lätt att komma igång. Du skapar ett konto hos TomTom som sedan håller koll på dina uppdateringar, samt synkroniserar med dina smartmobil-appar. Anslut laddningskabeln till fästet och kläm fast det med sugproppen, samt sätt fast navigatorn med magnetfästet. Sedan är det bara att ange destination och sätta igång att köra.

Just destinationer är enklare än någonsin att ange. Till skillnad från vissa konkurrenter är det inte så petigt i vilken ordning man anger orter och gatunamn, GO 5200 gissar smart vad man menar. Det finns även ett omfattande utbud av intressepunkter, där man inte bara använder förladdade, utan sökning sker även online. Smidigast är dock appen MyDrive där man redan på väg till bilen kan ange vart man vill åka, och vilken väg, så synkroniseras det automatiskt med navigatorn.

MyDrive med en förhandstitt på trafikläget (Foto: Ljud & Bild)

Bästa vägvalen

Denna generations modeller har något som TomTom kallar Priority Driving. Det är en kombination av de senaste kartorna, uppdaterad trafikinformation samt smarta förutsägelser om vart du är på väg. Just trafikinformationen är något som TomTom länge har varit riktigt bra på, med betydligt snabbare och mer detaljerad information om trafikolyckor och köbildning. Därmed kan navigatorn snabbt hitta omvägar där trafiken flyter bättre, vilket ger snabbare resor.

Informationen på skärmen är tydlig, med in- och utzoomning av kartan beroende på hur snabbt man kör. Därmed får man både bra överblick på motorvägen och detaljer när det är tvära svängar. Avfarter på motorvägar visas tydligt, både med riktiga vägskyltar och rekommendationer om i vilken fil man ska lägga sig. Högst upp på skärmen ser man nästa sväng och till höger ser man hur långt bort eventuella komplikationer är.

(Foto: Tillverkare)

Äntligen full uppkoppling

Liksom tidigare kan man koppla navigatorn till mobilen. Det gör det möjligt att använda den som högtalartelefon, samt att se meddelanden. Man kan till och med få dem upplästa för sig, även om datorrösten inte direkt låter naturlig. Nytt är däremot att man inte bara kan ge röstkommandon till navigatorn, utan till och med till mobilen. Detta stöder både Siri för iPhone och Google Now för Android-mobiler. Och äntligen har de mer påkostade modellerna fått inbyggt wifi. Det innebär att man inte längre måste koppla in navigatorn till datorn med en sladd för att ladda in uppdateringar. Det räcker med att ta med den in från bilen så att den kan koppla upp sig på det trådlösa nätverket. Därmed är det sista irritationsmomentet med att använda TomTom GO borta. Vi uppskattar också att det ingår gratis uppdateringar av kartor och fartkameror under hela apparatens livstid.

Slutsats

Vi har i de senaste testerna framhållit TomToms navigatorer som de bästa på marknaden och denna senaste generation är inget undantag. De är lätta att använda, informationen på skärmen är tydlig och det är aldrig någon tvekan om var eller hur man ska svänga. Navigatorn låter dig alltid hitta snabbaste vägen tack vare minutfärsk trafikinformation. Nu kan den dessutom uppdatera sig själv via wifi. Därmed har TomTom bockat av alla våra önskemål.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TAG Heuer Connected

  Riktpris: 21000 kr Smartklocka i lyxklassen

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!