annons
(Foto: Tillverkare)

Beam Projector

För slö och för dyr

Beam är ett bra exempel på att alla Kickstarter-projekt inte är värda att förverkliga.

annons

På Kickstarter får uppfinnare en möjlighet att få ut produkter på marknaden som annars inte hade haft en chans i större, multinationella företag. Om tillräckligt många kunder backar upp projektet så förverkligas det och produkten tar fysisk form ute i butikerna. Ett sådant projekt är Beam Projector. Tanken är att man stoppar in en projektor med LED-belysning i en ”vanlig” glödlampa, som sedan kan skruvas in i vilken E27-sockel som helst. Lägg till lite extra hårdvara, processor, högtalare och annat samt utrusta lampan med Android så har du en Beam.

Enkel installation
Beam kopplas till wifi-nätverket och styrs från en app i mobilen. Själva installationen är ganska så enkel och påminner mycket om andra wifi-anslutna enheter. Tyvärr klarar den inte 5 GHz-bandet, vilket kan vara en nackdel för tyngre streaming-uppgifter. Den inbyggda högtalaren kan användas i en handvändning, men ljudet blir mycket bättre om man kopplar in en trådlös Bluetooth-högtalare. Tack vare den inbyggda LED-lampan kan Beam användas som en vanlig glödlampa också, utöver projektor.

Beam kan både ligga och hänga. Observera att en metallampa kan skärma av wifi-signalen. (Foto: Tillverkare)

Screw it in and have fun
Med den snitsiga frasen marknadsförs den enorma glödlampan – och den är verkligen stor! Jag hade svårt att få den att ligga ordentligt på bordet och kom därför på att sätta den i en arkitektlampa, där den också kunde vinklas mot väggen enklare. Tyvärr var Beam för tung för att orka hålla uppe huvudet, så den fick ligga ner på ett bord i stället. Man justerar skärpan med en liten ratt och genom att vrida på en ring på änden roterar hela bilden 90 grader från sida till sida. Det räcker inte riktigt, och kan göra det svårt att justera bilden så att den är helt rak eller helt skarp.

Krånglig skötsel
Precis som glödlampan är den medföljande appen krånglig att handskas med. Android-systemet har inte fått något gränssnitt ovanpå utan måste styras i sin råa form med en markör. Den flyttar man runt med ett pekfält i appen på mobilen. Låter det krångligt? Det är det också. Och så går det oerhört långsamt och är inte särskilt intuitivt, till exempel när man är inne i olika appar och inte bara kan stoppa eller starta uppspelning genom att bara trycka på en knapp. Man kan också strömma direkt från telefonen via Miracast eller AirPlay, fast då upplevde jag flera gånger att appen frös, hackade och kraschade. Irriterande.


Beam har en platt sida så att den kan ligga på ett bord. Den gula sladden med infästning ingår.

Ingen HD
Beam har en upplösning på futtiga 480p (854 x 480 pixlar). Det är inte så mycket och bilden känns också väldigt urlakad. Jag håller fullständigt med om att man måste hålla priset nere, och att det finns gränser för vad som är möjligt när vi talar om picoprojektorer. Men i kombination med en ljusstyrka på 100 lumen så är upplösningen helt enkelt inte särskilt bra. Allt beror naturligtvis mycket på vad man ska använda Beam till, men vill man titta på filmer och serier så bör man inte ha för höga förväntningar.

Hack, hack, hack
Låg upplösning och beskedlig ljusstyrka hade vi kunnat leva med, om det inte vore för resten. Eftersom det handlar om en Android-enhet kan man installera och ta bort ett brett urval av appar. Men dessvärre är den inbyggda processorn på 1,3 GHz hopplöst underdimensionerad för moderna streaming-uppgifter, vilket innebär att det tar för lång tid att ladda appar, plus att man kan märka av lite hackningar och frysningar. Det är en frustrerande upplevelse att bläddra runt i Netflix. Det är inte bra nog med tanke på att man nu för tiden kan köpa en förhållandevis billig smartmobil som gör allt man ber den om.

annons
Vrid på ringen för att fintrimma bilden. Mittersta snäppet ger här en lite skev bild.

Slutsats
Beam-konceptet är bra, men utförandet är helt enkelt för dåligt för att motivera det höga priset. Upplösningen är för låg och ljusstyrkan och hårdvaran är för slö för att få fart på allt. Resultatet är en picoprojektor som är intressantare i teorin än i praktiken. En snabbare processor och en mer genomtänkt app hade kunnat gör en stor skillnad. Till dess är Beam verkligen svår att rekommendera till något.

annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Android
 • 1,3 GHz dualcore-processor
 • 8 GB minne
 • 480p-upplösning (854 x 480)
 • 100 lumen
 • 24 x LED
 • 2 x 2-watts högtalare
 • Mått: 150 x 110 mm
 • Vikt: 400 gram
Pris: 5500 kr
Plus Beam är en kul idé, som med lite vidareutveckling hade kunnat bli en bra produkt.
Minus Med tanke på priset är innanmätet för slött, upplösningen är för låg och ljusstyrkan är för svag. Beam känns ofärdig.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of
  annons

  Prisvärd mobil under granen

  Ett steg under lyxmodellerna hittar vi mobilerna som ger bäst valuta för pengarna.

  Skivspelare med högtalare

  Skivspelare med förstärkare och högtalare inbyggt? Oftast ett recept på katastrof, men inte den här gången.

  7 helt trådlösa öronproppar i premiumklassen

  Om du älskar öronproppar med bra ljud med hatar sladdar så behöver du några av de här.

  OLED med dolda talanger

  Sonys nya OLED-TV kan skryta med otroligt fin bildkvalitet, men det bästa av allt är ljudet ...

  Ny referenshögtalare

  Wow! Dynaudios Confidence-högtalare är ovanligt lyckade – och välljudande.

  Kompromisslös stativhögtalare

  Här är ett par högtalare som är i en klass för sig, med god hjälp av en finess som är lika smart som den är enkel.

  Racermobil från OnePlus och McLaren kör ifrån allt och alla

  OnePlus 7T Pro McLaren är en av de första mobilerna som kör Android 10. Men den har fler förbättringar än så, vilket gör den ännu mer suverän än föregångaren.

  Extremt skarp zoom

  Panasonics ljusstarka Leica-zoom är den enda i sitt slag som har de här egenskaperna.

  Trådlös lyx med massor av funktioner

  I den tredje versionen av Sennheisers strålande trådlösa hörlurar får vi fler finesser.

  Flaggskepp för proffsfotografer

  Klassens högsta upplösning gör Sonys flaggskepp till kameran som många vill ha – men inte alla behöver.