: Beam Projector

För slö och för dyr

Beam är ett bra exempel på att alla Kickstarter-projekt inte är värda att förverkliga.
Ljud & Bild tycker
Beam är en kul idé, som med lite vidareutveckling hade kunnat bli en bra produkt.
Med tanke på priset är innanmätet för slött, upplösningen är för låg och ljusstyrkan är för svag. Beam känns ofärdig.
Specifikationer
  • Android
  • 1,3 GHz dualcore-processor
  • 8 GB minne
  • 480p-upplösning (854 x 480)
  • 100 lumen
  • 24 x LED
  • 2 x 2-watts högtalare
  • Mått: 150 x 110 mm
  • Vikt: 400 gram
Annons
Annons
forfatter

På Kickstarter får uppfinnare en möjlighet att få ut produkter på marknaden som annars inte hade haft en chans i större, multinationella företag. Om tillräckligt många kunder backar upp projektet så förverkligas det och produkten tar fysisk form ute i butikerna. Ett sådant projekt är Beam Projector. Tanken är att man stoppar in en projektor med LED-belysning i en ”vanlig” glödlampa, som sedan kan skruvas in i vilken E27-sockel som helst. Lägg till lite extra hårdvara, processor, högtalare och annat samt utrusta lampan med Android så har du en Beam.

Enkel installation
Beam kopplas till wifi-nätverket och styrs från en app i mobilen. Själva installationen är ganska så enkel och påminner mycket om andra wifi-anslutna enheter. Tyvärr klarar den inte 5 GHz-bandet, vilket kan vara en nackdel för tyngre streaming-uppgifter. Den inbyggda högtalaren kan användas i en handvändning, men ljudet blir mycket bättre om man kopplar in en trådlös Bluetooth-högtalare. Tack vare den inbyggda LED-lampan kan Beam användas som en vanlig glödlampa också, utöver projektor.

Beam kan både ligga och hänga. Observera att en metallampa kan skärma av wifi-signalen. (Foto: Tillverkare)

Screw it in and have fun
Med den snitsiga frasen marknadsförs den enorma glödlampan – och den är verkligen stor! Jag hade svårt att få den att ligga ordentligt på bordet och kom därför på att sätta den i en arkitektlampa, där den också kunde vinklas mot väggen enklare. Tyvärr var Beam för tung för att orka hålla uppe huvudet, så den fick ligga ner på ett bord i stället. Man justerar skärpan med en liten ratt och genom att vrida på en ring på änden roterar hela bilden 90 grader från sida till sida. Det räcker inte riktigt, och kan göra det svårt att justera bilden så att den är helt rak eller helt skarp.

Krånglig skötsel
Precis som glödlampan är den medföljande appen krånglig att handskas med. Android-systemet har inte fått något gränssnitt ovanpå utan måste styras i sin råa form med en markör. Den flyttar man runt med ett pekfält i appen på mobilen. Låter det krångligt? Det är det också. Och så går det oerhört långsamt och är inte särskilt intuitivt, till exempel när man är inne i olika appar och inte bara kan stoppa eller starta uppspelning genom att bara trycka på en knapp. Man kan också strömma direkt från telefonen via Miracast eller AirPlay, fast då upplevde jag flera gånger att appen frös, hackade och kraschade. Irriterande.


Beam har en platt sida så att den kan ligga på ett bord. Den gula sladden med infästning ingår.

Ingen HD
Beam har en upplösning på futtiga 480p (854 x 480 pixlar). Det är inte så mycket och bilden känns också väldigt urlakad. Jag håller fullständigt med om att man måste hålla priset nere, och att det finns gränser för vad som är möjligt när vi talar om picoprojektorer. Men i kombination med en ljusstyrka på 100 lumen så är upplösningen helt enkelt inte särskilt bra. Allt beror naturligtvis mycket på vad man ska använda Beam till, men vill man titta på filmer och serier så bör man inte ha för höga förväntningar.

Annons

Hack, hack, hack
Låg upplösning och beskedlig ljusstyrka hade vi kunnat leva med, om det inte vore för resten. Eftersom det handlar om en Android-enhet kan man installera och ta bort ett brett urval av appar. Men dessvärre är den inbyggda processorn på 1,3 GHz hopplöst underdimensionerad för moderna streaming-uppgifter, vilket innebär att det tar för lång tid att ladda appar, plus att man kan märka av lite hackningar och frysningar. Det är en frustrerande upplevelse att bläddra runt i Netflix. Det är inte bra nog med tanke på att man nu för tiden kan köpa en förhållandevis billig smartmobil som gör allt man ber den om.

Vrid på ringen för att fintrimma bilden. Mittersta snäppet ger här en lite skev bild.

Slutsats
Beam-konceptet är bra, men utförandet är helt enkelt för dåligt för att motivera det höga priset. Upplösningen är för låg och ljusstyrkan och hårdvaran är för slö för att få fart på allt. Resultatet är en picoprojektor som är intressantare i teorin än i praktiken. En snabbare processor och en mer genomtänkt app hade kunnat gör en stor skillnad. Till dess är Beam verkligen svår att rekommendera till något.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Mikael Hansen


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.
JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!
Trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering brukar kosta mer än de här.
Alla kamerasystem behöver ett objektiv för porträtt, gärna ett ljusstarkt sådant.
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Fujifilms mellanformatkameror har saknat en bred vidvinkel. Här är den.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.