TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Sony SmartBand

Smartbandet ser dig

Sony SmartBand ger användaren mer information om sig själv och hans eller hennes vardag än något annat smart armband.

forfatter
Publicerad 2014-06-22 - 06:00
L&B tycker
Har fler funktioner och ger en mer komplett bild av användarens vardag än något annat smart armband vi har provat. Är dessutom vattentätt.
Stöder bara Android, inte iPhone, och bara den allra senaste Android-versionen, KitKat.
Specifikationer
  • Stöder: Android 4.4 KitKat
  • Mått: 40,7 x 15,3 x 7,8 mm (huvudenhet), 214/250 mm (armbandets längd)
  • Trådlöst och batteri: Bluetooth 4.0, NFC, Lithium Polymer, 5 dagars batteritid
  • Pris: 750 kr
  • sonymobile.com
Riktpris: 750Pr. 2014-06-22 Produktsida

I sin konstruktion påminner Sony SmartBand en hel del om Fitbit Flex, som vi testade i majnumret av Ljud & Bild. Med i paketet ingår två armband, ett litet och ett stort, samt den så kallade huvudenheten som är produktens hjärna. Huvudenheten är IP58-klassad och alltså vattentät. Den placeras i ett speciellt hålrum i armbandet, vilket också innebär att man kan byta ut själva armbandet (Sony har planer på att samarbeta med olika företag som ska göra nya armband i annorlunda och cool design) eftersom all teknik sitter i huvudenheten. Precis som de flesta andra sådana här armband registrerar SmartBand användarens rörelser, men själva intelligensen befinner sig i användarens smartmobil – i form av de två appar man behöver för att få Smartband att fungera som det är tänkt. Dels den så kallade SmartBand-appen, som håller koll på armbandets inställningar, och dels Lifelog-appen som övervakar dagens händelser.

Appar och funktioner
Sony SmartBand har fler funktioner än något annat armband vi har testat. Via SmartBand-appen kan man ställa in övervakning av sömnen och så kallad smart väckning, som ser till att användaren väcks när han eller hon slumrar – alltså befinner sig i REM-sömn och är lättväckt – och dessutom går det att ange att armbandet ska vibrera när telefonen ringer eller tar emot ett SMS. Det finns också ett räckviddsalarm som gör att armbandet vibrerar om man glömmer att ta med sig sin telefon. Sist men inte minst kan man styra vissa funktioner i utvalda appar. Man kan till exempel starta och stoppa musik eller hoppa framåt och bakåt i spellistan, och det går att styra slutaren i mobilens kamera-app på ett avstånd upp till tio meter.

När det gäller den personliga övervakningen i Lifelog-appen är möjligheterna också mycket omfattande. Längst upp i app-fönstret finns en grafisk tidslinje som visar alla händelser som appen registrerar, timme för timme. Där kan man alltså se när man har pratat i telefon och med vem, när och var man har tagit en bild, och vilken musik man har lyssnat på. I den nedersta halvan av appen kan man välja mellan en karta och fullständig visning av appens alla siffror. På kartan kan man se vart man har rört sig och när, medan siffervisningen ger en överblick över antal steg, antal förbrända kalorier, hur många timmar man har varit aktiv och hur många man har sovit, etc.

De många funktionerna ser inte bara bra ut på papperet, de fungerar faktisk också i praktiken. I själva verket är det lite skrämmande att man kan få så mycket information om sig själv – man skulle mycket väl kunna bli bekymrad över sitt privatliv om man till exempel skulle tappa sitt SmartBand, men all information är knuten till det konto som man använder för att logga in i de olika apparna, hävdar Sony, så andra personer ska inte kunna få tillgång till informationen, även om de får tag i huvudenheten.
4_1_SmartBand

Slutsats
Sony Smartband är det bästa smarta armbandet vi har testat hittills. Tanken med att ha en huvudenhet som är separerad från själva armbandet är god, framförallt eftersom vi räknar med att se fler, nya kreationer från Sony och deras partner i framtiden, men mest imponerade är vi över de alla funktioner som är knutna till SmartBand. Inget annat smart armband vi har provat kombinerar information om fysisk aktivitet med annan information från mobilen, så att man får en komplett överblick över sin dag. Enda nackdelen är att Sony SmartBand bara stöder Android, inte iPhone, och dessutom måste man vara i besittning av en smartmobil med den allra senaste Android-versionen.

2_SmartBand

Annons
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

På jakt efter en ny mobil till jul? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som går att köpa just nu.
Ny uppdatering för Garminanvändare Garmin släpper funktionsuppdateringar till flera av sina smarta sportklockor och cykeldatorer
En Musk-mobil? Ja tack! Elon Musk hävdar att Apple hotar att ta bort Twitter från App Store. Skulle det hända lovar teknikmiljardären att utveckla sin egen mobiltelefon. Vi ser redan fram emot det.
Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Kungen av vikmobiler är tillbaka Tredje gången gillt, visar Motorola Razr 2022. Äntligen lever Motorolas hopfällbara mobil upp till sin ikoniska föregångare.
Lång men medelmåttig användningstid Nokia X30 5G är den grönaste telefonen från finska HMD, men prestanda är inte imponerande.
Följ Ljud & Bild