TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Smartklockor

Mobilen är död!

Länge leve smartklockan!

forfatter
Publicerad 2015-06-20 - 06:00
Produkter i testet
 • Samsung Gear S
 • Pebble Steel
 • Sony SmartWatch 3
 • Withings Activité
 • LG Watch Urbane
 • Apple Watch
 • Fitbit Surge
 • Garmin vivoactive
 • Cogito Smartwatch Classic 2.0
 • Moto 360
 • I en artikel i den amerikanska tidskriften Wired, ”iPhone killer: The Secret History of the Apple Watch”, berättar Kevin Lynch, vice VD på Apple och huvudansvarig för utvecklingen av Apple Watch, att det främsta målet med en smartklocka är att förhindra att mobiltelefonen förstör ditt liv! Mobilen har blivit för uppmärksamhetskrävande, förklarar han, och Apple Watch ska bygga en bro mellan iPhone och användaren genom att flytta ut den viktigaste informationen och de viktigaste meddelandena till handleden, så att telefonen kan ligga kvar i fickan.

  Och tänker man i de banorna så har inte bara Apple Watch, utan i grund och botten alla smarta klockor, en bättre poäng. Klockan är inte en krympt version av smartmobilen, den är ett filter som ger dig en förenklad överblick över och snabb tillgång till centrala funktioner, favoritkontakter och favorit-appar. Sedan tillkommer mätning och övervakning av hälsa, aktivitetsnivå och träning, så en smartklocka är en intim produkt du helt enkelt inte kan avvara. Smart och personlig.

  Så ser det åtminstone ut i tillverkarnas drömvärld. Frågan är om de fixar uppgiften.

   

  Är det så smart, egentligen?

  Det är nämligen en förbaskat svår balansgång att återuppfinna en produkttyp som de flesta av oss har varit bekanta med i hela våra liv.

  Fickur såg dagens ljus redan på 1500-talet och efter Första världskriget, när soldaterna började bära armbandsur eftersom de var lättare att hantera på slagfältet än fickur, blev det snabbt populärt hos vanliga civila människor att bära klockan på armen. Armbandsuret är kvintessensen av det 20:e århundradet och efter att ha stått lite i skuggan sedan början av det nya årtusendet, som hittills måste sägas ha tillhört smartmobilen, är det inte otänkbart att armbandsuret kan få en renässans – som smartmobilens förlängda arm!

  Men om de smarta klockorna någonsin ska bli en framgång så måste de kunna konkurrera med riktiga klockor från märken som Fossil, Swatch och Tissot eller till och med exklusiva märken som Rolex, Breitling och TAG Heuer.

  Ingen går runt med två klockor, och om det bara finns plats för en klocka på armen så väljer de allra flesta människor som investerar i en klocka att satsa på kvalitet, material och design. En klocka är nämligen inte bara funktionell, den är också estetik och livsstil – nästan ett slags smycke – och om man ska övertyga den grupp konsumenter som redan bär en klocka att byta till en smartklocka, då måste man konkurrera på dessa områden. Och man måste göra samma sak för att få in nya kunder i butikerna.

   

  Så testade vi

  Vi har tittat noggrant på områden som appar, funktioner, skötsel och användarvänlighet, men också på ”mjukare” egenskaper som design, stil och kvalitetskänsla. Om smartklockan verkligen ska kunna rädda dig från smartmobilen så måste du både kunna och vilja bära den på handleden hela tiden. I det här testet ska vi försöka ta reda på om någon av marknadens smartklockor – som vid det här laget har hunnit bli ganska så många – lyckas med allt detta.

  Klockornas operativsystem

  Android Wear
  Googles operativsystem till smartklockor. Nära integration med Android och ett stort urval av appar som stöds, till exempel Googles egna, Facebook Messenger, TrackID, Hotels.com, RunKeeper, WhatsApp, Twitter och Evernote.

  Systemets konstruktion kräver dock tillvänjning. De flesta appar går inte att nå direkt. I stället interagerar man med hjälp av ”handlingar” (skriva e-post, göra en anteckning i kalendern) eller som svar på notifieringar (gilla en Facebook-kommentar). Röstkommandon (”Ok, Google”) är en central del av plattformen.

  www.android.com/wear

  Tizen
  Ett öppet operativsystem som bygger på Linux, som ska ge en sammanhängande upplevelse med olika typer av enheter. Tizen ska fungera i surfplattor, smartmobiler, smartklockor, GPS-enheter och TV-apparater samt i bilar. Stöds bland annat av Intel, Huawei, Panasonic och Samsung. Starkt begränsat urval av appar och få som känns igen (t ex Opera, Deezer och Endomondo).

  www.tizen.org/

  Watch OS
  Apples operativsystem till Apple Watch. Bygger på iOS men är anpassat efter klockans form och funktion. Snabb information från appar visas antingen som notifieringar, som push-överförs från iPhone, eller via den så kallade ”överblicken” som är småflikar som visas genom att dra med fingret. Precis som på telefonen kan alla appar visas på hemskärmen som ikoner. Styrningen görs med pekskärmen och med den digitala kronan som både fungerar som scroll-, zoom- och hem-knapp. Röststyrning via Siri är också en del av kontrollen, men den är inte lika central som på Googles plattform.

  Ännu så länge finns det inte riktigt lika många appar till Watch OS som till Android Wear.

  www.apple.com/watch/

   

  Se vår test av smartklockor på norske TV2 Hjelper deg:

  Produkter i testet

  Samsung Gear S

  En mobil på handleden

  Gear S fungerar på egen hand själv och ger en rikare upplevelse, men känns som en återvändsgränd.

  Har 3G-uppkoppling så man kan lämna mobilen hemma. En stor rektangulär skärm som kan visa mycket. Laddningsdockan innehåller ett nödladdningsbatteri.
  Ser snarare nördig än elegant ut. Kräver en Samsung Galaxy-mobil. Bara ett fåtal armband från Samsung.

  Pebble Steel

  Den ursprungliga smartklockan

  Pebble Steel är en ny modell från den första tillverkaren som trodde på smartklockor.

  Användarvänligt ut i fingerspetsarna med ett bra urval av breda och udda appar. 80-talsstil på ett coolt sätt.
  Gammaldags teknik, ingen pekskärm och bara plats för åtta appar.

  Sony SmartWatch 3

  Vill se dig svettas

  Sony SmartWatch 3 kan lite av varje och hänger gärna med på träningen.

  Vatten- och dammtät och rätt så robust. Inbyggt GPS och batteri som räcker i två dagar. Den transreflektiva skärmen är bra i solljus.
  Korkat att den saknar pulsmätare med tanke på att den vänder sig idrottare.

  Withings Activité

  Design-smart

  Withings Activité är en smart klocka, ingen smartklocka

  Mycket elegant, och tanken med ett autentiskt, schweiziskt ur fullproppat med smarta sensorer är god.
  Rejält dyrt och har så gott som inga smarta funktioner. Som träningsarmband är det högst mediokert.

  LG Watch Urbane

  Utseende är inte allt

  LG Watch Urbane är den läckraste Android Wear-klockan hittills. Ändå är den en besvikelse.

  Snyggaste Android Wear-klockan. Har pulsmätare och senaste Android Wear-versionen.
  Inte helt billig och så stor att den knappast passar på smala handleder. Värst är alla fel och barnsjukdomar, till exempel att systemet kraschar och måste startas om.

  Apple Watch

  När det bästa inte är gott nog

  Apple Watch är en läcker produkt men är full av barnsjukdomar.

  Mest lättanvända smartklockan hittills, med nya innovativa idéer som digitalkrona och Force Touch. Inbyggd pulsmätare, haptisk feedback samt elegant design och överlägsen kvalitetskänsla.
  Fungerar bara med iPhone och är den dyraste smartklockan på marknaden. Lite för många småfel och barnsjukdomar.

  Fitbit Surge

  Glorifierat träningsarmband

  Fitbit själva kallar Surge för en ”fitness superwatch”. Det är inte långtifrån.

  Har vansinnigt många träningsfunktioner och fungerar med nästan alla smartmobiler.
  Har nästan inga smartfunktioner och designen är förfärlig.

  Garmin vivoactive

  Den smartaste sportklockan

  Garmin vivoactive har precis tillräckligt smarta funktioner för att vara intressant för andra än sportdårar.

  Förhållandevis många smartfunktioner och möjligheter att ladda ner framför allt sport-appar från Garmins egen app-butik.
  En sportklocka utan pulsmätare väcker förundran och både klockan och Garmins egen app-butik samt appar till iPhone och Android har problem med att fungera.

  Cogito Smartwatch Classic 2.0

  Är det smart?

  Cogito Smartwatch Classic 2.0 kan inte rekommenderas.

  Vattentät ner till 100 meter och batteriet räcker i upp till ett år. Fungerar med både iPhone och Android.
  En mycket osmart smartklocka. Och den digitala LCD-skärmen är förskräcklig.

  Moto 360

  Snygg överraskning

  Moto 360 är den bästa Android Wear-klockan vi har provat hittills.

  Klassisk klockdesign kombinerat med extrafunktioner som pulsmätare och trådlös laddning.
  Batteritiden är inte den bästa och Android Wear kräver en del tillvänjning, även i senaste version.
  forfatter

  Peter Gotschalk

  (f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

  Lämna en kommentar

  MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

  Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

  OnePlus bekräftar överraskande iPad-konkurrent OnePlus Pad kommer lanseras den 7 februari
  Omvänd? Är verkligen iPhone den bästa mobilen? Varför skulle den vara det i så fall? Som inbiten Android-användare har jag antagit utmaningen att under en period leva med två iOS-produkter. Oklart om jag ska skratta eller gråta…
  Har Motorola hittat G-punkten? Den kinesiska mobiltillverkaren lanserar tre nya billiga mobiler.
  Nu kan du titta på TikTok på Samsung TV Nu är TikTok-appen tillgänglig på svenska Samsung-skärmar.
  Samsung Galaxy S23 om hörnet - Nu är datumet känt! Första fysiska Galaxy Unpacked-evenemanget på tre år.
  Följ Ljud & Bild