Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Samsung Galaxy TabPro S

Imitation utan känslor

TabPro S är en framtvingad produkt.

Av / 2016-08-10 - 06:00
Samsung Galaxy TabPro S
Peter Gotschalk

So ein Ding müssen wir auch haben! Så måste de ha tänkt hos Samsung när de bestämde sig för att bygga Galaxy TabPro S. Det sydkoreanska märket har nämligen redan haft flera Windows-baserade surfplattor och 2-i-1-datorer i sortimentet – inklusive Samsung Ativ Tab med Windows RT och Samsung Ativ Smart PC med Windows 8, plus flera större surfplattor med fokus på produktion – bland annat den Android-baserade Galaxy NotePRO 12.2. Men alla har kommit och gått utan att göra något större väsen av sig, och Samsung har inte heller åstadkommit mycket ståhej om Galaxy TabPro S som nästan har smugits in på marknaden i skydd av mörkret. Ingen av de ovan nämnda hybriderna har varit någon nämnvärd succé för Samsung, men marknaden för 2-i-1-datorer är ett av få områden som växer, och med tanke på att det redan finns produkter som Microsoft Surface Pro 4, nya Dell XPS 12 och Apples iPad Pro så har Samsung givetvis bestämt sig för att de också vill vara med och dela på kakan. Varför överlåta en lukrativ marknad åt konkurrenterna när man själv kan få vara med och smaka, tycks ha varit tankegången.

Galaxy TabPro S verkar dessvärre vara en produkt som har slängts ihop i en hast. Inte för att det är något direkt fel på Samsungs nya 2-i-1-dator, men det finns flera detaljer som de gott kunde ha tänkt igenom lite mer. Bara lite mer.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Namnförvirring

Om vi börjar med namnet så har Samsungs stående regel i många år varit att Galaxy är namnet på serien för Android-baserade produkter. Därför heter till exempel Samsungs nya smartklockor bara Gear S och Gear S2, i stället för Galaxy Gear S och S2, eftersom de bygger på Tizen och inte Android. Och därför hette Samsungs alla gamla Windows-baserade produkter något med Ativ.

Ativ-serien har dock lagts på hyllan för länge sedan, och eftersom Samsung för ögonblicket inte har några andra Windows-baserade mobiltelefoner, surfplattor eller liknande i sitt sortiment – och uppenbarligen inte heller har några planer på att skaffa det – har de valt att smuggla in TabPro S i Galaxy-serien, även om det alltså handlar om en renodlad Windows 10-dator. Så är den förvirringen ur vägen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Utseende och konstruktion

Den största fördelen med TabPro S är att den är så smal och lätt, trots att den kör ett komplett Windows 10. Inte ens med det medföljande tangentbordsskyddet tar TabPro S mycket mer plats än ett A4-block, och med en vikt på under 700 gram och en tjocklek på bara 6,3 mm är datorn smidig att ha med sig.

Men fördelen är samtidigt den största nackdelen, för även om det alltså ingår ett skal med inbyggt tangentbord utan kostnad så är Samsung-enheten helt klart mer surfplatta än dator.

Surfplattan monteras fast snabbt i en smal, magnetisk ränna men kan bara stå i två olika vinklar i förhållande till tangenterna. Den ena vinkeln är för snäv, så man måste ha ett ganska så stort avstånd till tangentbordet för att kunna se skärmen ordentligt, och den andra vinkeln är för flack för att ha någon mening alls.

Konstruktionen är naturligtvis för vinglig för att kunna passa i knät, så i praktiken är det faktiskt bara på ett stadigt bord som TabPro S kan användas med tangentbordet. Lycka till med att försöka balansera alltihop om du åker i ekonomiklass i ett flygplan …

Vi måste däremot nämna att om man faktiskt lyckas hitta ett ställe där datorn står stadigt – och man kan sätta sig så att man har lagom långt avstånd till skärmen för att titta i bra vinkel in mot skärmen – så är den strålande att använda. Även om knapparna sitter tätt – och för övrigt är fyrkantiga – så är de lätta att pricka och slaglängden (skillnaden mellan tangenternas ytterlägen) är bra vilket ger en bra ergonomi.

 

Skärm och ljud

Hur som helst har TabPro S en utmärkt skärm (vilket också uppväger en smula för svårigheten när betraktningsvinkeln blir för snäv) av samma S-AMOLED-typ som Samsungs bästa mobiltelefoner – till exempel Galaxy S7 och Galaxy S7 edge.

Det betyder en skarp och ljusstark skärmbild som uppväger för att upplösningen faktiskt inte är lika hög som i rivaliserande 2-i-1-produkter som Dell XPS 12 och Surface Pro 4.

Ljudkvaliteten kan inte riktigt mäta sig med iPad Pro, som ju har högtalare som spelar i äkta stereo, men är ändå värd att nämna eftersom det finns massor av volym och tryck i alla frekvensregister.

När TabPro S sitter i den här vinkeln finns det nästan ingen anledning att använda tangentbordet, vilket gör det lite meningslöst att detta är den ena av bara två positioner.
När TabPro S sitter i den här vinkeln finns det nästan ingen anledning att använda tangentbordet, vilket gör det lite meningslöst att detta är den ena av bara två positioner.

Prestanda och konfiguration

Som våra olika benchmark-tester visar är TabPro S inte direkt något atomkraftverk. Det beror i hög grad på att den bygger på Intels Core m-familj av processorer, och resultaten ligger också i samma trakter som Dell XPS 12 som kör samma processortyp. Som jämförelse får både Lenovo Yoga 900, som bygger på Intel Core i-processor, och iPad Pro, som bygger på Apples egen A9X-processor, betydligt bättre benchmark-siffror.

Med andra ord ska man inte överbelasta sin TabPro S med alltför tunga och grafikkrävande uppgifter som videoredigering eller redigering av stora bilder. Dels för att Galaxy-datorn helt enkelt har svårt att dra för stora lass och dels för att den bara finns med 128 GB minne, varav bara knappt 90 GB över huvud taget är tillgängligt eftersom resten upptas av operativsystemet. Observera att lagringskapaciteten inte går att utöka, utom med externa diskar eller minneskort – som måste kopplas in med en adapter eftersom TabPro S precis som Apples 12-tums MacBook bara har en enda anslutning via USB-C.

Den här vinkeln är däremot för snäv, om man inte sitter på ett visst avstånd från tangentbordet.
Den här vinkeln är däremot för snäv, om man inte sitter på ett visst avstånd från tangentbordet.

Slutsats

Som vi redan har påpekat växer marknaden för 2-i-1-datorer som både är enkla att ta med sig som surfplattor men också låter användaren vara produktiv som med en bärbar dator. Förmodligen eftersom den här typen av produkt förenar det bästa av två världar, och gudarna ska veta att det är skönt att kunna dra ner på antalet elektroniska prylar man släpar runt på.

Om man ska kasta sig över en Samsung Galaxy TabPro S är vi däremot inte lika säkra på. Vill man ha en Windows-baserad 2-i-1-enhet så kostar en Microsoft Surface Pro 4 med samma grundkonfiguration (inklusive tangentbordsfodral) ungefär lika mycket, men har bland annat en mer högupplöst skärm, en möjlighet att utöka lagringsplatsen och är på det stora hela en mycket mer mångsidig maskin.

Home tycker

S-AMOLED-skärm inpackad i en tunn och lätt surfplattedator som är smidig att ha med sig och som har ett komplett Windows. Designen är inte genomtänkt och med tanke på priset är prestanda låga. Särskilt som det finns bättre alternativ som kostar lika mycket.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Ljud & Bild
Rulla till toppen