Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Pebble Time

Rätt tid, rätt plats

Pebble Time är beviset på att den enklaste lösningen ofta är den bästa.

Av / 2015-10-14 - 06:00
Pebble Time
Peter Gotschalk

Om man känner till lite om föregångaren, Pebble Steel, så kommer man att känna igen den senaste smartklockan från crowdfunding-hjältarna Pebble. Vi kallar dem hjältar eftersom de redan 2012, när alla andra smartklockor bara var tomma löften, lanserade en smartklocka på Kickstarter, samlade ihop mer än 10 miljoner dollar och på ett par år sålde fler än 1 miljon klockor till användare över hela världen.

Pebble Time är den tredje klockan i serien och har naturligtvis också finansierats via Kickstarter – den här gången med fler än 78 000 investerare som tillsammans satsade mer än 20 miljoner dollar på projektet.

Precis som sina föregångare fungerar Pebble Time på många sätt ålderdomligt jämfört med konkurrenterna från företag som Apple, Samsung, LG och Motorola. Här finns ingen pekskärm och även om Pebble Time nu åtminstone har en färgskärm – skärmen på Pebble Steel var svartvit – så har den fortfarande e-bläck och mycket låg upplösning (144 x 168 pixlar) och långt ifrån samma ljusstyrka som de skarpa OLED-skärmar och annat som konkurrenterna stoppar i sina klockor.

Klockan finns i tre olika färger – vit, svart och röd – men gemensamt för dem alla är det mycket plastiga utseendet som gör att klockan är mer Swatch än Rolex. Och den låga skärmupplösningen med pixliga ikoner och bokstäver för tankarna till 80-talets digitalur.

hero-watch
Smartklockan har ingen pekskärm. I stället styrs Pebble Time med sammanlagt fyra knappar på klockans sidor. Den översta och under på höger sida aktiverar tidslinjen.

 

Något gammalt och något nytt

Men medan klockor som Apple Watch, Samsung Gear S och LG Watch Urbane måste laddas minst varannan dag så håller Pebble Time i en vecka, och medan de andra klockornas strålande färgskärmar oftast är helt släckta så är Pebble Times e-bläck-skärm alltid på. Och bortsett från det där med pekskärmen så finns det i stort sett inga trick som Pebble Time kan lära sig av de andra, för den kan det mesta och lite till!

Den stöder både Android (från version 4.0) och iOS (från version 8) och det finns tusentals appar till Pebble Time, som visserligen har ett helt nytt operativsystem med nya funktioner men som ändå stöder alla befintliga appar i Pebbles egen App-butik. Och där Pebble Steel och det gamla operativsystemet endast tillät att man installerade åtta appar så tycks det inte finnas någon gräns för antalet appar i Pebble Time.

Pebble_Watch_3Up
Finns i rött, vitt och svart, men armbanden är helt vanliga, 22 mm breda som passar till vanliga armbandsur, så det går att byta hur man vill.

 

Tidslinjen är idealisk navigering

Klockan styrs med hjälp av sammanlagt fyra knappar på sidorna och man installerar appar via en särskild Pebble-app i sin smartmobil. Helt ny är däremot den så kallade tidslinjen som man når blixtsnabbt genom att antingen trycka på upp- eller nedknappen. Där kan man ”spola framåt och bakåt” och titta på händelser och aktiviteter här och nu, eller det som hände igår eller ska hända i morgon. Tidslinjen innehåller naturligtvis kalenderbokningar och liknande, men i takt med att det kommer fler appar till den nya Pebble OS-version så kommer den att bli mer och mer informativ. En app kan nämligen koppla händelser till tidslinjen, så att man till exempel kan se hur många steg man tog när man joggade igår, eller vem som vann fotbollsmatchen man inte såg för ett par timmar sedan. Man kan spola fram till i morgon och se hur vädret ska bli eller kolla sin hotellbokning.

Pebbles filosofi har helt enkelt varit att det bästa sättet att organisera meddelanden, notiser och händelser från appar på en klocka är att visa dem i kronologisk ordning, vilket i praktiken passar mycket bra. Enda problemet under testets gång har varit att det inte finns så många program som stöder tidslinjen ännu, men de kommer säkert att dyka upp.

Pebble_Watch_3QR_Black_HR_v6_8bit_RGB

Naturligtvis kan man även få tillgång till sina appar genom att bläddra till dem, precis som meddelanden och notiser om inkommande e-post, telefonsamtal, kalenderbokningar och liknande dyker upp på skärmen när de inträffar, om man har gått in i inställningarna och gett appen tillstånd att störa.

 

Slutsats

Pebble Time går helt klart sina egna vägar, men användarna älskar det och det gör vi också. Det är bra tänkt att låta en tidslinje vara ett sätt att skapa en överblick över smartklockans många appar och funktioner. Det är enkelt och okomplicerat, och man förstår principen direkt.
Visst, klockan är väldigt plastig och man ska nog undvika den om man letar efter en smart ersättning för sin Rolex, men annars är Pebble Time rätt val om man letar efter en smartklocka som inte kostar en förmögenhet eller har ett halvfärdigt och oöverskådligt gränssnitt.

Home tycker

Pebble övertygar återigen med en smartklocka som har lång batteritid, färgskärm som aldrig släcks och en ny, innovativ version av det välbekanta gränssnittet. För plastig för att vara läcker på allvar. Skärmen har ingen pekfunktion och kan verka grynig och ljussvag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen