TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Pebble Time

Rätt tid, rätt plats

Pebble Time är beviset på att den enklaste lösningen ofta är den bästa.

forfatter
Publicerad 2015-10-14 - 06:00
L&B tycker
Pebble övertygar återigen med en smartklocka som har lång batteritid, färgskärm som aldrig släcks och en ny, innovativ version av det välbekanta gränssnittet.
För plastig för att vara läcker på allvar. Skärmen har ingen pekfunktion och kan verka grynig och ljussvag.
Specifikationer
 • Operativsystem: Pebble OS 3.0
 • Kompatibel med: iOS 8, Android 4.0
 • Skärm: 1,25 tum i diameter, Color ePaper, 144 x 168
 • Processor: 100 MHz Cortex M4
 • Minne: ingen uppgift
 • Trådlöst: Bluetooth 4.0+
 • Mått: 40,5 x 37,5 x 9,5 mm
 • Vikt: 42,5 g
 • Batteri: Litiumpolymer, 150 mAh, upp till 7 dagar
 • Armband: 22 mm
 • Klassning: Vattentät ner till 30 m
 • Sensorer: Accelerometer, kompass, gyroskop, stegräknare
Riktpris: 2800Pr. 2015-10-14 Produktsida

Om man känner till lite om föregångaren, Pebble Steel, så kommer man att känna igen den senaste smartklockan från crowdfunding-hjältarna Pebble. Vi kallar dem hjältar eftersom de redan 2012, när alla andra smartklockor bara var tomma löften, lanserade en smartklocka på Kickstarter, samlade ihop mer än 10 miljoner dollar och på ett par år sålde fler än 1 miljon klockor till användare över hela världen.

Pebble Time är den tredje klockan i serien och har naturligtvis också finansierats via Kickstarter – den här gången med fler än 78 000 investerare som tillsammans satsade mer än 20 miljoner dollar på projektet.

Precis som sina föregångare fungerar Pebble Time på många sätt ålderdomligt jämfört med konkurrenterna från företag som Apple, Samsung, LG och Motorola. Här finns ingen pekskärm och även om Pebble Time nu åtminstone har en färgskärm – skärmen på Pebble Steel var svartvit – så har den fortfarande e-bläck och mycket låg upplösning (144 x 168 pixlar) och långt ifrån samma ljusstyrka som de skarpa OLED-skärmar och annat som konkurrenterna stoppar i sina klockor.

Klockan finns i tre olika färger – vit, svart och röd – men gemensamt för dem alla är det mycket plastiga utseendet som gör att klockan är mer Swatch än Rolex. Och den låga skärmupplösningen med pixliga ikoner och bokstäver för tankarna till 80-talets digitalur.

hero-watch
Smartklockan har ingen pekskärm. I stället styrs Pebble Time med sammanlagt fyra knappar på klockans sidor. Den översta och under på höger sida aktiverar tidslinjen.

 

Något gammalt och något nytt

Men medan klockor som Apple Watch, Samsung Gear S och LG Watch Urbane måste laddas minst varannan dag så håller Pebble Time i en vecka, och medan de andra klockornas strålande färgskärmar oftast är helt släckta så är Pebble Times e-bläck-skärm alltid på. Och bortsett från det där med pekskärmen så finns det i stort sett inga trick som Pebble Time kan lära sig av de andra, för den kan det mesta och lite till!

Den stöder både Android (från version 4.0) och iOS (från version 8) och det finns tusentals appar till Pebble Time, som visserligen har ett helt nytt operativsystem med nya funktioner men som ändå stöder alla befintliga appar i Pebbles egen App-butik. Och där Pebble Steel och det gamla operativsystemet endast tillät att man installerade åtta appar så tycks det inte finnas någon gräns för antalet appar i Pebble Time.

Pebble_Watch_3Up
Finns i rött, vitt och svart, men armbanden är helt vanliga, 22 mm breda som passar till vanliga armbandsur, så det går att byta hur man vill.

 

Tidslinjen är idealisk navigering

Klockan styrs med hjälp av sammanlagt fyra knappar på sidorna och man installerar appar via en särskild Pebble-app i sin smartmobil. Helt ny är däremot den så kallade tidslinjen som man når blixtsnabbt genom att antingen trycka på upp- eller nedknappen. Där kan man ”spola framåt och bakåt” och titta på händelser och aktiviteter här och nu, eller det som hände igår eller ska hända i morgon. Tidslinjen innehåller naturligtvis kalenderbokningar och liknande, men i takt med att det kommer fler appar till den nya Pebble OS-version så kommer den att bli mer och mer informativ. En app kan nämligen koppla händelser till tidslinjen, så att man till exempel kan se hur många steg man tog när man joggade igår, eller vem som vann fotbollsmatchen man inte såg för ett par timmar sedan. Man kan spola fram till i morgon och se hur vädret ska bli eller kolla sin hotellbokning.

Pebbles filosofi har helt enkelt varit att det bästa sättet att organisera meddelanden, notiser och händelser från appar på en klocka är att visa dem i kronologisk ordning, vilket i praktiken passar mycket bra. Enda problemet under testets gång har varit att det inte finns så många program som stöder tidslinjen ännu, men de kommer säkert att dyka upp.

Pebble_Watch_3QR_Black_HR_v6_8bit_RGB

Naturligtvis kan man även få tillgång till sina appar genom att bläddra till dem, precis som meddelanden och notiser om inkommande e-post, telefonsamtal, kalenderbokningar och liknande dyker upp på skärmen när de inträffar, om man har gått in i inställningarna och gett appen tillstånd att störa.

 

Slutsats

Pebble Time går helt klart sina egna vägar, men användarna älskar det och det gör vi också. Det är bra tänkt att låta en tidslinje vara ett sätt att skapa en överblick över smartklockans många appar och funktioner. Det är enkelt och okomplicerat, och man förstår principen direkt.
Visst, klockan är väldigt plastig och man ska nog undvika den om man letar efter en smart ersättning för sin Rolex, men annars är Pebble Time rätt val om man letar efter en smartklocka som inte kostar en förmögenhet eller har ett halvfärdigt och oöverskådligt gränssnitt.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

På jakt efter en ny mobil till jul? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som går att köpa just nu.
Ny uppdatering för Garminanvändare Garmin släpper funktionsuppdateringar till flera av sina smarta sportklockor och cykeldatorer
En Musk-mobil? Ja tack! Elon Musk hävdar att Apple hotar att ta bort Twitter från App Store. Skulle det hända lovar teknikmiljardären att utveckla sin egen mobiltelefon. Vi ser redan fram emot det.
Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Kungen av vikmobiler är tillbaka Tredje gången gillt, visar Motorola Razr 2022. Äntligen lever Motorolas hopfällbara mobil upp till sin ikoniska föregångare.
Lång men medelmåttig användningstid Nokia X30 5G är den grönaste telefonen från finska HMD, men prestanda är inte imponerande.
Följ Ljud & Bild