Search
Generic filters

: OnePlus X

Nära skjuter ingen hare

På många sätt är OnePlus X den bästa budgetmobilen vi har testat. Men glädjen rubbas av små irritationsmoment.

Ljud & Bild tycker

Synnerligen god kvalitet för pengarna. Lysande skärm och bra kamera, och så är det smart att telefonen kan ha två SIM-kort. Prestanda ligger på samma nivå som förra årets toppmodeller.
Dålig samtalskvalitet är frustrerande – bristen på lysande navigeringsknappar likaså. Dessutom måste man ha en inbjudan för att få köpa telefonen.
 • Operativsystem: Android 5.1.1 med Oxygen OS 2
 • Skärm: 5-tums OLED, 1920 x 1080 (441 ppi)
 • Processor: 2,3 GHz Snapdragon 801 quad-core
 • Minne: 3 GB RAM/16 GB lagring + microSD (max 128 GB)
 • Kamera: 13 Mp + 8 Mp
 • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, GLONASS
 • Mått: 140 x 69 x 6,9 mm
 • Vikt: 138 g
 • Batteri: 2525 mAh
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2600 kr

Som om toppmodellen OnePlus 2 inte redan var billig nog har kinesiska OnePlus, som uteslutande säljer sina mobiler från sin webbsida – och oftast bara om kunden har en elektronisk inbjudan –, lanserat en tvättäkta mellanklassmodell, OnePlus X, som går att köpa för en spottstyver.

 

Utseende och konstruktion

OnePlus har gjort en hel del med designen, den nya telefonen har Gorilla Glass 3 på både fram- och baksidan – omgärdat av en metallram av borstad och anodiserad aluminium med fasettslipade kanter. Precis som på OnePlus 2 hittar vi på vänster sida en liten omkopplare som blixtsnabbt växlar mellan tre lägen som anger om användaren vill bli störd: alla meddelanden blockeras, bara prioriterade släpps igenom, eller allt släpps igenom.

Modellen med fram- och baksida av Gorilla Glass heter Onyx och det är den vi har testat. Det finns också en speciell OnePlus X Ceramic med keramiskt utförande, där baksidan är gjord av repsäkert zirkonium som är lika tåligt som safirglas! Den modellen väger 160 gram, den vanliga bara 138 gram. Ceramic-modellen byggs bara i 10 000 exemplar och är en knapp tusenlapp dyrare än standardmodellen.

Men även om vi alltså bara har testet ”snålmodellen” så måste vi konstatera att OnePlus har satt en ny standard för kvalitet i budgetmobiler. Ända ner i minsta detalj är OnePlus X byggd med hög precision och den är både behaglig att använda och känns robust på ett sätt vi absolute inte är vana vid i den här prisklassen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Skärm och kamera

OLED-skärmen är på 5 tum och har Full HD-upplösning och hög pixeltäthet (443 pixlar per tum) och alltså en knivskarp bild, som dessutom är ljusstark och har bra kontrast. Färgtemperaturen ligger i den kyligare änden, men vi kan inte påminna oss att ha sett en så prisvärd skärm någonsin förut.

annons

Kameran tar skarpa bilder med naturtrogna färger, så länge belysningen är bra. Vitbalans och färgmättnad justeras automatiskt, vilket fungerar fint för det mesta. Å andra sidan finns det nästan inga möjligheter i kamera-appen att ställa in ISO, vitbalans och liknande parametrar manuellt.

annons

iphone

Vilken pizza ser godast ut? Vi provsmakar helst den längst ned (fotograferad med OnePlus X, som alltså slår iPhone 6s när det gäller ögonblicksbilder av mat). Foto: Peter Gotschalk
Vilken pizza ser godast ut? Vi provsmakar helst den längst ned (fotograferad med OnePlus X, som alltså slår iPhone 6s när det gäller ögonblicksbilder av mat). Foto: Peter Gotschalk

 

Ljud

Som musikspelare är OnePlus X lika bra som de flesta mobiler i mellanklassen. Ljudbilden är förhållandevis detaljerad och volymen finns där också. Det finns däremot inga särskilda möjligheter att ställa in ljudet själv, så man får nöja sig med att tacka och ta emot vad som finns.

Men på ett område där ljudkvalitet verkligen är viktigt är det tyvärr värre ställt. Och det är när man använder mobilen att ringa med. Ja, det finns faktiskt en del användare som fortfarande pratar i sina mobiler, och många av dem blir nog frustrerade av OnePlus X eftersom varken mikrofonen eller högtalaren till örat klarar uppgiften särskilt väl. Under testperioden råkade vi ständigt ut för samtalspartner som klagade på lågt och dåligt ljud och ibland var det också svårt att höra vad personen sade i andra änden.

annons

Problemet är inte värre än att det går att leva med det till vardags, men om man pratar mycket i telefon så kan det hända att man ska se sig om efter en annan smartmobil än OnePlus X.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Användning

Här måste vi börja med en ganska så allvarlig kritik. OnePlus X styrs med tre kapacitiva knappar (Hem, Bakåt och Tillbaka, vilket är standard i Android) under själva skärmen, men de är inte belysta och det innebär att det är nästan omöjligt att se vilken knapp man trycker på om inte mobilen används i dagsljus. OnePlus eget Oxygen-gränssnitt, som ligger ovanpå Googles Android, gör det visserligen möjligt att flytta upp navigeringsraden på skärmen, men det tar plats och är ingen elegant lösning.

I övrigt kan vi inte klaga mycket på Oxygen, som inte förändrar Android så våldsamt mycket jämfört med standardversionen, men som tillför gränssnittet diverse smarta möjligheter. Man kan till exempel ändra ordningen på ovan nämnda navigeringsknappar, och olika gester som ritas med fingret på skärmen kan till exempel öppna kamera-appen (rita ett O med fingret på skärmen när den är släckt), sätta på LED-blixten (rita ett V) och så vidare.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

OnePlus X använder nano-SIM-kort och har faktiskt plats för två stycken sådana – eller ett om man samtidigt vill ha ett microSD-kort, eftersom både SIM- och minneskort ligger i samma fack. Vi hade med oss testexemplaret på en resa till Asien (tillbaka till ursprunget, skulle man kunna säga) och då var det praktiskt att kunna stoppa i ett lokalt SIM-kort samtidigt som det vanliga mobilnumret hemifrån fortfarande var aktivt.

Dessvärre avslöjade Asien-resan ännu ett problem med OnePlus X. Vi hade nämligen kommit ihåg att stänga av data-roaming i nätverksinställningarna för att inte åka på en enorm telefonräkning, men det gjorde ingen skillnad. Mobilen gick ändå ut på nätet och inte förrän vi hade lagt 100 kronor på 15 sekunders oönskade mobildata fick vi stopp på dataläckaget. En Google-sökning avslöjade snabbt att problemet är välbekant och beror på ett fel i Oxygen-gränssnittet, så det finns hopp om att det kan fixas ganska så snart.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Prestanda

I benchmark-testerna (904 poäng single-core och 2384 poäng multi-core i Geekbench 3 och 47672 poäng i AnTuTu) hamnar OnePlus X inte långt efter förra års toppmodeller som HTC One M8, Sony Xperia Z1 Compact och Huawei Ascend Mate 7. Vid normal användning är tempot tillfredställande och vi upplever nästan aldrig att mobilen segar. Återigen finns all aneldning att vara nöjd med tanke på priset.

Antutu

OnePlus X har samma prestanda som förra årets topmodeller HTC One M8, Sony Xperia Z1 Compact och Huawei Ascend Mate 7. Foto: Peter Gotschalk
OnePlus X har samma prestanda som förra årets topmodeller HTC One M8, Sony Xperia Z1 Compact och Huawei Ascend Mate 7. Foto: Peter Gotschalk

 

Slutsats

OnePlus X är mycket nära att få en Särskild rekommendation. Design, byggkvalitet och materialval är väsentligt bättre än någon annan mobil som man kan få för samma pengar – den ligger faktiskt nästan i samma klass som marknadens toppmodeller. Skärm och kamera är absolut godkänd, även om kamera-appen inte har några stora möjligheter för fotoentusiaster.

Samtalskvaliteten är dock sämre än förväntat och gränssnittet har ett par barnsjukdomar och irritationsmoment – bland annat problem med mobildata och avsaknad av belysning under navigeringsknapparna – vilket betyder att vi håller igen och önskar OnePlus bättre lycka nästa gång.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.
  Bose Frames håller UV-strålarna borta på sammagång som de skickar in luftiga, musikaliska toner rakt in i dina öron. Är det här sommarens coolaste pryl?
  Vanmoof S3 och X3 är de två senaste elcykel-modellerna från den holländska firman som tror att deras smarta och internetanslutna cyklar är framtidens transportmedel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  Sony Xperia 1 II

  Riktpris: 11500 kr Häftig uppgradering

  Huawei Watch GT2e

  Riktpris: 2000 kr Nästan komplett träningsklocka

  Apple iPad Pro 12,9” (2020)

  Riktpris: 12500 kr Apples laptopdrömmar för iPad nu nästan sanna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.