Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Motorola Edge 40

Motorola Edge 40 är en värdig utmanare

Priset är rimligt och Motorola Edge 40 vinner på sin design och läckra skärm. Kameran är en annan historia ...

Av / 2023-06-03 - 09:03
Motorola Edge 40
Peter Gotschalk

Motorola Edge 40 ligger i en sällsynt prisklass utan våldsamt många konkurrenter. De flesta smartmobilerna på marknaden är antingen något billigare – som Motorola Moto g73, Samsung Galaxy A54 och OnePlus Nord CE 3 Lite – eller så måste man punga ut med mer pengar. Men självklart finns det även bra telefoner i den genuina premiumklassen. Det är till exempel fallet med den här modellens storebror, Motorola Edge 40 Pro, samt OnePlus 11 5G, som båda objektivt sett är bättre mobiler än Motorola Edge 40, men också kostar så mycket mer att man kan få ett par riktigt bra hörlurar för mellanskillnaden. Eller en restresa till Sunny Beach …

Motorola Edge 40
Edge 40 är en av de tunnaste mobilerna vi har sett på länge, och baksidan av veganskt läder ger ett extra bra grepp om telefonen. (Foto: Peter Gotschalk)

Motorola Edge 40 lanserades ungefär samtidigt som Google Pixel 7a och de två mobilerna befinner sig i samma prisklass. Alltså är den senaste Google-mobilen också den närmaste konkurrenten till Motorola Edge 40, och frågan är därför om den senaste smartmobilen från Lenovo-ägda Motorola kan imponera lika mycket som sin storebror Motorola Edge 40 Pro, eller om det är bättre att ge pengarna till Google.

I dag ägs mobiltillverkaren av kinesiska Lenovo, men så har det verkligen inte alltid varit. Faktum är att Motorola var en av de största mobiltelefontillverkarna, som redan på 90-talet konkurrerade med Ericsson och Nokia om marknadsandelar på den redan då värdefulla mobilmarknaden.

Från början var Motorola ett amerikanskt företag som grundades 1928. Företaget tillverkade radioutrustning och redan 1983 presenterade Motorola sin första mobiltelefon. 1998 kom två tredjedelar av företagets intäkter från försäljning av mobiltelefoner.

I mitten av 00-talet hade Motorola stora framgångar med viktelefonen Motorola Razr, som sålde i 120 miljoner exemplar över hela världen. Men efter att Apple lanserade sin första iPhone 2007, och smartmobilerna under de kommande åren kom att dominera mobilmarknaden, gick det utför för Motorola, som 2011 köptes upp av Google.

Under de följande tre åren, i Googles ägo, lanserade Motorola flera smartmobiler under eget namn – bland annat Motorola Moto X – men även en föregångare till de nuvarande Google Pixel-smarttelefonerna, nämligen Google Nexus 6, tillverkades av Motorola.

2014 meddelades att Google skulle sälja Motorola till Lenovo. Köpet slutfördes hösten 2014 och sedan dess har Motorola lanserat en lång rad mobiler, främst i budget- och mellanklassen.

I skrivande stund har Motorola en marknadsandel på cirka 2,4 % av den totala globala mobilmarknaden. Som jämförelse var det – på den tiden amerikanska företaget – omväxlande den näst största eller tredje största mobilmärket i världen.

Konstruktion och utseende

På några områden är Motorola Edge 40 en bättre produkt än Google Pixel 7a. För det första är den tunnare och lättare, trots att skärmen är större. Med en vikt på bara 171 gram och en midjebredd på 7,49 mm är Edge 40 en av de smalaste telefonerna vi har sett på länge och baksidan av veganskt läder i färgerna Eclipse Black eller Nebula Green ger ett extremt bra grepp. På samma gång slipper man de irriterande fingeravtrycken som samlas på baksidan av de flesta telefoner med blank baksida. Edge 40 finns även i färgen Lunar Blue, som har en slät akrylbaksida.

Motorola Edge 40
Skärmen och baksidan sitter ihop med en precisionsskuren, sandblästrad aluminiumram och designen är genomgående smart och elegant. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärmen och baksidan sitter ihop med en precisionsskuren, sandblästrad aluminiumram och på det stora hela är designen smart och elegant. IP68-certifiering ser till att Edge 40 klarar ett dopp i toaletten, å andra sidan får den klara sig utan förstärkt glasskydd, vilket föregångaren Edge 30 faktiskt hade. Ett lite märkligt val från Motorolas sida.

Skärm och ljud

Även när det gäller skärmen kommer Google Pixel 7a till korta jämfört med Motorola Edge 40, som har 6,55-tums skärm, HDR10+ och en uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Google-mobilen har samma FHD+-upplösning (2 400 x 1 080 pixlar) som Edge 40, men får nöja sig med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz. Och Motorola Edge 40 tjänar på en maximal ljusstyrka på 1 200 nits, vilket gör den extremt användbar utomhus. Det måste vara snudd på rekord i den här prisklassen.

Motorola Edge 40
Motorola Edge 40 har fördelen av en maximal ljusstyrka på 1 200 nits, vilket gör skärmen extremt användbar utomhus. (Foto: Peter Gotschalk)

Edge 40 har dessutom ett strålande stereoljud från de inbyggda högtalarna, vilket gör att den passar för både spel och annan underhållning.

Kamera

Om Motorola har en akilleshäl så är det kameran. På papperet är allt fantastiskt. Mobilen är utrustad med två kameralinser: en f/1,4-vidvinkel med 50 megapixlar med optisk bildstabilisering (OIS) och en 13-megapixels f/2,2-ultravidvinkel med en betraktningsvinkel på 120°, medan frontkameran har 32 megapixlar. Och med den kombinationen borde man kunna ta utmärkta bilder, tycker vi.

Motorola Edge 40
Mobilen har två kameralinser: en 50-megapixels f/1,4-vidvinkel med optisk bildstabilisering (OIS) och en 13-megapixels f/2,2-ultravidvinkel med 120° betraktningsvinkel. (Foto: Peter Gotschalk)

Men även om kameran i Motorola Edge 40 tar bra bilder med fin färgåtergivning under optimala förhållanden så går det snabbt fel om det finns för mycket kontraster i motivet. Då blir bilden antingen över- eller underexponerad, och mjukvaran har stora svårigheter att kompensera för detta. Telefonen har inte heller optisk zoom, så Motorola använder ultravidvinkelobjektivet för att ta makrobilder. På samma sätt gör porträttfunktionen, som kan växla mellan brännvidder på 24 mm, 35 mm och 50 mm, också genom digital beskärning av bilden. Resultatet blir därefter.

Det går snabbt fel om motivet har för mycket kontrast. Då blir bilden antingen över- eller underexponerad, vilket mjukvaran har stora svårigheter att kompensera för. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraentusiaster får nog se sig om efter en annan mobiltelefon. Till exempel Google Pixel 7a, som tack vare Googles oöverträffade AI-funktioner för bildbehandling tar mycket bättre bilder.

Prestanda och funktioner

Motorola har tidigare försökt med processorer från MediaTek i sina telefoner, men utan större framgång. Till exempel Motorola Moto g73, som vi precis har testat och som absolut inte imponerade. Detta betyder inte att MediaTek alltid är dåligt. Till exempel hade OnePlus Nord 2 från 2021 en MediaTek-processor och den var verkligen inte misslyckad.

Motorola Edge 40 är den första mobilen i Edge-serien som har en MediaTek-processor som motor, och den klarar sig helt lysande och är dessutom så mycket snabbare än sin föregångare Edge 30 att Motorola mycket väl kan kalla den för en uppgradering.

Selfie-kameran har samma problem. (Foto: Peter Gotschalk)

Både i benchmark-tester och i dagligt bruk gör Motorola Edge 40 bra ifrån sig, den ligger helt klart på samma nivå som sin närmaste konkurrent i prisklassen, Google Pixel 7a. Dock inte när gäller batteritiden, där Motorola Edge 40 ger ett mediokert resultat. Som tur är har den både trådlös laddning och 68-watts snabbladdning, vilket är sällsynt snabbt i den här prisklassen.

Dessutom är Motorola-mobiler utrustade med extrafunktioner. Bland annat i form av smarta gester (ta till exempel en selfie genom att visa handflatan, eller öppna kameran genom att vrida handleden två gånger), eller möjligheten att koppla mobilen till PC eller TV med den så kallade Ready For-funktionen.

Utöver allt detta har Motorola Edge 40 en nästan ”ren” version av Android. Med få undantag är det alltså Googles egna appar som driver allting, medan närvaron av Motorola-specifika appar inte är påträngande.

Men allt är inte dåligt. Motorola Edge 40 tar fina porträttbilder med bokeh-effekt och gott om djup i bilden. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Om man gillar snygg design och vill ha en smal och lätt smartmobil som inte suger åt sig fingeravtryck är Motorola Edge 40 det rätta valet, även jämfört med den billigare konkurrenten Google Pixel 7a. Motorola levererar också den överlägset bästa skärmen.

Men kameran i Edge 40 faller så pass mycket till korta att man bör hålla sig borta om man är väldigt intresserad av att ta bra bilder med sin telefon.

När det gäller prestanda är Motorola Edge 40 i paritet med vad man bör kunna förvänta sig i prisklassen och MediaTek-processorn förstör inte helhetsintrycket. Motorola bjuder också på praktiska extrafunktioner och man får själv bestämma om 68-watts snabbladdning kan kompensera för den mediokra batteritiden.

Karakter
Motorola Edge 40
Premium

Home tycker

Snygg, lätt och slimmad design med baksida av veganskt läder. Känns robust och är IP68-certifierad. Utmärkt skärm med stark ljusstyrka. Ganska rent Android kompletterat med användbara extrafunktioner. 68-watts snabbladdning och trådlös laddning. Kameran är medelmåttig och batteritiden likaså. Skärmen saknar Gorilla Glass.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Ljud & Bild
Rulla till toppen